Európai Bíróság: uniós jogot sért a magyar menekültügyi eljárás

2020. december 17. 10:32

Ítéletében az Európai Bíróság helyt adott az Európai Bizottság kifogásainak.

2020. december 17. 10:32
null

Magyarország nem teljesítette a nemzetközi védelem megadására irányuló eljárásokkal és a jogellenesen tartózkodó harmadik országbeli állampolgárok kiutasításával kapcsolatos uniós jogi kötelezettségeit – mondta ki csütörtökön nyilvánosságra hozott ítéletében az Európai Bíróság, írta meg az Index. Hozzátették: az ügyben az Európai Bizottság indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen több uniós irányelvre hivatkozva. Bizottsági álláspont szerint ezeket Magyarország megsértette, mégpedig azzal, hogy

– menedékjog iránti kérelmet kizárólag tranzitzónában lehet benyújtani, amelybe a belépés lehetőségét kis számú személyre korlátozzák, így megtagadják a tényleges hozzáférést a menekültügyi eljáráshoz.    

– a menedékkérelmekről minden esetben a tranzitzónákban döntenek, nem tartva be az eljárási irányelv rendelkezését, hogy ha négy héten belül nem születik döntés, akkor a menedékkérőnek engedélyezni kell a belépést.    

– az, hogy a menedékkérelmet benyújtóknak a tranzitzónában kell tartózkodniuk a kérelmük elbírálása alatt, azt jelenti, hogy Magyarországon minden menedékkérőt szisztematikusan őrizetbe vesznek, ami nincs összhangban a befogadási feltételekről szóló irányelvvel;    

– Magyarország a területén jogellenesen tartózkodó nem uniós polgárokat a visszatérítési irányelvben előírt eljárás és garanciák tiszteletben tartása nélkül utasítja ki;    

– Magyarország az eljárási irányelv vonatkozó rendelkezéseit figyelmen kívül hagyva nem biztosítja, hogy az elutasító menekültügyi határozatokkal szemben benyújtott jogorvoslat főszabály szerint halasztó hatályú legyen.

Az Index hangsúlyozta: a bíróság elutasította Magyarország érvét, amely szerint a migrációs válság igazolta az eljárási és a befogadási irányelv bizonyos szabályaitól való eltérést a közrend fenntartása és a belső biztonság megőrzése indokolja.

A portál azt írja, hogy Magyarországon 2016 márciusától kezdve folyamatosan érvényben van a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet. Ezalatt ha egy harmadik országbeli (se nem magyar, se nem uniós) állampolgár nem tudja igazolni, hogy jogszerűen tartózkodik az országban (például mert nincs érvényes útlevele, van útlevele, de nincs vízuma, volt vízuma, de az lejárt), akkor beültetik egy rendőrautóba és a röszkei határkerítésbe bizonyos távolságonként beépített kapuk egyikén áttolják a szerb oldalra – írta az Index.

(Index)

(Nyitókép: MTI Fotó: Ujvári Sándor)

Összesen 213 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dorset Naga
2020. december 17. 23:26
Nem korrigálom, telefonon írtam, de érthető így is.
yndi
2020. december 17. 18:54
"A jelzőket a politikusokra használom" "Itt viszont, csak és kizárólag akkor válaszolok negatív véleménnyel, ha valaki nekem ír, és jelzőt, vagy más negatív megnyilvánulást tesz!" "Nem én írtam neked, hanem te nekem!" "Ha véletlenül ami nem valószínű, hogy én írtam volna neked ELŐSZÖR, még csak meg sem fordult volna a fejembe akármilyen "baromságot" írsz, hogy butának nevezzelek, vagy bárminek!" "Én sem olvasom az írásod, mert nem érdekel. Csak és kizárólag akkor, ha nekem írsz." Tényleg? yndi 2020. december 16. 14:44 "Ez volt az a szöveg, amit Orbán meg akart vétózni. Most már jogszabályba foglalták." https://mandiner.hu/cikk/20201216_az_ep_jovahagyta_a_jogallamisagi_feltetelekrol_szolo_rendeletet#commentanch9886405 formaegy 2020. december 16. 17:51 @yndi "Tudod, szerencsétlenségedre ez volt az a szöveg amit Kaczynski Orbán Viktorral írtak, amit Merkel elfogadott, majd a többi államfő! Ez volt az a szöveg, ami ellen a Donáthod, Kanadai Katalinod és a többi hazaáruló szarjankó megint megpróbált az EP feszkót okozni, csak most szartak rájuk magasról - megszavazták. Sokadjára csinálsz magadból bohócot, de neked ez biztosan tetszik, mivel fel sem fogod mennyire buta vagy." https://mandiner.hu/cikk/20201216_az_ep_jovahagyta_a_jogallamisagi_feltetelekrol_szolo_rendeletet#commentanch9887117 "Ugyan ki vagy te?" Arról halovány fogalmad sincsen. De hogy te ki vagy, arról kiállítottad a bizonyítványt.
vigyor
2020. december 17. 18:45
Fasza...akkor ezentúl ki kell nyitni a kapukat. Hogy dögölne meg az összes idióta szemétláda, aki ezeket a fos szabályokat kitalálta az EU-ban!
silenceCZ
2020. december 17. 18:40
mindent elkövetnek, hogy elárasszák az országot Alikkal... szerintem kilépni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!