„Orbán a keresztény Európáért harcol”, de „a magyarok ázsiai hunok” – hogyan fogadták a tusványosi beszédet a román, szerb és horvát kommentelők?

2022. július 26. 10:07

A három szomszédos ország legnagyobb online portáljainak kommentszekcióját pörgettük végig. A nem reprezentatív felmérésünkből az derült ki, hogy összességében az egyszerű emberek sokkal jobb véleménnyel vannak a kormányfőről, mint a nemzetközi sajtó.

2022. július 26. 10:07
null

Óriási vihart kavart nemzetközileg Orbán Viktor szombati beszéde. A miniszterelnök Tusványoson a Magyarországot érintő öt legsúlyosabb kihívásról tartott előadást, melyek között kiemelte a migrációt. Elmondta: különbséget kell tenni Európán belüli és kívüli népek keveredése szerint, utóbbit tartja veszélyesnek.

A Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak, hanem egész egyszerűen a saját európai otthonában élő népeknek vagyunk a keveréke" – szögezte le Orbán, akinek szavait óriási felháborodás fogadta a nemzetközi sajtó részéről. ( De a MAZSIHISZ is felháborodott.)

A román külügy is elítélőeg nyilatkozott. De hogy fogadták a kijelentést a velünk szomszédos országok Facebook-kommentelői? Ennek jártunk kicsit utána cikkünkben.

ROMÁNOK

Két nagy oldal, az Adevarul és a Hotnews kommentjeit pörgettük végig, a kép elég vegyes. Találtunk pár, „Bravo, Orban” felkiáltást, de a románoknál már korábban is az volt megfigyelhető, hogy a hangsúlyt a Magyarországról szóló hírek kapcsán általában arra helyezik, hogy a saját politikusaikat támadják.

„Szégyelljék magukat a román politikusok!!! Romániában jobban megbecsült egy magyar politikus, mint bármelyik másik...” – írja egyikük. . „Politikusok Romániában !! Milyen »politikusok«... Nálunk nincsenek olyanok” – így egy másik. További hozzászólások nevezik a román politikusokat bohócnak és korrupt tolvajnak.

„Hol van Simion, a nagyszájú, bujkál?” – teszi fel a kérdést egy kommentelő a szélsőséges magyargyűlölő George Simionra, az AUR vezetőjére utalva. (Simion egyébként nem tűnt el: kirakott az oldalára egy fotót, amin Orbán megérkezik a Sepsi OSK stadionjába. A képhez ennyit fűzött: „Ahol Bukarest hiányzik, ott Budapest megjelöli a területét”.)

„Olyan bátrak a politikusaink, de amikor a  jobb életről van szó, ésszerű árakkal, hol a faszban vannak a rohadékok, pártállástól függetlenül” – kéri számon egy Adevarul-kommentelő, egy másik pedig hozzáfűzi:

a román vezetők a NATO-val szembeni kötelezettségeiket teszik az első helyre, nem a román néppel szembeni feladataikat.

A politikus-szidáson kívül egy másik nagy kommentcsoportot jelentenek az RMDSZ-t és a „szeparatizmust” célba vevő hozzászólások, ezekből is van pár.

SZERBEK

Az egyik legnagyobb szerb lap, a Danas.rs cikke alatt kommentelők kevésbé szidják a politikusaikat, és többet foglalkoznak Orbánnal. „Minden orbáni nyilatkozatot aláírok, ő az egyetlen EU vezető, aki a régi, jó, keresztény Európáért harcol” írja egyikük. „A kereszténység még mindig ellenáll Jugoszláviában és az eurókalifátus keleti részén. Menj el valami templomba Amszterdamban, hívőként, de nem tudsz, múzeumokká és koncerttermekké változtak” – válaszolnak neki egy másik hozzászólásban.

„Nos, reálisan a férfinak igaza van...” – utal Orbánra egy másik hozzászóló. „Magyarországnak nem voltak gyarmataik Afrikában és Ázsiában, mint egyeseknek, ezért nem köteles azokból a régiókból érkező migránsokat fogadni” – érvel egy másik szerb kommentelő. „Nem tudom, mi a gond, ha a magyar állampolgárok többségének nem gond? Az ő országuk, a meggyőződésük, ha érdekli őket, mit mond a választott képviselőjük és támogatják, követni fogják az irányelveit” – írja egy másik kommentelő. Itt jóval kisebb csoportot alkotnak az Orbánt elítélő hozzászólók, de találtunk egy pár Orbánt idiótázó kommentet is. 

A két fenti csoport mellett van egy harmadik típusú kommentcsoport is. Ezek azok, akik a magyarság genetikai sokszínűségén, és ázsiai származásán élcelődnek a hír kapcsán.

HORVÁTOK

Nem reprezentatív vizsgálódásunk azt a meglepő eredményt hozta, hogy arányaiban messze a horvát Index kommentelői között találtuk a legtöbb ellenséges hozzászólást, és gúnyolódást. „Tiszta vérű fasiszták vagytok” – kezdi rögtön az első hozzászóló. Rengetegen élcelődnek – a szerbekhez hasonlóan – a hun származással. Sokan felemlegetik a „pesti kuplerájokat”, és egyikük megjegyzi: Jelacic bán egy Magyarországon összeszedett szifiliszben halt meg. Az egyik hozzászóló „új Hitlernek” nevezi Orbánt.

***

Tusványoson jártunk

Az orosz-ukrán konfliktusról és a jobboldali közösségépítésről is kérdeztük a résztvevőket a 31. Tusványoson:

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher 

Összesen 169 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kitiltott
2022. július 26. 17:45
A baloldal kapott egy gumicsontot azt rágják.. Mellesleg miért probléma az ha mi magyarok többségben fehérek keresztények és heterók szeretnénk maradni ahogy apáink es nagyanyáink és nem keveredni másokkal ? Ez miért nem lehet a mi jogunk? Ez miért náci gondolat és miért fasiszta gondolat ? Valaki N Magyarázza el nekem tisztán és érthetően ..hogy ez miért probléma ?
stug
2022. július 26. 16:03
"Ha napokra bontjuk, 54 millió forintos napidíjért, ha hónapokra, havi több mint egymilliárdért szerződött tavaly decemberben az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ma már Technológiai és Ipari Minisztérium) Klaus Mangold német üzletember tanácsadó cégével, a Mangold Consulting GmbH-val."
Akitlosz
2022. július 26. 16:02
Kétlem, hogy emlékeznének a Pesti kuplerájokra. A Horthy korszakban léteztek olyanok utoljára. Amióta (poszt)bolsevizmus van, azóta tilos.
Akitlosz
2022. július 26. 15:58
"De hogy fogadták a kijelentést a velünk szomszédos országok Facebook-kommentelői? Ennek jártunk kicsit utána cikkünkben." A facebookolás mindenek előtt. A Mandiner titkos Zuckerberg leányvállalat? Vagy nem titkos?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!