Virológus: Csak az emberi hülyeségen múlik, hogy mikor lesz vége a járványnak

2021. május 21. 16:57

Duda Ernő figyelmeztet: ha az emberek felelőtlenül viselkednek, akkor a nyitás elindíthat egy negyedik hullámot.

2021. május 21. 16:57
null

Duda Ernő, a Szegedi Tudományegyetem tudósa a SZTE Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének podcastjében beszélt arról, hogy a lakosság pszichésen már nehezen viselte a korlátozásokat, ez adja az okot az újranyitáshoz. A szakember attól tart, hogy ennek meglesz a következménye, ugyanakkor reméli, nem lesz olyan súlyos. Mindemellett

ha az emberek felelőtlenül viselkednek, akkor a nyitás elindíthat egy negyedik hullámot

– tette hozzá.

Elmondása szerint ő már kapott két Pfizer-oltást és megmérette az ellenanyag-szintjét, így nem tud megfertőződni és nem is lehet fertőző, de nem ez a jellemző az ország minden lakosára,

sokan mégis úgy viselkednek, mintha védettek lennének.

A tudóstól megkérdezték, miért lehet az, hogy egyes országok más- és más vakcinákat hagynak jóvá. Duda Ernő szerint mások a szempontok. Az Egyesült Államokban például a biztonság kiemelten fontos. A helyzetet a KRESZ-hez hasonlította: „tudjuk, hogy vannak országok, ahol be kell tartani a KRESZ-t, és van, ahol nem.”

A teljes beszélgetés alább hallgatható meg teljes hosszában:

Nyitókép: YouTube

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
illiberator
2021. május 23. 15:01
D. E. korábbi, fájzerfinnyás nyilatkozataival sok száz ember haláláért felelős. Azok haláláért akik, már a rendelő ajtajában is visszafordultak, amikor megtudták, h keleti vakcinát kapnának. Ők azt mondták, inkább várnak több hónapot a a kedvenc vakcinájukra, minthogy ezekkel a keleti szarokkal beoltsák őket. Csakhát a vírussal ezt elfelejtették megbeszélni. Sokuk lélegeztetőgépre kötve végezte hiszékeny életét.
Emery4919
2021. május 22. 12:49
Kénytelen vagyok hozzászólni, mert kezdenek idegesíteni a "virológusok" (sokan ezen a fórumon is itt vannak) egymásnak sokszor ellentmondó nyilatkozatai. 1. A szakembernek abban feltétlenül igaza van, hogy az emberek f@szságának nagyon nagy szerepe van a vírus ellen folytatott küzdelem nem kellő eredményességében. Itthon is. Ez volt az oka a második hullámnak, amint ezt mindenki már belátja. 2. A magyarországi oltóprogram - nyugodtan állíthatjuk - minden eredménye ellenére bedöglött, a felnőtt lakosság hátralévő része nem igazán akarja beoltatni magát. "Sacc per kb." 3-4 millió ember, sőt még ennél több, ha azokat is beszámítjuk, akik az első után a másodikat basznak maguknal beadatni. Ezek, azonkívül, hogy saját maguknak (legyen ez az ő dolguk), de a többi itt élőnek is ellenségei, és ez már nem az ő dolguk. Én, ha tehetném, a be nem oltottakat még egy csomó dologból kizárnám (BKV, MÁV, strandok, szabad strandok is, sportolás, etc.) Az is nagy baromság volt, hogy az oltási kártyákat (lehet, hogy nem ez a neve) már az első oltás után kiosztották; most egy csomó faszfej - nem eléggé védetten, és mások egészségére veszélyesen - él köztünk. 3. A nagyszámú beoltatlan még avval a veszéllyel is fenyeget, hogy sokszor észrevehetetlen tünetek mellett tömegek hordozzák a vírust, evvel teret adnak a mutációk kialakulásának. Isten mentsen meg bennünket a "magyar variáns" kialakulásától. 4. Valamelyikötök azt írja itt, hogy nem haltak meg még elegen a fiatalok közül; ez enyhén szólva kegyetlen, de sok igazság rejlik benne. 5. Hogy melyik oltás a hatásos(abb)? Szerintem erről fingja nincs a világon senkinek. Még kevés az eltelt idő (gondoljatok a Sabin és a Salk vakcina ügyére), és a politikai okok miatti halandzsákra, hazudozásokra. 6. Az eddig ismert sikeres védőoltások túlnyomó többsége (kanyaró, mumpsz, rubeola, a gyermekbénulás szabincseppjei) mind legyengített virusok beadásán alapulnak, a Salk vakcina hatástalanított víruson. De mindegyik teljes víruson, az RNS, úgy általában, akkortájt, mikor ezeket az oltóanyagokat kifejlesztették, még gyakorlatilag ismeretlen volt. (Stokes és Wilson kettős spirál elmélete a DNS-ről is csak 1953-ban került nyilvánosságra). Tehát a legsikeresebbnek tekintett oltóanyagok nem azon az elven alapulnak, mint a már bevált "régiek". Ezekről így még "istenigazából" senki nem mondhat objektív véleményeket. Ha az oltóanyagokat tekintjük, a sikeres régiek elvei még leginkább az orosz és kínai vakcinákban testesülnek meg. Ez most nem reklám vagy politika, mert pl. én is, mint vén f@sz a Sinopharmot kaptam, holott jobban örültem volna a pfájzernek, ami akkor még reménytelenül távolinak tűnt. 6. Ceterum censeo: csak óvatosan!
egyvilág
2021. május 21. 22:19
A járvány és a hazai politika utóbbi időszakának szókimondó elemzése: https://egyvilag.hu/index.shtml#jarvanypolitika
Highlander07
2021. május 21. 19:30
Helyesbítek: az országok titkosszolgálati vezetői és főnökeik hülyeségén múlott, hogy egyáltalán a járvány kitört Kínából. Ha időben cselekszenek, kurvára nincs semmilyen járvány. Sehol.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!