Korrupció miatt vádat emeltek a NAV egyik volt vezetője ellen

2021. január 05. 11:38

A volt NAV-vezető az üzemanyagkártyával 2016 októbere és 2017 júniusa között 58 alkalommal, mintegy 850 ezer forintért tankolt.

2021. január 05. 11:38

A Központi Nyomozó Főügyészség többszörösen minősített hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmény miatt vádat emelt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egyik korábbi igazgatóhelyettese és három társa ellen.

Az ügyészség az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: az Európai Unión kívülről érkező árucikkek közvetett vámkezeltetésével foglalkozó gazdasági társaságok képviselője 2016-ban az egyik cég nevére kiállított üzemanyagkártyát adott át rendszeres használatra a NAV egyik akkori vezetőjének, aki azzal a saját tulajdonú gépkocsijába ingyen tankolt. A képviselőnek a kártya átadásával az volt a célja, hogy a volt pénzügyőr alezredes biztosítsa a képviselt cégek „problémamentes” vámkezelését.

A volt NAV-vezető az üzemanyagkártyával 2016 októbere és 2017 júniusa között 58 alkalommal, mintegy 850 ezer forintért tankolt.    Közölték azt is: 2016 decemberében a képviselő a NAV egyik járőrével megállapodott abban, hogy a pénzügyőr a vámkezelések számához igazodó rendszeres anyagi juttatásért cserébe folyamatosan segíti az általa közvetített ügyfelek konténereinek „gördülékeny” vámkezelését. A pénzügyőr az importáló cégeket a „képviselt” gazdasági társasághoz irányította és vállalta, hogy ezeknél a cégeknél nem folytat le szúrópróbaszerű vámellenőrzéseket. Az érintett gazdasági társaság képviselője ezen megállapodásnak megfelelően 2016 decembere és 2017 augusztusa között több alkalommal, legalább 285 ezer forintot adott át a pénzügyőr főtörzsőrmesternek. A korrupciós ügyletet a járőr akkori élettársa is támogatta, a vesztegetési pénzből ő is részesült.

A nyomozás során a volt vezető beismerő vallomást tett, míg a vámkezeléseknél eljáró pénzügyőr és élettársa tagadta a bűncselekmény elkövetését. Az érintett cégek képviselőjeként eljáró személy beismerő vallomást tett az ügyben. A volt igazgatóhelyettes terhére rótt, vezető beosztású személy által az előnyért a hivatali helyzetével visszaélve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő – áll a közleményben. Az ügyészség a Fővárosi Törvényszéken emelt vádat az ügyben.

(MTI)

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lynx
2021. január 05. 17:09
Ez aztán a nagy fogás! Vajon mennyit költöttek eme ügylet felgöngyölítésére? Ezeket a piti ügyeket elengedném, nagyobb vadakra küldeném a kopókat. Az egyik eltankolt 850 eFt-ot, hogy időben az ügyfelet kiszolgálhassa, a másik meg állítólag elfogadott 285 ezret egy volt élettárs szerint. Nyomozás, bíróság, börtön, benne lesz az ügy vagy 100 millába. Szuper.
AKissLaci
2021. január 05. 15:14
Ez egy nagyon érdekes hír. Látom, hogy az MTI adta ki, bár szerintem a porhintés.hu független portálon lett kiszivárogtatva. Ha index-telex-röltex vonalról jött volna, még megérteném ezt a fogalmazást - de úgy látom az MTI adta ki, tehát ez talán valami Sas József szilveszteri mulatságáról maradt "humorbonbon" lehet... "Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egyik korábbi igazgatóhelyettese" + "pénzügyőr alezredes" - ha valaki nagyon kíváncsi rá, itt megnézheti Excelben a NAV szervezeti felépítését, nevekkel, telefonszámokkal és rendfokozatokkal. https://www.nav.gov.hu/nav/kozerdeku_adatok/altalanos_kozzeteteli_lista/1_1_kapcsolat_szervezet_vezetok/nav_vezetoi/A_NAV_szerveinek_vezetoi.html Tekintve, hogy a hír vámszakmai természetű, akiről az adott közlemény szól, az sok minden volt, csak nem "a" NAV igazgatóhelyettese - ott ugyanis dandártábornok ténykedik, de legalább ezredes. (Az elmúlt évtizedben roppant sűrűn szokott mellettem szundikálni egy pénzügyőr őrnagy hölgy. Az ő főnöke "csak" egy főosztályvezető - de ő is ezredes!) Tehát a hírben szereplő figura maximum egy megyei igazgatóságnak lehetett a helyettes igazgatója (amiből 22 van - a főváros több részre oszlik), különösen alezredesi rendfokozatban. "az Európai Unión kívülről érkező árucikkek közvetett vámkezeltetésével" - Mi a fene az a "közvetett" vámkezeltetés, mint jogi fogalom? "A képviselőnek a kártya átadásával az volt a célja, hogy a volt pénzügyőr alezredes biztosítsa a képviselt cégek problémamentes vámkezelését." - Ha egy regionális igazgató-helyettes nem tudja megoldani, hogy NAV-os kártyával tankoljon a saját autójába (illetőleg: autóiba), akkor a legjobb, ha visszamegy járőrnek! Egyébként nem is muszáj, van neki szolgálati autója, miért koptatná a sajátját? - Továbbá: érthető okokból tisztában vagyok a hivatásos állomány tiszta (!) jövedelmi viszonyaival. Ez az állítólagos havi 85 rugónyi tankolás nagyon vicces állítás. Bár akár meg is történhetett. Nagyon sok rémületesen ostoba és kapzsi faszfejjel találkoztam már életemben, különös tekintettel a közalkalmazottak körében. (Ilyen ostoba emberek ugyanis a versenyszférában nyilván nem sok mindenre lennének jók.) De ha már a "hír"-nél tartunk: - egy üzemanyagkártyáról beszélünk. Honnan tudja az ügyészség, hogy azt ki használta? - honnan "tudja" az ügyészség bírósági szakasz ELŐTT, hogy szegény főtörzsőrmester 285.000 Ft-ot kapott nyolc hónap alatt? (37.000/hó - konténernyi áruért?) A "Nav-os igazgató-helyettes" átadás-átvételi elismervényt íratott alá vele? Persze az egész csak arra jó, hogy senki ne vizsgálja azoknak a cégeknek a bevételi viszonyait, akik aztán "elvégezték" a "vámkezelést" ezekre a konténerekre. Meg mondjuk azt, hogy a NAv-os tisztviselő családtagjainak vajon mekkora a tulajdonviszonya a "vámkezelést" végző cégekben? Persze a végén biztos győz az "igazság". A tőrzsőrmester kap két év letöltendőt, a regionális igh. pedig egy díszpolgári címet valamelyik környékbeli kisvárosban.
Zsolt75
2021. január 05. 13:18
"és vállalta, hogy ezeknél a cégeknél nem folytat le szúrópróbaszerű vámellenőrzéseket" Az kemény. Azt és annyit hoztak be, amit és amennyit csak akartak.
catalina9
2021. január 05. 13:13
Helyes!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!