Szexuális visszaélések elleni etikai kódexet készít a Szépírók Társasága

2021. június 22. 09:31

A cél az inzultusok megelőzése és orvoslása.

2021. június 22. 09:31

Karafiáth Orsolya író-költő vezetésével Facebook-beszélgetés zajlott a szexuális és hatalmi visszaéléskről, valamint azok orvoslásának lehetőségeiről – számolt be az Index. A beszélgetésen részt vett Czinki Ferenc, a Szépírók Társaságának elnöke, Deres Kornélia, Tallér Edina, illetve Németh Gábor írók, a Szépírók Női Érdekvédelmi Fórumának (SZÍN) tagjai, továbbá Wirth Judit jogász a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) csoport képviseletében.

Nem lehet mindenre ugyanazokat a szabályokat alkalmazni

Németh Gábor korábban a Színház- és Filmművészeti Egyetem egyik etikai kódexének létrehozásában vett részt. Elmondta, hogy mivel ott a test eszköz, így az érintés is más értelmet nyer, ami miatt más szabályoknak kell megfelelnie majd egy jövőbeli etikai kódexnek. Példaként felhozta a Yale Egyetem szabályzatát, amelynek értelmében a hallgatókkal nem lehet zárt ajtók mögött beszélgetni, vagyis a terem ajtajának mindig nyitva kell lennie. Ez az SZFE-n, ahol sokkal szorosabb a tanár-diák viszony, elképzelhetetlen lenne – emelte ki.

A probléma már bőven jelen volt, csak nem tört felszínre

Tallér Edina hangsúlyozta, hogy ugyan az etikai kódex ötlete a női munkacsoporttól indult, de túlmutat azon. Véleménye szerint jól jelzi az ügyek rendezésének igényét, hogy a SZÍN megalakulása után pár héttel már voltak bejelentések visszaélésekről. Ebből azt a következtetést vonta le, hogy a probléma már bőven ott volt, csak nem tört a felszínre.

A számonkérés és a betartatás a következő kérdés

Czinki Ferenc elmondta, hogy egyedül az nem világos, mit, kinek és hogyan szeretnének csinálni. Kiemelte annak a fontosságát, hogy az etikai kódex túlmenjen a Szépírók Társaságán. Elmondta azt is, hogy nem elég létrehozni, annak a számonkérése és betartása lesz a következő kérdés.

A szexuális visszaéléseknek legtöbbször a nők az áldozatai

Wirth Judit szerint a súlyos testi sértések, illetve komolyabb bántalmazások esetében nem elég egy ilyen etikai kódex, hiszen ezek az ügyek meghaladják annak a hatáskörét. Kitért arra is, hogy amíg csak férfi vezetők vannak valahol, addig nem érkeznek ilyen bejelentések, de amint megalakul egy női munkacsoport, megérkeznek. Véleménye szerint nem kell csodálkozni, hogy ezek legtöbbször szexuális tartalmúak, hiszen ezeket jellemzően nők ellen követik el nagy számban. A jogász úgy gondolja, hogy a kódex létrejöttéig is ki kell nevezni valakit, akihez helyben, a szexuális vagy hatalmi ügyekben lehet fordulni.

Az etikai kódex a jövőnek szól

Deres Kornélia szerint az etikai kódex megalkotás a nulladik lépés. Szerinte a mostani szabályozás már nem az ő generációja számára fog segítséget jelenti, hanem azoknak, akik tíz év múlva lépnek színre. Úgy gondolja, hogy amennyiben megszületik az etikai kódex, azt ajánlani lehetne más csoportosulásoknak is a Szépírók Társaságán túl.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2021. június 22. 16:05
Posztpotykamogyernyikitov madmaszelia+++ nádasbalassaesterházy....Orsolya iroDALmi fecskefészek díj...PASSZ!
Zsolt75
2021. június 22. 13:06
Az eszefés német? Mit írt a vén kujon a vizespóló-verseny felvételikről?
Akitlosz
2021. június 22. 11:49
A Szépírók mitől ennyire érintettek a szexuális visszaélésekben? Meglepő, nem gondoltam volna róluk, hogy ilyen kódexra van szükségük.
tomtam
2021. június 22. 10:54
Esetleg egy hattyútoll fényezési szabályzatot különös tekintettel az illetékességre. Egyre több az illetékes, amint azt a legutóbbi tüntetésen is megtudhattuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!