Földi-Kovács vs. Rónai, újbudai telekcsaták, cseh külügyminiszter, erdélyi Momentumos és újranyitott múzeumok – megjelent az új Mandiner!

2021. május 27. 10:50

Találkozott-e valaha cenzúrával Földi-Kovács Andrea és Rónai Egon? Mit gondol a magyar külkapcsolatokról az új, szocdem cseh külügyminiszter? Mikor lesz egyforma a gépek és az emberek által ledolgozott munkaidő? Újbudai telekügyek, svéd migrációs politika, Kurz és az Ibiza-ügy, újranyitott múzeumok az új Mandinerben!

2021. május 27. 10:50
null

Megvalósul-e a médiaegyensúly? Találkozott-e valaha cenzúrával Földi-Kovács Andrea? Egyetért-e a propagandistázással Rónai Egon? E heti lapszámunkban címlapos interjút olvashatnak a Hír TV és az ATV népszerű műsorvezetőivel objektivitásról, a közösségi médiáról és a közelgő választási évről. 

– véli Földi-Kovács Andrea, és szerinte baloldali érvrendszerrel az a propagandista, aki nagyon idegesítő, mert igaza van. 

„Az az újságíró, akinek nincs egyértelmű véleménye a világról, alkalmatlan a pályára” – mondja interjúnkban Rónai Egon, aki a beszélgetésben felteszi a kérdést: az ATV-be vajon miért mennek be mind a két oldal reprezentánsai?

„Beindult az áldozatbiznisz, folyamatosan alakulnak az újabb áldozatcsoportok a világban” – írja vezércikkünkben, az Első karakterben Szilvay Gergely, hangsúlyozva: könnyű beleesni a csapdába, melyet érzelmi manipulációnak hívnak.

Közélet

Aktívan zajlik a tizenegyedik kerület ingatlanjainak kiárusítása a helyiek heves tiltakozása ellenére. Iskolakertet, leendő parkot és termelői piacot is meghirdettek eladásra, s a pályázók kiléte is megér egy misét. Közélet rovatunkban riportunkat olvashatják a DK-s László Imre vezette városrészből. 

– írja publicisztikájában Lánczi András filozófus, rámutatva a hatalomért folyó versenyben alkalmazott machiavellista eszközökre, például az áldozati szerep használatára. 

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója írásában kifejti, a baloldal és jogászai a saját „jogállamukat” akarják megvalósítani – nemcsak a jogállam, de a demokrácia ellenében is.

Külhon & Külföld

Erdély felé kacsingat a Momentum: bejelentette a sepsiszentgyörgyi születésű Tomos Endre indítását.
A politikus lapunknak azt mondja: ők az alternatíva, s nagyon bízik benne, hogy a Demokratikus Koalícióval szemben is meg tudják védeni a külhoniak szavazati jogát. Külhon rovatunkban a politikus portréját mutatjuk be.

A tömeges migráció következményeivel szembesülő Svédországban szigorítana a baloldali kormány a bevándorláson – a jobboldali ellenzék még inkább. A liberálisoktól a korábban széljobbosnak tartott Svéd Demokratákig nyúlhat az új összefogás, amely akár kormányra is kerülhet jövőre – Külföld rovatunkban svéd politikai körképünket olvashatják.

Az oroszokkal és a kínaiakkal fontos kereskedni, de a szuverenitás megőrzése még fontosabb – vallja Csehország új, szociáldemokrata külügyminisztere. Jakub Kulhánek inspirálónak tartja a magyar diplomácia külkereskedelmi fókuszát – erről is beszélt interjúnkban.

– fogalmaz. 

Hiába az eddig sikeres nemzedék- és stílusváltás, hiába a sok ígéret a nepotizmus felszámolására: Sebastian Kurz osztrák kancellár egyre inkább belesüllyed a korábban a szabadságpárti Heinz-Christian Strache ibizai botrányával dagasztani kezdett mocsárba. Mérlegre tettük a kancellár másfél éves tevékenységét.

Az Egyesült Királyságnak a brexit után önálló, szuverén középhatalomként éppen most kell újrafogalmaznia magát – a várható irányokról Ugrósdy Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója ír véleménycikkében. 

Precedens & Makronóm

Aktív polgári fellépéssel kisebbségből is vissza lehet fordítani a keresztény Európa hanyatlását – véli José Luis Bazán nemzetközi jogász. A spanyolországi La Rioja-i Nemzetközi Egyetem oktatójával Precedens rovatunkban beszélgettünk, többek között a bírói aktivizmusról, illetve az európai jogi és erkölcsi paradigmaváltásról.

Valóban a szerző emberi minősége határozza meg azt, hogy mi juthat el a nyilvánossághoz?” – teszi fel a kérdést Koltay András, az NKE rektora véleménycikkében, reflektálva arra, hogy a napjainkban kialakult morális versenyben már könyvek tűnnek el. 

Makronóm rovatunkban Lovászly László miniszteri biztos, az NKE tudományos főmunktarásának írását olvashatják a munkaalapú digitális társadalomról, amelyben a szerző hangsúlyozza: az újabb ipari forradalom sok területen fog paradigmaváltást hozni, amire a régi tankönyvek és beváltnak tűnő megoldások már nem lesznek elegendőek.

Meta, Élet és Utolsó figyelmeztetés

Böszörményi Nagy Gergely Christopher Mason The Next 500 Years című könyvét ajánlja, és bár az Egyesült Államok egyik legbefolyásosabb genetikusa állítja: az élettudomány csúcsain már ötszáz éves tervben gondolkodnak, és a csillagközi utazásokhoz alakítanák az ember genetikáját, elképzelése több sebből vérzik.

A Feminens oldalán Elek Ilonára, az első magyar női olimpikonra, dalszerzőre emlékezünk. 

Megdöbbentőnek nevezi új felismeréseit Füri Péter fizikus, aki a koronavíruscseppek levegőben való megmaradását és terjedését kutatja – kutatásának eredményeiről Tudomány kisrovatunkban olvashatnak.

Kevés olyan kreatív és biblikus szerzője van a popkultúrával átszőtt művészetnek, mint Bob Dylan, pályájának lényege a kiáradás, akárcsak a pünkösdé – olvasható Prieger Zsolt jegyzetében.

Ismét valós időben és térben élhetjük át a múzeumélményt, az újranyitó intézmények rendkívüli kínálattal várják a látogatókat: lenyűgöző tárlatok, különleges kiállítások, aktuális témákra fókuszáló bemutatók, szenzációs együttműködések egyaránt bemutatkoznak a nyár során. Élet rovatunkban összeszedtük a legfontosabb programokat, és Sári Zsolt, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgató-helyettese is beszélt lapunknak a nyári terveikről.

A kiállítások közül a Magyar Nemzeti Gelériában látogatható preraffaeliták világhírű alkotásait ajánljuk. Arcél kisrovatunkban Vasadi Péterre költőre emlékezünk. Folytatódik a Hegyibeszéd Hegyi Zoltán tárcájával.

A lapot záró utolsó figyelmeztetés rovatban az Opera főigazgatója, Ókovács Szilveszter készített leltárt arról, mi minden nem fog hiányozni a maszk utáni életben.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
geyza1947
2021. május 27. 15:59
Na és ki az a földikovács ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!