Gulyás Gergely: Jövőre a pedagógusok és a közmunkások bére is nőni fog

2021. szeptember 29. 09:25

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint színjáték az ellenzéki előválasztás, nincs verseny, egyértelmű, hogy Karácsony Gergely lesz a baloldal miniszterelnök-jelöltje.

2021. szeptember 29. 09:25
null

Minden 18 év alatti gyerek szülei – illetve azoknak is, akik még középiskolában tanulnak – vissza fogják kapni a befizetett személyi jövedelamadójukat – jelentette be Gulyás Gergely a Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a visszatérítés értékhatára a 2020 decemberi teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi átlagkeresetének tizenkétszerese, ami 890 ezer forint körül van. Idén hat vagy akár hét százalékkal is nőhet a GDP, amely az elmúlt 30 évben rekordnak számít.

Gulyás Gergely kijelentette, Magyarország 10+5 éves gázvásárlási szerződést kötött a Gazprommal. Ez biztosítja a rezsicsökkentés vívmányainak a megőrzését, ezzel évi 4,5 milliárd köbméternyi gáz érkezik a déli és az osztrák útvonalon. A miniszter kiemelte, a hazai gáztározók 83 százalékosan vannak feltöltve. Ha az ellenzék vágya teljesülne, akkor 386 ezer forinttal kellene többet fizetnie egy átlagos háztartásnak. Kérdésre válaszolva azt mondta, üzleti titok, hogy Magyarország mennyiért veszi majd a gázt.

Nem hozzák nyilvánosságra, hogy az elhunytak között kiket oltottak be és kiket nem

A miniszter azt is elmondta, most a negyedik hullám felszálló szakaszában vagyunk, ennek a csúcspontja kevésbé lesz magas, mint a korábbi hullámok esetében. Ugyanakkor az oltás a hatékony fegyver a vírussal szemben. Van elég vakcina, mindenkit be tudnak oltani, akár három oltással is, az oltottak és az oltatlanok esetében hatalmas a különbség a halálozás és a súlyos megbetegedés területén. Ezért azt kéri, hogy aki még nem tette meg, az vegye fel a vakcinát. A tömegközlekedésben történő maszkhasználatról az üzemeltetők döntenek, de mindenki szabadon dönthet arról, hogy visel-e vagy sem. Azt is elmondta Gulyás Gergely, hogy a személyes adatok védelme miatt nem hozzák nyilvánosságra, hogy az elhunytak között kiket oltottak be és kiket nem.

Kérdésre válaszolva Gulyás elmondta, a LIBE delegációja elvtársi segítséget nyújt a baloldali erőknek

– támogatja a magyar Molotov–Ribbentrop-paktumot –,

de valójában nincs súlya annak, amit tesznek és amit leírnak. Ezeknek a képviselőknek nincs elég információja a magyar helyzetről. Egyébként pedig Budapestre érdemes jönni, szép város, a schengeni szabályok alapján pedig mindenki előtt nyitva áll az ország. Orbán Viktor azért nem találkozik a bizottság tagjaival, mert sok a dolga, egy miniszterelnöknek komoly dolgokkal kell foglalkozni, egy ilyen megbeszélés pedig nem lenne az – fogalmazott a miniszter.

Minél hamarabb meg kellene állapodni a helyreállítási alapról

A miniszter színjátéknak nevezte az ellenzéki előválasztást – amelyet tehetséges és kevésbé tehetséges színészek játszanak –, és szerinte nem volt verseny, a végeredmény előre lefutott, Karácsony Gergely lesz a miniszterelnök-jelölt. Azt mondta, a nyolcszázalékos részvétel azt jelenti, hogy ennyi szavazója biztos van az ellenzéknek.

Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy egyelőre nem lehet megmondani, mikor lesz megállapodás a helyreállítási alapról. Szerinte minél hamarabb meg kell állapodnia a Bizottságnak azokkal az országokkal, amelyekkel még nem tették meg, hiszen ez

versenyhátrányt is jelent,

de ez a helyzet az előfinanszírozás miatt nem érinti hátrányosan a magyar vállalkozásokat.

Lehet egy időben tartani a népszavazást a választással

A miniszter a Mandiner kérdésére, miszerint mit gondol a politikai hangnem eldurvulásáról, amelyet Gyurcsány Ferenc és Jakab Péter utcai konfliktusai is jeleznek, elmondta: Sajnálatosnak tartja ezeket az eseményeket, szerinte az a magatartásforma, amelyet a volt miniszterelnöktől nem először láthatunk, csak mérgezi a közéletet, és az értelmes viták lehetőségét is kizárja. „Jó lenne visszatérni, még egy választási kampány élessége és hevessége mellett is, a józan polgári viselkedésmódokhoz ” – szögezte le Gulyás Gergely. 

