Márciusban dőlhet el Budaházy Györgyék sorsa

2023. február 17. 11:51

A másodfokú döntéstől függ, kap-e kegyelmet a terrorizmussal vádolt Budaházy György, akinek bűnügyi felügyeletét enyhítette a táblabíróság. A baloldali kormányok elleni tiltakozások egyik főszereplőjét a megismételt elsőfokú eljárásban tizenhét év fegyházra ítélték. Vádlott-társainak egy részét Novák Katalin köztársasági elnök decemberben részesítette kegyelemben.

2023. február 17. 11:51
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Múlt héten a Fővárosi Ítélőtáblán megkezdődött a Budaházy György és kilenc társa ellen terrorizmus vádjával indult büntetőper.

Az első tárgyalási napon a PestiSrácok beszámolója szerint Budaházy György és védője, Szikinger István kezdeményezték a táblabíróság kizárását az ügyből, arra hivatkozva, hogy a terhelteket a megismételt első fokú eljárásban elítélő bírót a Fővárosi Ítélőtáblára nevezték ki, ezért fennáll az elfogultság illetve az összeférhetetlenség veszélye.

Az indítványról a táblabíróság egy másik tanácsának kell dönteni, így az eljárás tovább folyt. Budaházyék több bizonyítási indítványt – így új tanúk meghallgatását – is előterjesztettek, de ezeket a második tárgyalási napon elutasították.

A Budaházy György elleni kényszerintézkedést, azaz a bűnügyi felügyelet ugyanakkor enyhítette a táblabíróság, így ő már – ha korlátozottan is – de elhagyhatja lakhelyét. 

A legutóbbi tárgyalásokon elhangzott az ügyészi perbeszéd és a védői beszédek. A mai tárgyaláson a vádlottak kezdhették meg az utolsó szó jogán tett felszólalásukat, a sort Budaházy György kezdte.

A bíróság várhatóan március 1-jén hirdeti ki a másodfokú ítéletet. 

Bírósági hullámvasút

A több, mint 13 éve tartó eljárásban Budaházy Györgyöt és 16 társát azzal vádolják, hogy 2007-ben és 2008-ban politikusok – így Hiller István és Kóka János – ingatlanjai ellen intéztek támadásokat, és ők verték meg Csintalan Sándort politkust, televíziós műsorvezetőt is.

A Központi Nyomozó Főügyészség 2010-ben nyújtott be vádiratot a Hunnia-ügyként is elhíresült eljárásban terrorcselekmény, valamint aljas indokból elkövetett súlyos testi sértés miatt. A vádlottak végig tagadták a bűnösségüket.

A tizenhárom évvel ezelőtt elkezdődött büntetőperben már több ítélet is született, de még egyik sem jogerős.

 

  • 2016-ban a Fővárosi Törvényszék bűnösnek mondta ki a vádlottakat. Budaházy György társtettesként elkövetett terrorcselekmény, felbujtóként elkövetett testi sértés és kényszerítés miatt 13 év fegyházat kapott, de a többiek is súlyos büntetést kaptak. A másodrendű vádlottat 12 év fegyházra ítélték, további négy vádlott egyenként tíz évet, míg egyvalaki kilenc évet kapott. A vádlottak összebüntetése elérte a 125 évet.
  • 2018-ban a Fővárosi Ítélőtábla azonban hatályon kívül helyezte az első fokú ítéletet megalapozatlanság és számos más eljárási szabálysértés miatt. Ezért új eljárás lefolytatására kötelezte a törvényszéket.
  • A megismételt elsőfokú eljárás azonban újabb fordulatot hozott. A 2022 márciusban kihirdetett ítéletben ismét bűnösnek mondták ki Budaházyékat, akikre ráadásul súlyosabb büntetést szabtak ki, mint 2016-ban. Budaházy György tizenhét év fegyházat kapott, a másodrendű tizennégy évet, míg a harmadrendű terhelt tizenötöt. Budaházyt és két társát még az indokolás előtt letartóztatta az eljáró bíró. Tizenkét vádlott öt-tíz év fegyházat kapott.

 

Budaházy a börtönben éhségsztrájkba kezdett, majd október 27-én a Kúria jogerős döntése nyomán kijöhetett a börtönből és bűnügyi felügyeletbe került.

Elnöki kegyelem 

2022 december 27-én Novák Katalin köztársasági elnök az ügy hét vádlottját kegyelembe részesítette, ám

Budaházy György és a súlyos büntetésre ítélt vádlottak nem kaptak kegyelmet.

Ahogy közleményében a köztársasági elnök fogalmazott: esetükben olyan súlyos cselekményekről szól a vád, hogy csak jogerős bírósági ítéletet követően tartom helyesnek dönteni az ő kegyelmi kérelmeikről. 

A vádlottak és jogi képviselőik bíztató előjelnek nevezték Novák Katalin döntését és reményüket fejezték ki, hogy a többi terhelt kérelmét is pozitívan fogja elbírálni a köztársasági elnök. Budaházy György lapunknak adott interjújában is bizakodó volt a fejleményekkel kapcsolatban. Mint mondta összesen három év két hónapot volt börtönben eddig, de a sok házi őrizet is átszámolva kitesz még egy fél év fegyházat.

Még ha van is, aki azt gondolja, hogy megérdemlünk valamilyen büntetést, az én esetemben szerintem ez már megvalósult

– fogalmazott.

Az esetleges kegyelem – ahogy arra Novák Katalin is rámutatott – nagyban függ a másodfokú döntéstől. Az ítélőtábla helyben hagyhatja vagy meg is változtathatja az első fokú döntést. Ha felmentik a vádlottakat, a per harmadfokon folytatódna. Bár szinte elképzelhetetlen, de olyan is történhet, hogy ismét hatályon kívül helyezik az első fokú döntést.

Nyitókép:. Budaházy György a megismételt elsőfokú eljárás tárgyalásán a Fővárosi Törvényszéken 2019. február 14-én. (Fotó:MTI/Máthé Zoltán)

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gullwing
2023. február 17. 12:56
Érdemes lenne már a bíroságokon is takarítani...a bírói szemetet oda tenni ahova való.
csjanos
2023. február 17. 12:48
SZERINEM ha csak egy szikrányi becsület vsn a bíróban...akkor a becsületnapi eseményeket arányosíthatja a Budaházy üggyel...KI A TERRORISTA??? ha nem ez utóbbi patkányok??...HAJRÁ MAGYAROK...ha nem születne kedvező döntés...megyünk az utcára...
adrás
2023. február 17. 12:36
Szegény Gyuri szerintem semmi jóra nem számíthat a birói részről biztosan nem.
Osztap Bender
2023. február 17. 12:30
Gondoljatok csak Tánczos Gábor és Györkös István váltig tiszta, körültekintő, mindenre kiterjedő és becsületes (gondolom erőszak nélküli) rendőri nyomozására, a szavahihető tanuk vallomásaira, az ügyészek igazolt tényekkel megalapozott vádjaira, az elfogulatlan nagy tudású megbízott szakértők megrendelt véleményeire és a bíróságok igazságos, pártatlan, megalapozott ítéleteire. Az elnöki kegyelemben reménykedni dőreség. Itt az van, amit a "háttérhatalom" előír. A magyar kormány pedig mint tudjuk, a "háttérhatalom legjobb európai barátja". Az elnököt pedig a jelenlegi kormány jelölte.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!