A Szegedi Törvényszék cáfolja, hogy Toroczkai pert nyert a Facebookkal szemben

2021. július 20. 10:54

Kiemelik, hogy a „polgári peres eljárásban nem született elsőfokú ítélet”.

2021. július 20. 10:54

Ahogy arról beszámoltunk, Toroczkai László az ATV Start című műsorában azt állította, hogy pert nyert a Facebookkal szemben, és 100 millió forintos sérelemdíjat kért.

Az ügy kapcsán a Szegedi Törvényszék közleményt juttatott el lapunkhoz. „A Szegedi Törvényszéken Toroczkai László felperes – Facebook Ireland Limited alperes ellen személyiségvédelmi igény érvényesítése iránt indított polgári peres eljárásban nem született elsőfokú ítélet. Az ügyben az elsőfokú bíróság bírósági meghagyást bocsátott ki” – írták.

„A Polgári perrendtartásról szóló 2016. évi CXXX. törvény 181.§ (1) bekezdése szerint, ha az alperes az írásbeli ellenkérelem előterjesztését elmulasztja és beszámítást tartalmazó iratot sem terjeszt elő, vagy azt a bíróság visszautasítja, a bíróság hivatalból, tárgyaláson kívül, az alperest a vele közölt kereseti kérelemnek megfelelően bírósági meghagyással kötelezi, kivéve, ha az eljárás megszüntetésének van helye” – emelték ki.

Végül kijelentették: „Az alperes az ellenkérelem előterjesztésére nyitva álló határidő elmulasztása miatt igazolási kérelmet, a bírósági meghagyással szemben ellentmondást és az eljárás megszüntetése iránti kérelmet terjesztett elő, melynek elbírálása folyamatban van”.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gèbi
2021. július 20. 19:24
Inkább erre kellene valamit reagálnia a Mandínernek, már ha tud érdemben mondani bármit is. "A Szegedi Törvényszék mai közleményére hivatkozva több helyen megjelent, hogy az általam felperesként a Facebook ellen indított perben még nem született ítélet, csupán bírósági meghagyás, mivel a Facebook ellenkérelmet nem terjesztett elő. A bírósági meghagyás azonban valójában egy ítélettel egyenértékű döntés. Azt magam is hangsúlyoztam, hogy ez még nem jogerős ítélet. Valójában azonban a bírósági meghagyás 2021. május 26-án kelt, s 15 napot adott az alperesnek arra, hogy ellentmondással éljen. A határidő letelte után a bírósági meghagyás jogerőssé válik, s végrehajtható. Ehhez képest, a Facebook jogi képviselőjétől 2021. július 2-án érkezett meg az ellentmondás, tehát jóval a 15 napos határidő letelte után. A sajtóközleményből az is kiderül, hogy az alperes (tehát a Facebook) „az ellenkérelem előterjesztésére nyitva álló határidő elmulasztása miatt igazolási kérelmet, a bírósági meghagyással szemben ellentmondást és az eljárás megszüntetése iránti kérelmet terjesztett elő, amelynek elbírálása folyamatban van.” – írja a Törvényszék. Tudjuk, hogy bármelyik magyar állampolgár esetében a hatóságok mennyire szigorúan veszik a határidők elmulasztását. Elképzelni sem tudom, hogy egy óriáscég, amelynek számos jogi képviselője van, mivel tudja hitelt érdemlően igazolni, hogy elmulasztotta a határidő betartását. A perről a Facebook tudott, hiszen kétszer is visszaküldte a peranyagot, azt kérve, hogy a Törvényszék fordítsa le a peranyagot angol nyelvre. Ez megtörtént, az angol nyelvű peranyagot a Facebook átvette. A mi jogi álláspontunk szerint az ítélettel megegyező döntésnek, tehát a bírósági meghagyásnak már jogerősnek kellene lennie. Bízom a magyar bíróság függetlenségében, s remélem, hogy a törvény előtti egyenlőség mindenkire vonatkozik, és még a Facebook sem állhat államok és a törvény felett."
villogókékfog
2021. július 20. 13:33
Akkor mégis jól olvastam: Trockij.
Berecskereki
2021. július 20. 11:38
Így jár az aki nincs tisztában a törvényekkel. A végén hazugságba keveredik és akkor sem hisznek neki amikor igazat mond.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!