M1-es baleset: rendkívüli lépést hajtottak végre a biztosítók

2023. március 13. 17:35

A Magyar Biztosítók Szövetsége, (MABISZ) valamint a gépjármű felelősségbiztosításban érintett hazai biztosítók rendkívüli előleget nyújtanak az M1-es autópályán szombaton bekövetkezett tömegszerencsétlenség károsultjainak, a jogszabályi kötelezettségeket megelőzve – közölte a MABISZ hétfőn az MTI-vel.

2023. március 13. 17:35
null

A szövetség emlékeztet: a hazai biztosítói közösség már tíz éve megállapodott a katasztrófák kezelését illetően, és hétfőn aktiválta erre vonatkozó tömeges kárrendezési szabályozását. Ennek értelmében a biztosítók nem várják meg a hivatalos rendőrségi vizsgálatok végét, illetve a felelősség kérdésének tisztázását, hanem az ügyfelek érdekében megkezdik a kártalanítást.

– emelték ki. A MABISZ hozzáfűzi: ez a megszokott ügyrendtől eltérő plusz szolgáltatás a hazai biztosítók részéről, amely során a jogcím nélküli előlegek kifizetésének gyorsasága attól függ, mikor érkeznek be a biztosítókhoz a szükséges rendőrségi igazolások.

„A tömeges kár rendezésének szabályozása szerint ha a lezáruló vizsgálatok eredményeként jogerős határozat állapítja meg a kárért való teljes vagy részbeni felelősséget, utólagos elszámolás válhat szükségessé” – jelezték.

Nyitókép: Police.hu

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. március 14. 11:55
Jó lenne tudni, hogy ez most egy nagyon olcsó PR akció (olcsóbb egy rakás pénzt kifizetni, mint magyarázkodni, pereskedni és a médiában hirdetést vásárolni). Szurkolok mindenkinek, hogy senki s jöjjön ki rosszabbul, bár a hatályos szabályok konkrétan tiltják, hogy bárki is az eredeti állapotnál job helyzetbe kerüljön a káresemény után. Igazán elragadó, hogy ugyanazen cégek nyugaton euró/dollár százezreket fizetnek ki a személyi sérülésekre és a törött autó helyet a tulaj kb kap egy újat. Nálunk akár forint 10ezrek is járhatnak egy tartósan munkaképtelenné vált embernek is, a sokmilliós autó pedig két karcolástól is gazdasági totálkáros lehet. Vagyis kijöhet egy olyan, hogy egy 15 éves autót úgy avultatnak 60-70%-kal, hogy sosem volt egy használt autó ennyire drága mint most.
Menhetten
2023. március 13. 20:09
Ezen az útszakaszon dél körül egy kamion és egy személyautó már összeütközött. "A hatóság részéről nem merült fel a forgalom korlátozásának kérdése”...
deven
2023. március 13. 19:57
nem úgy van, hogy a leghátsó a hibás?
pintyőke
2023. március 13. 18:42
"lépést hajtottak végre..." :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!