A parlament kizárta a feltételes szabadságra bocsátást a legsúlyosabb bűncselekményeknél

2020. október 20. 10:27

A módosítások a korábbinál szélesebb körben írnak elő kötelező pszichiátriai gyógykezelést is.

2020. október 20. 10:27

Az Országgyűlés a legsúlyosabb bűncselekmények miatt kiszabott határozott tartamú szabadságvesztések esetében kizárta a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét.

A képviselők 165 igen szavazattal, egyhangúlag hagyták jóvá Varga Judit igazságügyi miniszter javaslatát a hozzátartozók sérelmére elkövetett súlyos személy elleni erőszakos bűncselekmények áldozatainak fokozottabb védelméről. Az elfogadott változtatások alapján a bíróság a feltételes szabadságvesztés alól nem kizárt esetekben – például a hozzátartozók sérelmére elkövetett súlyos erőszakos bűncselekményeknél – is csak kellően alapos vizsgálat mellett, egyedi mérlegelés után engedheti meg a feltételes szabadságra bocsátást. Amennyiben a bíróság elrendelte a feltételes szabadságra bocsátást egy súlyos, személy elleni erőszakos bűncselekményben, akkor kötelező pártfogó felügyeletet elrendelnie, valamint – technikai eszközzel történő ellenőrzés mellett – kötelező távoltartást is megállapítania az áldozatok védelme érdekében. 

A hozzátartozók sérelmére elkövetett kevésbé súlyos, de személy elleni erőszakos bűncselekmények esetén szintén kötelezővé vált a pártfogó felügyelet elrendelése, a távolságtartás pedig csak indokolt esetben mellőzhető. A módosítások emellett a korábbinál szélesebb körben írnak elő kötelező pszichiátriai gyógykezelést. Varga Judit egy korábbi nyilatkozatában emlékeztetett, az Igazságügyi Minisztérium jelentése megállapította, a bíróság hibázott, amikor túl enyhe büntetésre ítélte és idő előtt kiengedte a börtönből a később a győri kettős gyilkosságot elkövető erőszakos apát. „Hiába szigorúak a törvények, ha az ilyen erőszakos bűnözőkkel elnéző a bíróság. Szeretnénk, ha soha többet nem lenne emiatt hasonló tragédia, ezért szeretnénk szigorítani a törvényen, a feltételes szabadságra bocsátás feltételeinek szigorításával” – fogalmazott a tárcavezető.

(MTI)

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Harangláb
2020. október 20. 15:58
A 3 csapás törvény is a fidesznek köszönhető... Mi lenne itt, ha a libsik lennének hatalmon?
Mich
2020. október 20. 13:53
Vajon kik védték a bűnözőket...?
MayorAnna
2020. október 20. 11:00
Judit asszony! Nem megfeledkezni M(olnár) Kigyúrt Richárdról, Farkas Flóriánról sem!
Nehidd El
2020. október 20. 10:37
Ideje az érzékenyített és bizonyítottan bűnpártoló bíróktól megszabadítani az igazságszolgáltatást!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!