DK-s szakértő a nullaszázalékos szja-ról: Minden EU-s országban van szja, sok helyen duplája a magyarnak

2021. augusztus 12. 06:59

Dávid Ferenc szerint ha nem kellene a munka után adózni, a tizedik hónapban sokan nem kapnák meg az emelt nyugdíjukat, mert a költségvetés addigra összeomlik.

2021. augusztus 12. 06:59
null

„Az ellenzéknek nagyon egyszerű üzenetet kell küldenie a választóknak: pénzt, ígéretet arra, hogy ennyi és ennyi pénzt kaptok tőlem” – tolmácsolta a hallgatók üzenetét Bolgár György Dávid Ferencnek a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában, szerdán.

Bolgár ezután Domokos László ÁSZ-elnök szavait szegezte vendégének, miszerint

el kellene törölni a munkát terhelő terheket, a személyi jövedelemadót.

A DK gazdasági szakértője szerint nagyon jól hangzik Domokos felvetése, de megkérdezte, hogy „miből”? Mint fogalmazott: „az állami költségvetés alapvetően az emberek által befizetett személyi jövedelemadóból tevődik össze. Ha ezt nullára csökkentjük, 2800-3000 milliárd forint adó esik ki” – magyarázta Dávid, aki kérdésként hozzátette: miből kompenzálnák azt a 2,5 millió nyugdíjast, akinek a jövedelmi pozíciója nem változik egy esetleges szja-elengedéssel.

A DK-s közgazdász szerint beláthatatlan következményei lennének, ha a 2022-es, erőteljes hiányokkal számoló költségvetést „orrba verjük” egy ekkora mínusszal.

„Lehetetlen”. Vagy mégsem?

„Egyesült Arab Emírségek, Katar, Omán, Kuvait, Bahrein, Bermuda, Kajmán-szigetek” – sorolta Dávid azokat az országokat, ahol nincs szja-fizetés. Dávid Ferenc azt vonta le következtetésként, hogy „az EU valamennyi országában szja-kötelezettség, nem is alacsony, meghaladja a 30 százalékot, azaz duplája a magyarnak”.

aki úgy véli: valamikor a 10. hónapban sokan nem kapnák meg az emelt nyugdíjukat, mert a költségvetés addigra összeomlik.

Dávid ezután előállt egy alternatív javaslattal: ha a mostani ellenzék kerülne hatalomra, és bevezetnék a progresszív – kétkulcsos – adózást, ahol szerinte az alacsonyabb jövedelműek adókulcsát már lehetne csökkenteni.

Nyitókép: YouTube

Összesen 200 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2021. augusztus 13. 07:00
DK-s szakértő a nullaszázalékos szja-ról: Minden EU-s országban van szja, sok helyen duplája a magyarnak" Dávid elvtárs megágyaz a libsik adóemelési szándékoknak...
Pista6
2021. augusztus 12. 18:19
Nem kérünk a dupla szja-ból és a dk-ból sem, sőt a szakértőikből sem. Főleg nem a mocskos féreg vezetőjükből!
fogas paduc
2021. augusztus 12. 15:12
Miért kellene mindig ugyanabba a szarba belelépni?
fogas paduc
2021. augusztus 12. 15:11
Hirtelen mindenki alacsony jövedelmű lenne. Aki meg nem tud alacsony jövedelmű lenni, adóelkerülő szakértőt fogad.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!