Mégsem kell beszámolni a civil szervezeteknek a névtelen támogatóikról

2021. július 17. 08:43

Péntek éjjel jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy a kormány törli a június végi módosítást.

2021. július 17. 08:43
null

Nem módosítja, hanem teljes egészében eltörli a kormány azt a rendeletet, amely tiltotta volna a civil szervezetek számára történő névtelen adományozást – derül ki a Magyar Közlönyből.

„Míg egyes ellenzéki politikusok azon örvendeznek, hogy hazájuk ellen igazságtalanul kezdeményeznek Brüsszelben kötelezettségszegési eljárásokat, addig a magyar kormány teszi a dolgát” írta még márciusban az ügy kapcsán Varga Judit igazságügyi miniszter. „Átláthatóvá tettük a civil szervezetek finanszírozását, hogy egyértelmű legyen, melyek azok az NGO-k, amelyek külföldi támogatással próbálnak politikai nyomást gyakorolni a hazai közéletre” – tette hozzá. 

Az eredeti rendelet szerint megszűnt volna a névtelen adományozás lehetősége Magyarországon a civil szervezetek részére, így az egyesületeknek és alapítványoknak fel kellett volna tüntetniük, hogy kitől mennyi pénzt kaptak, az adatokat pedig minden évben el kellett volna küldeniük a kormánynak.

A rendelet nagy felháborodást keltett, amelyre a kormányzat is reagált, és módosításokat lengettek be. „Az eddigiekhez képest ugyanolyan feltételek mellett lesz biztosított a jövőben is az 500 ezer forint alatti adományok felajánlása” – tájékoztatott Facebook-bejegyzésben Orbán Balázs miniszterhelyettes. A pénteken közzétett, Orbán Viktor által jegyzett rendeletmódosítás révén azonban a kormány elállt a tervtől, így nem módosul a korábbi szabályozás.

„Az a szabályozás, amit törvényi szinten elfogadtunk, megfelel az Európai Unió ítéletének. Maga a rendelet nem. Ezért mondtam, hogy hibáztunk, a hibáért a felelősséget természetesen vállaljuk. Olyan rendeletet kell hozni, ami összhangban áll az Európai Uniós szabályokkal. Ez a törvény összhangban áll a bíróság ítéletével, a meghozott rendelet nem, ezt sajnáljuk, ezért a kormány vállalja a felelősséget, és ezt módosítani fogja”fogalmazott a rendelet kapcsán Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Fotó: MTI/Varga György

Összesen 160 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
geyza1947
2021. július 19. 10:33
Rájött a fidesz, hogy ez nekik sem jó, mert meg kell nevezni konkrétan, hogy kik nyomják a milliókat pl. Felcsutnak !
Ma is bukik a Zorbán...
2021. július 17. 20:35
Szerintem ez nagy hiba. Jogunk lenne tudni, kik pénzelik a bolsevista terrorszervezeteket.
Highlander07
2021. július 17. 17:29
Ostoba orbán...
matykox
2021. július 17. 16:35
Na, ezt egyáltalán nem értem, Hogy mondjuk 20-30 ajrót cécó nélkül lehet adni, az OK. De mondjuk az ezer ajró fölötti "névteleneket" ugyancsak ? Ez vhogy nem kerek. AZ ilyenek nevét legalábba TEK -nek le kéne adni ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!