Megfélemlítő titkosrendőrségtől a nemlétező médiaszabadságig – összeszedtük a Daniel Freund-féle delegáció legfurcsább megállapításait

2023. május 21. 15:10

Számos jobboldali személyiség is kommentálta a CONT-bizottság megállapításait, Bayer Zsolt szerint például „az Európai Unió nem sajnál pénzt, paripát, fegyvert, hogy megbuktassák a magyar kormányt.” 

2023. május 21. 15:10
null

Az elmúlt napok, hetek közéleti diskurzusainak középpontjába a Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának budapesti látogatása került. A bizottság munkája során felügyeli és ellenőrzi a költségvetés helyes és célzott felhasználását, és biztosítja,hogy azok elszámoltathatók legyenek, azonban a költségvetési gazdálkodásért elsősorban az Európai Bizottság felel. 

Persze nem mindent sikerül alaposan ellenőrizni. Szombati cikkünkből pikáns részletek derülnek ki: 

A delegáció ittléte alatt találkozott Bojtár B. Endrével, a Magyar Narancs főszerkesztőjével, Bodoky Tamással, az Átlátszó vezetőjével és Lukács Csabával, a Magyar Hang szerkesztőjével. Utána következtek az NGO-k, egész pontosan a K-Monitor, a Transparency International, a Magyar Helsinki Bizottság, a Korrupciókutató Központ és a Budapest Institute képviselői, továbbá az adóhatósággal vitába keveredő, az ellenzék által (majdnem) államfőnek jelölt Iványi Gábor lelkész, az Oltalom Egyesület nevében.

– bármit is jelentsen ez konkrétan. Egy órát kapott Freundék idejéből Vajda Zoltán, a költségvetési bizottság baloldali elnöke is, majd a második napot a budapesti Városházán kezdték a küldöttek, Karácsony Gergely főpolgármesterrel. Ezután, május 17-én kapott lehetőséget Bóka János, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára, Vágujhelyi Ferenc NAV-vezető, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, Bíró Ferenc, az Integritás Hatóság vezetője, továbbá az Országgyűlés állandó bizottságai. Az egyik kiemelt téma alighanem az uniós források felfüggesztésének feloldása érdekében hozott, az Európai Bizottsággal részletesen letárgyalt igazságügyi törvénycsomag volt, amit már a parlament is elfogadott.

Daniel Freund is a delegáció tagja volt

A Magyarországgal előszeretettel foglalkozó német EP-képviselő hazánkban tartózkodása alatt számos megállapítást tett a jogállamiság, a médiahelyzet és a demokratikus viszonyok tekintetében, mindezek mellett az uniós források felfüggesztése, a brüsszeli vezetés, valamint a tagállami kormányzatok politikai színezetével összefüggésben is érdekes megállapításokat tett. Az EP-képviselő Bohár Dánielnek nyilatkozva szólta el magát, aki azt kérdezte, a képviselő szerint valóban nem jár-e semmilyen EU-s támogatás Magyarországnak, ha nem enged be migránsokat. Freund azt válaszolta, „az a hozzáállás, hogy nincs migráció, senki sem jöhet be az országba, elég egyértelműen az EU-s források megvonásához vezet".

Mindezek mellett már látogatása első napján megállapította, hogy óriási nyomás nehezedik a médiaszabadságra Magyarországon. „Újságírók történeteit hallgattam. Az Orbán-kormány állításaival ellentétben Magyarországon óriási nyomás nehezedik a médiaszabadságra. Rendszeres a diszkrimináció. Kormányzati hirdetések kizárólag kormánypárti médiumoknak jutnak” – fogalmazott. 

Monika Hohlmeier, a delegáció vezetője még Daniel Freundra is rátett egy lapáttal, ugyanis ő egyenesen arról delirált, hogy Magyarországon a titkosrendőrség félemlíti meg a vállalatokat.

