Egyelőre nincs jele a Sajó szennyezettségének Magyarországon

2022. március 14. 17:15

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szakemberei ugyanakkor folytatják a vizsgálatokat.

2022. március 14. 17:15
null

Ahogy arról portálunk is beszámolt, sajtóhírek szerint szennyezőanyag került a vízbe a folyó szlovákiai szakaszán az elmúlt napokban.

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője elmondta, a szakemberek a bejelentéseket követően azonnal megkezdték a méréseket Miskolcnál és Sajópüspökinél, ám ezek nem igazoltak szennyeződést a vízben.

A folyó vizének Ph- és oldott oxigén vizsgálata szerint mindkét mérés eredménye  határértéken belül van.

Hozzátette: a vizet fémekre is vizsgálják, ezek eredményére még várnak.

Nem tapasztaltak sem szaghatást, sem halpusztulást

A szóvivő elmondta azt is, hogy a Miskolci Vízügyi Igazgatóság szakemberei a Sajó szlovákiai szakaszán is dolgoznak, és a folyón felfelé haladva is méréseket végeznek. A szlovákiai Rozsnyón semmilyen szennyeződés jelét nem látták, sem szaghatást, sem halpusztulást, sem más, szemmel láthatót nem tapasztaltak, ami szennyezésre utalhatna – emelte ki.

Siklós Gabriella hozzátette: Magyarországra a Sajó vize 7-8-szoros hígításban érkezik a feltételezett szennyezett területhez képest, de – mint mondta – az jó jel, hogy a víz Ph- és oldott oxigén mérései határértéken belül vannak.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Komka Péter MTI/Komka Péter

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyéressy Károly
2022. március 14. 20:15
Követelem vissza az X-et. Anélkül a fórum olvashatatlan, mert mindent ellep a szemét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!