Törvénytelenül gyűjthetett és használhatott fel a baloldal személyes információkat

2022. március 29. 18:22

A Mandiner olvasóit is névre szóló sms-ekkel bombázza a baloldal úgy, hogy soha, semmikor nem adták meg nekik adataikat.

2022. március 29. 18:22
null

A baloldal a Bajnai Gordon és köre érdekeltségébe tartozó adathalász cégek segítségével építhette ki a szimpatizánsi keménymagját a közösségi médiában – emlékeztet keddi cikkében a Mediaworks Hírcentrum.

Adatvédelmi kérdések

Mint arról korábban a Mandiner beszámolt, Péterfalvi Attila, az Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke szerint is felvet adatvédelmi kérdéseket az ellenzék által indított sms-kampány, amely akár hatósági vizsgálat tárgyát is képezheti. Erről ide kattintva olvashat bővebben.

Az előválasztás szerepe

Olvasóink számára emlékezetes lehet, hogy már a 2021-es baloldali előválasztás kapcsán felmerült, százezrek személyes adatai kerültek be a baloldal adatbázisába.

az egész folyamat egy nagy adatgyűjtési kampánynak minősül, amivel több százezer ellenzéki szavazó személyes adatait gyűjtötte össze a hat baloldali párt” – nyilatkozta a Nemzetnek Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Hozzátette: az előválasztás azért hasznos az összefogásnak, mert a választási kampány során így könnyebben tudják mozgósítani és megszólítani a szavazókat, mivel a megadott címeken fogják majd felkeresni őket. Erről itt írtunk bővebben.

Egymilliónál is nagyobb adatbázis

A baloldal miniszterelnök-jelöltje az elmúlt időszakban több alkalommal beszélt egy óriási baloldali adatbázisról.

Március 20-i Facebook-bejelentkezésében azt hangoztatta, hogy az előválasztás során és azóta összesen nagyjából egy egymillió főből álló adatbázist építettek ki, amelyet a baloldal könnyen mozgósíthat majd a választás napján.

Az Inforádió Aréna című műsorának adott interjúban Márki-Zay ugyancsak erről a nagyon komoly adatbázisról beszélt, amelyet minimum egymilliósra saccolt.

– fogalmazott.

Törvénytelenül gyűjthetett és használhatott fel a baloldal személyes információkat

A jelentős adatbázis kapcsán érdekesség, hogy mint lapunk is megírta: Bajnai Gordon segíthette győzelemhez Márki-Zayt az előválasztáson azokon az adatelemzéssel és kampánytanácsadással foglalkozó cégeken keresztül, amelyeket egykori titkosszolgálati miniszterével, Ficsor Ádámmal hoztak létre – hozta nyilvánosságra az Index, a birtokába jutott dokumentumok alapján. Utóbb kiderült, Bajnaiék adathalász cégcsoportja fizette még Márki-Zayék éttermi számláját is.

A Index birtokába került, egyik felvételen Ficsor egyebek mellett arról beszélt, hogy a 2019-es önkormányzati választáson ők segítették győzelemhez az ellenzéket egyes körzetekben, és a főpolgármester-választáson is. Bajnai bizalmasa konkréten tizenkét körzetről beszélt, ahol beavatkoztak a kampányba és sikerhez is segítették az általuk támogatott polgármester-jelöltet.

Erre 20-30 különböző eszközt is használnak a hírlevelektől kezdve, az online kvízeken, játékokon keresztül, egészen az olyan innovatív elemekig, amelyek például „tanácsot adnak az embereknek, hogy kérjék vissza az adójukat”.

Az adatelemzéssel és kampánytanácsadással foglalkozó cégeket Bajnai az egykori kabinetfőnökével, Szigetvári Viktorral, valamint az egykori titokminiszterével, Ficsor Ádámmal hozta létre. A portál cikke szerint a DatAdat nevű cég mögött olyan üzleti körök is állhatnak, amelyek kifejezetten arra szakosodtak, hogy elrejtsék egyes cégek finanszírozói hátterét, és a tőkét, ami a vállalkozások mögött van.

