Kérdéseket vet fel Karácsony Gergelyék lakógyűlése – az adatvédelmi hatóság elnöke a Mandinernek

2023. április 21. 16:36

Péterfalvi Attila szerint nagy kérdés, milyen adatbázisból dolgozik a főváros vezetése.

2023. április 21. 16:36
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Karácsony Gergely pénteken kora délután jelentette be közösségi oldalán, hogy megcsinálja az első Budapest Lakógyűlést, melyen minden budapesti, állandó lakcímmel rendelkező polgár részt vehet, ha elmúlt 14 éves. A politikus úgy fogalmazott, ez nem tévesztendő össze a nemzeti konzultációval, hiszen nem akar megállítani más európai nagyvárosokat. 

A bejelentés alapján májustól kézbesítik a leveleket, amelyekben lesz egy egyéni azonosító, amivel majd szavazni lehet az online felületen. 

Péterfalvi Attila a Mandiner megkeresésére azt mondta, először fontos kideríteni, milyen forrásból dolgozik a főváros; honnan tudja, hogy ki töltötte be a 14. életévét; és honnan van meg nekik a 14. életévüket betöltött személyek elérhetősége. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke portálunknak úgy fogalmazott: kérdés, hogy ennek a levélnek mi a célja, politikai marketing célú vagy egy az egyben a GDPR rendelkezéseit kell alkalmazni. 

A szakértő szerint a címzetteknek joga van nem fogadni, nem kapni levelet a fővárostól, és az is felmerülő kérdés, milyen lehetőségük van azoknak, akiket megkeresnek Karácsony Gergelyék. A nemzeti konzultációval összevetve Péterfalvi Attila említette, hogy arra van jogszabályi rendelkezés, ami a kormányt illeti meg. Szavai szerint pártok is konzultálhatnak a saját meglévő adatbázisukból merítve.

„A főpolgármester egy olyan párthoz tartozik, amelynek a közvélemény-kutatások szerinti népszerűségi adatai elég csekélyek, nem gondolnám, hogy az a párt rendelkezik a teljes lakossággal mint szimpatizáns-adatbázissal” – közölte lapunkkal a volt adatvédelmi biztos.

– jelezte Péterfalvi Attila, aki szerint ez csak akkor valósulhat meg, amikor az adatok felvételénél erről tájékoztatják a szimpatizánsokat. 

Péterfalvi Attila Fotó: Ficsor Márton/Mandiner
Péterfalvi Attila Fotó: Ficsor Márton/Mandiner

Állítása szerint állami adatbázisból Karácsony Gergelyék nem tudnak ilyen jellegű adatot szerezni, vagy ha igen, akkor meg kell vizsgálni, kitől, honnét van meg nekik az az információ. Kijelentette, a lakcímnyilvántartás nem főpolgármesteri feladat, értelemszerűen a kormányhivataloknál kell a lakcímet bejelenteni. 

– ismertette a NAIH első embere, majd úgy fogalmazott, aki a lakcímadatokat kezel, nem az a célja, hogy politikai marketing anyagokat küldjenek ki.

Karácsony Gergely bejelentése alapján a címzettek a levélben találnak majd egy egyedi azonosítót, melynek alapján be lehet regisztrálni a főváros lakógyűlésére. Arra a kérdésre, mennyire biztosítható az anonimitás, ha egy egyéni kód megadását követően lehet regisztrálni, Péterfalvi Attila azt mondta, ezeket majd mind meg kell vizsgálni. 

– jelezte.

Elképzelhetőnek tartja, hogy nem névre szólóan érkezik a levél, hanem az összes postaládába bedobnak egy levelet, hogy aki akar, válaszoljon, ez akkor az érintett hozzájárulásán alapuló adatkezelés lesz. Megjegyezte továbbá, hogy adatvédelmi szempontból, ha hozzájáruláson alapul az adatkezelés, akkor a hozzájárulás korhatára a betöltött 18. életév. 

– húzta alá Péterfalvi Attila.  

Nyitókép: Kisbenedek Attila/AFP

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
WLaci
2023. április 23. 22:28
-
Igazszó
2023. április 22. 07:19
Ez se ér többet, mint az, ahol a ceu és a sorosügynökök eltakaritásáról szavaztunk, hiszen a ceu judapesten pusztít, a soros judapesti ügynökeihez pedig akadalytalanul ömlenek a milliárdok. A szankciókról is jót szavaztunk, oszt a vétótlan köpcös geci úgy szarta a 10. szankcios csomag és a többi hosszabbítása kapcsán pofan a népét, mind a 97%-ával, hogy attól koldulunk ma is, a 25.6 %-os "szankciós" inflációval. Nem véletlenül írjak a köpcös geciről, hogy nem azt kell figyelni mit hazudik, hanem azt, amit tesz. Szóval ez egy bukott projekt karigeci. Már most, ötlet szintjén is. Judapest téged támogat, ha bele is döglik. A köpcös geci tolja neked a magyarok pénzét! Használd ki!
evpus
2023. április 22. 06:45
Mindenre alkalmatlan, mikor teszik már végre lapátra?
hátakkor
2023. április 21. 19:38
Kár volt ennek a fasznak előre szólni, hogy honnan veszi ki budapesti 14 felett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!