Szocialista „megújulás” – Kunhalmi marad, Komjáthi előrelép, Tüttő Kata lehet az EP-listavezető

2022. október 21. 15:54

A hétvégi tisztújításon Komjáthi Imre elnökhelyettesből társelnök lehet, Kunhalmi Ágnes és Hiller István is megtarthatja eddigi posztját – értesültünk. Radikális irányváltásra nem készülnek az alaposan megfogyatkozott szocialisták, ám az EP-választáson alighanem önállóan indulnak majd.

2022. október 21. 15:54
null
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

Nagy meglepetésre nem lehet számítani a Magyar Szocialista Párt szombati tisztújító kongresszusán. Miután a jelölési procedúra már lezárult, borítékolható, hogy régi-új társelnök lesz Kunhalmi Ágnes, a posztjáról a választási kudarc miatt lemondott Tóth Bertalan helyére pedig az eddigi elnökhelyettes Komjáthi Imre érkezik. A frakcióvezetőséget azért Tóth megtartja.

A választmányi elnöki székben újrázhat Hiller István volt pártelnök, egykori oktatási miniszter.

Mindezek nyomán lényegében helyén marad a szocialistákat a választási buktáig irányító pártvezetés, ami korántsem a megújulás irányába tett lépésként értékelhető. Ezt alighanem Ujhelyi István EP-képviselő bánja a legjobban, aki a nyár folyamán bejelentkezett a társelnöki pozícióra, felvetve a párt nevének megváltoztatását. Olyanokat is mondott, hogy „elhervadt a szegfű”, ami információink szerint komoly belső felháborodáshoz vezetett a parlamenti küszöb alá csúszó párt berkeiben.

Ujhelyi VS Molnár

Ha lehet hinni Ujhelyi kiszivárgott levelének, amit a választmánynak írt, a legjobban Molnár Zsolt pártigazgató húzta fel magát – mindenesetre az EP-képviselő végül hamar visszavonta a be sem adott pályázatát. Legalább olyan gyorsan, ahogy később az uniós tagságról szóló népszavazási kezdeményezésétől is elállt.

Mindezek nyomán a radikális megújulást követelő, úgynevezett Esély-köröket szervező politikus végül a pártból is kilépett. Ezt követően méltatlan vita kezdődött arról, hogy hány millió forinttal tartozik hátrahagyott pártjának. Az MSZP választott képviselői ugyanis egy belső rendelkezés alapján fizetésük egy részét kötelesek beadni a közösbe, amiből aztán karitatív tevékenységet végez a szervezet. Ezen a jogcímen a havi többmillió forintot kereső Ujhelyi elmaradást halmozott fel, egész pontosan nyolcmillió forintot, melynek mostanáig csupán egy részét rendezte.

Ugyanakkor nem Ujhelyi az egyetlen, aki az elmúlt időszakban otthagyta az MSZP-t. Nemrég távozott Molnár Gyula és Szakács László, előzőleg Kiss László és Szaniszló Sándor polgármesterek, akik egyenesen a DK-ba igazoltak át. Az egyik legsikeresebb exszocialista politikus, Botka László szegedi polgármester a napokban a HVG-nek nyilatkozott egykori pártjáról, illetve az ellenzék állapotáról.

Egyebek mellett elmondta:

Az ellenzék egymással van elfoglalva, és azt hiszi, hogy elég lesz majd a kampányban összefogni. Pedig most az EP- és az önkormányzati választások összevonásával még rosszabb lett a helyzet.” Botka felidézte: a 2006-os önkormányzati választásokig az akkori 22 megyei jogú városból tizenhatban MSZP-s, hatban fideszes polgármester volt.

A választások után szerinte ez megfordult, a kisebb településeken pedig még nagyobb volt a fideszes tarolás. Tehát 16 éve van fideszes vezetés a magyar települések döntő részében. Ennek nem csak az őszödi beszéd volt az oka, véli a politikus. Szerinte az önkormányzati választások előtt számos népszerűtlen intézkedést jelentett be a kormány, és az akkori pártvezetést zavarták a helyi „erős emberek”: azt gondolták, a polgármesterek akadályozzák majd a tervezett nagyszabású reformokat. Aztán se reformok nem lettek, se helyi bázis – mutatott rá a szegedi polgármester.

Tüttő Kata lehet majd az EP-listavezető

Úgy tudjuk, az MSZP a nemzeti ünnepen nem készül különösebb programmal, a pártvezetés legfeljebb egy szűk körű koszorúzást tart, majd a szocialisták „fakultatív módon” csatlakoznak a tanárok vasárnapi tüntetéséhez – akárcsak a legtöbb ellenzéki párt, Dobrev Klára DK-s árnyékminiszterelnök hívására.

Forrásunk szerint a hétvégi kongresszuson nem várható programbeli újragondolás sem, ám azt egyértelművé akarják tenni, hogy markánsan szociáldemokrata, egyúttal nemzeti alapon szerveződő politikát kívánnak folytatni a jövőben. Nem lesz konkrét döntés a két év múlva esedékes EP-választáson való indulásról, ám az jelen állás szerint

szinte borítékolható, hogy az MSZP önállóan, saját listával mérettetné meg magát a voksoláson.

Egyes információk szerint egyébként Ujhelyi azért is lépett ki, mert döntés született arról, hogy nem ő lesz a listavezető 2024-ben. Ezt Tóth Bertalan ugyan hivatalosan cáfolta, ám az egyetlen potenciálisan befutó helyről ettől még informális határozat lehet a vezetésben.

Informátorunk most azt mondta, minden valószínűség szerint Tüttő Kata főpolgármester-helyettes lehet az MSZP EP-listájának első helyén.

Nyitókép: Tüttő Kata főpolgármester-helyettes beszél, mellette Karácsony Gergely főpolgármester a koronavírussal kapcsolatos fővárosi intézkedésekről tartott sajtótájékoztatón a Főpolgármesteri Hivatal udvarán 2020. március 12-én. (MTI/Mónus Márton)

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lolek
2022. október 23. 10:36
Szarból nem lehet építkezni, megújulni.
sallaz
2022. október 22. 06:59
Vihar a biliben, erről szól ez a nap.
Abiondi
2022. október 21. 21:06
Ezek (MSZP) miben bíznak, az acélos 1-2%-os támogatottságukkal? Mire lesz ez elég szerintük??? Szerintem a villanyoltásra a pártban.
NTLLK
2022. október 21. 20:40
Kata a legalkalmasabb!!! Remekül vízilovagol.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!