Az Index birtokába került hangfelvételen Ficsor és Patrick Frank, a DatAdat tájékoztatási igazgatója arról beszélnek, hogyan profilozzák a Facebook és más platformok felhasználóit, és hogy milyen módszerekkel próbálják politikailag átfordítani a potenciális szavazónak ítélt embereket.

A személyes adatok sokszor ártatlannak tűnő kérdőívek, kvízek kitöltésével kerülnek a Datadathoz hasonló cégek kezébe.

Ezekből az információkból a felhasználók akár legszemélyesebb dolgai is kiderülhetnek.

Névre szóló SMS-kampány, adatvédelmi aggályok

Egy, a napokban indult agresszív SMS-kampányban a becslések szerint azonban kétmilliónyi szavazót – tehát a Márki-Zay által elismert szám dupláját érte el a baloldal – fogalmaz a Mediaworks Hírcentrum.

A SMS-kampány méretéről tanúskodik, hogy olvasóinkat is törvénysértő módon zaklatják SMS-ekben Márki-Zayék (fenti kép),

úgy, hogy soha, semmikor nem adták meg nekik adataikat.

Erről ide kattintva olvashat bővebben.

Az adatbázis összeállítása azonban felveti az adatvédelmi szabályok megsértését, hiszen sokan kaptak – köztük kormánytisztviselők – névre szóló üzenetet, akik semmilyen adatukat nem osztották meg a szivárványkoalíció pártjaival – teszi hozzá a Mediaworks Hírcentrum.

 

Nyitókép: Kisbenedek Attila / AFP

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bazooka454
2022. március 30. 12:57
2021.11.21. A parlament nemrég elfogadott egy módosító javaslatot, amely lényegében változtatja meg Magyarországon a lakóhely fogalmát. A jövőben eszerint nem kell ténylegesen azon a címen élnie annak, aki valahol lakóhelyet létesít. A lakóhely egyfajta kapcsolattartási címmé degradálódik, az ottélés mellett csak egy vélelem szól majd.
Pitypangocska
2022. március 30. 00:15
Ellenzékiek, úgy húzzátok be az X-et MZP és a koalíciótok mellé a szavazólapon, hogy ezzel a férjetek, gyereketek, unokátok vagy saját katonai behívótokra mondtok igent. És az visszafordíthatatlan lesz és nem virtuális, hanem valódi vérre fog menni.
-... -.-
2022. március 30. 00:07
-zsoltkom- "Törvénytelenül gyűjthetett és használhatott fel a baloldal személyes információkat" És akkor mi van? Amióta Orbán kimondta... "Engem is piszkálni fognak, mert az ellenfelet elmarasztalta az Országos Választási Bizottság, hogy telefonon országosan még biztattak szavazási részvételre, de következménye nem lett. Úgyhogy én is biztatok szombaton és vasárnap a talpon maradt összes kerületben az én hangomon megy a szavazásra való felhívás, amiért majd engem elmarasztal az Országos Választási Bizottság, a jogászok meg megvédenek, oszt jónapot. De az ellenfél is ezt csinálja, nem tudom mást tenni, ha az ellenfél is ezt csinálja, nekem is meg kell tenni."" https://bit.ly/3qKO2gQ ... onnantól kezdve mindenkinek van jogásza és Orbán-szépre kerekíti lelkecskéjét. Orbántól elfertőződött az ország becsülete... most jó lenni magyarnak. Aki jobban Orbán... ő viszi valamire.
bsm99
2022. március 29. 19:54
GDPR Ha jól tudom, 5 millió EUR lehet a max büntetés "ügyfelenként". Tehát ha 100-an feljelentik őket, és kapnak mondjuk nagy kegyesen 100.000 EUR büntetést "ügyfelenként", akkor az 10 millió EUR. HAJRÁ!!!! Az adatvédelmi biztosnál fel kell jelenteni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!