Szerinte ugyanakkor ennek sajnos csekély tere van, ami egyrészt annak köszönhető, hogy egy előválasztásnak nevezett gyűlöletverseny zajlik a baloldalon, amelynek a közéleti gyakorlati hatása is negatív. "Továbbra is azt tudom mondani, hogy a kormány nem lesz ebben partner"  – hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette: a kormányoldal világosan kifejezi az álláspontját anélkül, hogy bárkit fizikai inzultus érne, megtámadnák, vagy el akarnák zavarni az országból. „Mindazok a megnyilvánulások, amelyek verbális vagy akár direkt agresszivitást mutatnak – így például az ellenzék soraiban bohócszerepet vállaló Jakab Péter testőreinek erőszakos fellépése esetében – nagyon távol áll attól, amit mi Magyarországon helyesnek tartunk” – szögezte le.

Gyurcsány esetével kapcsolatban egy kérdésre válaszolva elmondta: elvárható lenne egy közszereplőtől, hogy ne viselkedjen így, de ha már ezt megtette, akkor illene bocsánatot kérnie.

Az, hogy Jakab Péter testőrökkel jár, mondta Gulyás Gergely, az a Jobbikra tartozik, bár a neki kifizetett több mint negyvenmillió forintot túl soknak rajta.

Bár amilyen bicskanyitogató a stílusa,

fogalmazott a miniszter, lehet, hogy szüksége van rá.

Gulyás arra a kérdésre, hogy jónak gondolják-e az ötletet, miszerint jövő tavasszal, az országgyűlési választással egy időben tartsák meg a népszavazást is azt válaszolta, a Fidesz frakciója támogatja ezt az elképzelést.

Az inflációval kapcsolatban kijelentette, az infláció kezelése a jegybank feladata, az elemzések optimisták abban, hogy csak átmeneti lesz az árak emelkedése. 

Január elsejétől várható, hogy emelkedik a tanárok fizetése

A pedagógusok béremeléséről azt mondta Gulyás Gergely, hogy ez január elsejétől meg fog történni, bár nincs róla hivatalos kormánydöntés, de ebben egyetértés van az érintettek között. Az elmúlt években már történt is lépés a felzárkóztatás érdekében, de azóta a piaci szférában jelentősebben nőttek a bérek, így rendezni kell a tanárok fizetését is az oktatás hatékonyságának növekedése érdekében. Kérdésre válaszolva azt is elmondta Gulyás, hogy 2022-től a közmunkások bére is emelkedni fog.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva elmondta, Bicskén aláírta a Stop Gyurcsány! Stop Karácsony! petíciót, amely egy figyelemfelhívó akció. A volt miniszterelnök debreceni inzultusáról azt mondta, egy közszereplőnek nem lenne szabad így viselkednie, de ha már megtette, illene bocsánatot kérnie.

A petíció címzettje a magyar baloldal, amelynek a vezetője Gyurcsány Ferenc.

A miniszter kijelentette, ma az állami oktatási rendszerben résztvevők több mint fele ingyen étkezhet, és az erre a területre fordított összegek is jelentősen nőhetnek. A műtétek várólistáinak csökkentésére is nagyobb összeget szán a kormány, várhatóan hamar látható majd az eredmény. A három szakterületen, ahol valóban hosszabbak a listák, mint a koronavírus előtt voltak, ott nincs pénzügyi korlát, és azt kérték a kórházaktól, hogy ennek megfelelően akár több műszakban, több orvos is műtsön – fogalmazott Gulyás Gergely.

Hogy ha lesz a kínai Fudan-egyetem megépítéséről népszavazás, a kormány kampányol-e majd az egyetem megépítése mellett, a miniszter kérdésünkre elmondta: Először meg kell várnunk, hogy valóban lesz-e a referendum, össze tudják-e szedni az ehhez szükséges 200 ezer aláírás. Mi azt világossá tettük, hogy akkor épül meg az egyetem a fővárosban, ha ezt a budapestiek akarják. „Ha összegyűlik a szükséges mennyiségű aláírás, akkor semmi akadálya nem lesz annak, hogy a kormány kifejtse az álláspontját” – mondta Gulyás. 

A vizsgálat lezárult

Az Antall József Tudásközpont vizsgálata lezárult. Eszerint az alapítvány gazdálkodása a törvényi előírásoknak megfelelt, de olyan kifizetések történtek, amelyek erkölcsileg helyteleníthetők, így a kormány beszünteti a támogatását – közölte a miniszter.

