Itt vannak a kormányzati épületek, amiknél csütörtököt mondana a magyar ellenzék, ha valódi kordont, biztonsági kerítést kellene bontogatnia (KÉPEK)

2023. április 06. 05:30

A kormányzati épületbe érkező politikusok „szabad vegzálása nem bevett demokratikus alapjog”. Itt sem. Nyugaton sem.

2023. április 06. 05:30
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Szerdán már harmadszorra futottak neki a miniszterelnöki hivatalként szolgáló Karmelita kolostor építési kordonjainak a Momentum politikusai, illetve Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő. Utóbbi mindezt talán szó szerint is vette, mivel nekivetette magát a kordonnak, majd a mentelmi jogára hivatkozott a rendőri eljárással szemben. De nem élt panasszal. (Megjegyeznénk: tettenérés esetén a mentelmi jog sem véd senkit a rendőri intézkedéssel szemben. Eljárás is indult Hadházyval szemben.)

Hadházy meg is osztott egy fényképet a vérző arcáról a közösségi oldalán. „Nem sokáig bírta idegekkel a hatalom, rendőri erővel szorított ki minket a Várszínház elől, hogy visszaépíthessék a kordont, a hazugság és az arrogancia szimbólumát” – fogalmazott bejegyzésében, hozzátéve: az a fő, hogy a hét pontból álló követeléseiknek politikustársaival együtt hangot adjanak.

Az újabb (és vélhetően nem az utolsó) akció kapcsán arról is írtunk, hogy más európai és tengerentúli demokráciákban börtön járna az ilyenekért, hiszen a kormányzati épületbe érkező politikusok „szabad vegzálása nem bevett demokratikus alapjog”. Itt sem. Nyugaton sem.

Nézzük!

Downing Street

Az Egyesült Királyságban a miniszterelnöki rezidenciának otthont adó Downing Street mindkét oldalról vaskapuval van lezárva; az oda érkező politikusok a vaskapun belül szállnak ki autójukból, a sajtó számára tehát nem elérhetők. A hivatal területe a királyi birtokokkal egyetemben 2007 óta védett terület a brit jogban, aki bemerészkedik, fél év börtönt kockáztat.

London (Forrás: AFP)
London (Forrás: AFP)

 

Fehér Ház

Az elnöki hivatal területe be van kerítve, az ide érkező politikusokhoz szintén nincs semmiféle hozzáférése a sajtónak. A Fehér Ház területére való illetéktelen behatolás egy év börtönnel büntethető.

 

Washington (Forrás: AFP)
Washington (Forrás: AFP)

 

Élysée-palota

A francia elnöki hivatalként szolgáló Élysée-palotának maximum a külső falait lehet megsimogatni, az ide érkező politikusok hivatali autóikban várják meg, míg kinyitják számukra a belső udvarra vezető vaskaput. Érkezésükkor a sajtó számára szintén elérhetetlenek, de aki mégis a politikusok után menne, az egy év börtönt és egy 15 ezer eurós pénzbírságot kockáztat.

 

Párizs (Forrás: AFP)
Párizs (Forrás: AFP)

Nyitókép: Facebook

***

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2023. április 06. 12:13
Aki a legtöbb fekvőtámaszt nyomja, az kérdezhet.
lofejazagyban
2023. április 06. 10:32
fiatalemberek, a lányok a legtermékenyebb korukban, a fiúk, márha fiúk, erejük teljében. És büsszkén ücsörögnek egy kupac kerítéselemen?
Fleto
2023. április 06. 10:01
Csak azt nem értem,hogy miért így szerelik össze a kordont,hogy ezek a kétbalkezes emberi förmedvények is szét tudják szerelni?
luxusbatar
2023. április 06. 09:42
...amikor szembejön a való élet...és ez adja a pofont, nem az építési kordon :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!