Lendvai Ildikó szerint jól döntöttek, hogy az őszödi beszéd után bizalmat szavaztak Gyurcsány Ferencnek

2022. szeptember 12. 11:23

„Úgy láttam: ha eleresztjük a miniszterelnököt, a reformokra sem lesz semmi esély” – fogalmazott az MSZP korábbi elnöke, aki szerint ugyanakkor előrehozott választást kellett volna kiírni 2008-ban.

2022. szeptember 12. 11:23
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Élete egyik legjobb döntésének nevezte a VálaszOnline-nak adott nagyinterjújában Lendvai Ildikó, az MSZP volt elnöke és frakcióvezetője, hogy nyolc évvel ezelőtt otthagyta a politikát. Mint fogalmazott, egyrészt mert „beleaszalódott volna abba, amit ma a parlament jelent”, de azért is, mert „annyi ítélet és előítélet volt a politikai elittel szemben, hogy úgy érezte: nem helyes, ha a jelenlétével megterheli a pártpolitika élvonalát.”

Lendvai: Tehetséges fiatalok nagyon ritkán választják ezt a pályát

A korábbi MSZP-elnök az interjúban elismerte, hogy

tévedett, amikor azt gondolta, hogy utána majd jönnek a tehetséges fiatal ellenzékiek, akiknek átadhatja a helyét.

Bár ahogy fogalmazott, a számítása nem azért nem jött be, mert az új nemzedékek tehetségtelenebbek lettek volna, mint ők. Lendvai szerint a jelenlegi ellenzékieknek szűkre szabottabb a mozgásterük, „ennek következtében pedig tehetséges fiatalok nagyon ritkán választják ezt a pályát” .

Szerinte minden probléma a társadalmi mobilitás befagyására vezethető vissza, így az ellenzék előtt álló kihívások középpontjába ezt kell emelni. A folyamat azonban nem most kezdődött, hanem a Kádár-rendszer végén és ezt nekik sem sikerült megfordítaniuk – ismerte el Lendvai. 

Az ősződi beszédről

Lendvait kérdezték Gyurcsány Ferenc őszödi beszédéről is, valamint arról, hogy miért nem szólították fel az akkori miniszterelnököt lemondásra?

A volt MSZP elnök azonban ma is úgy látja, hogy jól döntöttek, amikor bizalmat szavaztak Gyurcsány Ferencnek.

Úgy láttam: ha eleresztjük a miniszterelnököt, a reformokra sem lesz semmi esély. Azokra a reformokra, amelyekre éppen az említett társadalmi mobilitás miatt égető szükség lett volna már akkor is” – fogalmazott.

„Két évvel később, az úgynevezett szociális népszavazás után azonban már egyértelmű volt, hogy semmilyen reformra nincs mozgásterünk. A reformok fontossága tehát, mint érv a miniszterelnök megtartása mellett, akkor már semmiképpen sem állt fenn” – folytatta. 

Arról, hogy az említett népszavazás után az szdsz-es Horn Gábor elég karakán véleményéről azt mondta: „Az emberek nem csak Gyurcsány Ferencet küldték el a csudába. Horn Gábort is. Meg engem is. Mindnyájunkat. Az el nem magyarázott változásokat, a költségvetést bestoppoló spórolást.

Akkor le kellett volna köszönnünk. Előrehozott választást kellett volna kiírni 2008-ban.

Béna kacsává válva, morálisan már indokolhatatlan volt, hogy akkor nem vettük a kalapunkat” – fogalmazott.

A mostani helyzetről

A mostani helyzetről Lendvai úgy vélekedett: „válságos időkben különösen fontos az emberek számára, hogy képes-e valaki vezetni. Jól vagy rosszul, de legalább fel tud-e ülni a bakra”.

Szó se róla: az ellenzék meg is dolgozott ezért” – tette hozzá.

Lendvai arról is beszélt, hogy április 3-án ott volt az ellenzéki eredményvárón a Városligetben, rövid időre Márki-Zay Péter mellé keveredett, és azt súgta a fülébe, hogy az ellenzéknek nem szabad bemennie a parlamentbe. Szerinte ugyanis, ha az ellenzék egységesen kint marad, az talán egyértelművé tette volna itthon és külföldön is: tragédia, ami történik, lejtőn csúszik az ország és közel a szakadék.

Nyitókép: Lendvai Ildikó érkezik a párt választmányának ülésére 2019 június 1-én. (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
APESZ72
2022. szeptember 12. 23:01
Ha ilyen hülye lennék, én is így gondolnám.
Nyugati Ádám
2022. szeptember 12. 17:07
A 2008-as soron kívüli választást a jobboldal nagyobb többletű 2/3-dal nyerte volna meg, mint 2010-ben. Ennek három oka volt, és a balosokat hájpoló nyugatnak még kellett az a két év, amit a kifacsarásban jeleskedő Bajnai mester meg is tett. 1) Azonnal le kellett volna állítani a svájci frank elszámolási alapú hitelezést. 2) Azonnal meg kellett volna szigorítani az MNB és a költségvetés által kedvezményezett, továbbá a külföldi bankok által Magyarországra kihelyezett ú.n. projekt hitelek fedezeti biztonságát. 3. Szigorítani kellett volna az elbocsájtások és a munkanélküli segélyezés feltételrendszerét és nagyvonalúan támogatni a munkahely-teremtő fejlesztéseket. Ezek helyett reáljövedelem-csökkentést, adóemelést és a közszolgálati funkciók alul-finanszírozását, azaz a lakosság sarcolásának eszközeit választották, mert ez volt a külföldi szponzorok parancsa. Most is az. Az EU-s pénzek visszatartása és más, szigorító szabályozások célja egyértelműen a hazai tulajdonú vállalkozások térnyerésének korlátozása, a befektetéseknél pedig a hazai beszállítói és a hazai tulajdonosi részarány növelés preferálásának kiiktatása. Egy konzervatív, patrióta habitusú országban a 2006-os események után a Gyurcsány kabinettnek azonnal le kellett volna mondania és nem 2008-ban, hanem már 2007 elején új választást kellett volna kiírni. Mivel a 2008-as krachnak az előjelei megmutatkoztak, és az ország nem SZDSZ gyökerő közgazdasági és pénzügyi szakemberei erre figyelmeztettek is, azonnal meg lehetett volna kezdeni az új, ú.n. unortodox kilábalási technikák alkalmazását. Így elveszett cca. 3 év.
Hill
2022. szeptember 12. 17:00
Így is beleaszalódott a puffancs arcú
pipa89
2022. szeptember 12. 15:19
Ildikó, bakker! A botoxtól rád fagyott a vigyor! Egyébként azért vagytok süllyesztőben, mert nem szabadultatok meg a Böszmétől. Így együtt mentetek a gödör aljára.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!