Arra a kérdésre, hogy a kormány nem tart-e attól, hogy Ukrajna bosszút áll a magyar-orosz gázszerződés miatt a Kárpátaálján élő magyarokon, Gulyás elmondta, ez már előzetesen megtörtént, hiszen az ukrán fél durván korlátozza az anyanyelv-használatot. Elfogadhatatlan az ukrán álláspont, hogy egy szuverén ország energiapolitikájába bele akarnak szólni, vélekedett.

Gulyás Gergely kijelentette,

meg fogja nézni a Gyurcsányról szóló filmet,

de nem tudja ki lesz a főszereplő. Nagyon jó színésznek kell lenni, aki képes visszaadni Gyurcsány személyiségét. Ugyanakkor azt is elmondta, liberális cenzúra van Magyarországon, miután Kálomista Gábor egy interjúban arról beszélt, hogy az Elk.rtuk című filmjét kevés moziban vetítik a premier hetében, és politikai okokból süllyesztik el az alkotást.

Karácsony Gergely jogtalan egyetemi foglalkoztatásáról Gulyás kijelentette, bízzák a jogászokra, hogy vissza kell-e fizetnie az ott kapott 25 millió forintot. Egyébként szerinte káosz, dugók, szemét és egyre rosszabb hajléktalanhelyzet jellemzi a fővárost. Úgy fogalmazott, a főpolgármester nem foglalkozik a munkájával és ez rendkívül rossz a budapestieknek. Karácsony a Miniszterelnökségen is dolgozott a baloldali kormányok alatt, de Gulyás nem tudja, mennyit keresett ott. De azt mondta, ha erre van igény és a jogszabályok lehetővé teszik, szívesen nyilvánosságra hozzák.

Gulyás Gergely a Mandiner kérdésére a német választási eredményt úgy értékelte: természetesen tiszteletben tartják az eredményt és remélik, hogy Németország továbbra is hazánk kiszámítható partnere lesz, függetlenül attól, hogy azok a politikai pártok, amelyek jó eséllyel koalíciót alakítanak, milyen véleményeket fogalmaztak meg eddig Magyarországról.

Maradjon meg a kormány akcióképessége

A veszélyhelyzet meghosszabbításáról azt mondta a miniszter, hogy azért volt rá szükség, hogy a kormány akcióképessége meglegyen, gyorsabban lehessen meghozni a döntéseket, a sürgős intézkedéseket, például a védettségi igazolvánnyal, tanítással kapcsolatban.

Az, hogy a munkáltatóknak legyen-e joga arról dönteni, hogy az oltáshoz kötik a munkavégzés lehetőségét, Gulyás Gergely elmondta, ebben nincs még döntés, de mérlegelik a lehetőséget.

A miniszter szerint a határőrizetet meg kell erősíteni, mert

jelentősen emelkedett az illegális átlépési kísérletek száma.

Ez a Belügyminisztérium feladata.

Cseh Katalin ügyéről azt mondta Gulyás Gergely, hogy az súlyos korrupciós botrány, az uniós pénzekkel való visszaélés, ami jól mutatja az ellenzék viszonyulását a korrupcióhoz, és indokolt az európai források felügyelete.

Egyelőre nem tervezik a maszkok újbóli bevezetését az iskolákban, jelentette ki a miniszter, csak akkor rendelik el, ha ez szükséges lesz. Gulyás azt is elmondta, hogy szerinte az lenne a legjobb, ha az osztályfőnöki órán lenne szexuális felvilágosítás vagy drogprevenciós felkészítés. De ha szükséges, és „változott a világ”, akkor meg kell határozni egy kört, és belátható időn belül látható lesz majd, kik végezhetnek ilyen felvilágosítást, tette hozzá.

A kormányinfó véget ért.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Elmekortan
2021. szeptember 29. 17:43
Psz pedagógus szakszervezet komenistái azonnal meg kel duplázni a tanárok fizetését!!!! Majd mi bezárjuk az iskolákat így lesz rendben a kincstár oszthatjuk magunknak cucilisták nak a zsozsót a legjobb ingatlanok Kádár óta nekünk megvannak mondják a kripto komenista szakszerbezetiek
nemecsekerno_007
2021. szeptember 29. 17:25
OrbánMonnyonle!!!!!!! :)))))))))))))
piszokalfréd
2021. szeptember 29. 15:23
"Orbán Viktor azért nem találkozik a bizottság tagjaival, mert sok a dolga, egy miniszterelnöknek komoly dolgokkal kell foglalkozni, egy ilyen megbeszélés pedig nem lenne az". A páleszfőzés fontosabb volt, ez van.
files32
2021. szeptember 29. 14:54
A tanár nem hülye, ezt már nem adjátok be nekik, cumi van az ellenzékre fognak szavazni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!