Navracsics Tiborral is találkozott a delegáció

A delegációval történt találkozásról Navracsics Tibor úgy fogalmazott, tárgyszerű és a kölcsönös megértésre törekvő beszélgetés volt. A területfejlesztési miniszter bízik abban, hogy egyes kérdésekben meg tudták győzni a bizottság tagjait, így hosszú távon egy támogatót sikerült szerezni ahhoz, hogy Magyarország hozzáférjen az európai uniós forrásokhoz. Navracsics Tibor szerint ugyanakkor érezhető volt, hogy a delegáció nem olvasta azokat a háttéranyagokat, amelyeket az alaposabb információk érdekében előzetesen kiküldtek nekik, másrészt

számos képviselőnél a politikai előítéletek is befolyásolták a véleményalkotást,

ebből adódóan pedig a kérdéseknél időnként tényszerű tévedések is előfordultak. 

A jobboldal sem maradt néma a látogatás kapcsán

Bayer Zsolt szerint Daniel Freund pont olyan, mint Virág elvtárs a Tanú című filmből, aki a bírósági tárgyalásra hóna alatt az ítélettel érkezett. Szerinte Daniel Freund „hülyeségeket beszél, pofátlankodik, és csatlakozik hozzá Cseh Katalin meg Rónai Sándor”. Csakhogy szerinte ez még több választói támogatást fog jelenteni a kormánypártoknak, mivel a magyar társadalom döntő többsége nem kedveli Daniel Freundot és az ellenzéki EP-képviselőket. Hozzátette: „az Európai Unió nem sajnál pénzt, paripát, fegyvert, hogy megbuktassák a magyar kormányt.” 

Kulifai Máté sem kímélte a CONT-bizottság tagjait, egyenesen úgy fogalmazott, „mégis hogy vehetnénk komolyan az Európai Uniót, ha a küldöttjei úgy viselkednek Magyarországon, mint az éretlen kiskamaszok?”

„A napnál is világosabb, hogy Brüsszel a legprimitívebb politikai nyomásgyakorlási célokból tartja vissza a nekünk magyaroknak jog szerint járó uniós pénzeket, a legújabb budapesti vizitjük is ehhez illeszkedik” – nyilatkozta a Mandinernek Deutsch Tamás EP-képviselő a CONT-bizottság látogatása kapcsán.

 

***

(Nyitókép: Borítókép: Dominic Heidl)

Összesen 224 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Washington
2023. május 23. 10:30
Igazad van....
Zolt
2023. május 22. 21:50
Én arra lennék kiváncsi,egyrészt,hogy miközben nálunk alacsonyabb a bér mit pl a németeknél azaz pl a pick szalámit ki kell szállítani,mégis miért 3700 ott itt 7000.A cégek a hazaiba építik be a szállítási díjukat? Valamint valójában az ember a fő tényező a környezet kár tényező,így nem egy optimáli s km2/fő lenne a legjobb megoldás?pl.150 fő /km2.Megoldódna a migrációs gond,hisz az eu már betelt. Aki túllépi fizessen az euba büntetést,több fogyasztás azaz klima elleni tevékenység a betelepítés,ingyen. Persze a fő kereskedők ezt nem támogatnák mert a zsebükre megy ,nekik kell a minél több fogyasztó. Azt hiszem egy demokráciába úgy működik a demokrácia,hogy az államok döntenek pl legyen kivégzés,vagy sem.Legyen faszopásról oktatás az iskolába,vagy épp ne egyes államokban. Ebből kiindulva az eu ba elvileg hibridkommunizmus van.Csak az a helyes amit az adott párt gondol.Minden más gondolat a párt elleni támadásnak minősül.Minden ellenséget akár hazugsággal is le kell járatni. Mint a megmondó ember megmondta fegyeres erők zaklatták adja át a céget x. Nos ez inkább maffia módszerre hasonlít.(lárifári)Csak kérdés ki a maffia ebbe a történetbe. Ha rajtuk Mulana kiírtanák a saját önálló döntést is később,majd nagy újraindítás cím alatt a megszerzett javakat is.Utána csak mindent bérelhet tőlük az illető úgymond rabszolga.. Elvileg az eus alapszerződéstől eltérés,szerződésszegés.Kártérítésnek kell járni.A sumák királyság nem véletlen lépett ki ,háttérből rendezik a dolgokat. Szerintem..
Lajoss
2023. május 22. 08:17
Bizony,az Únió megunta a pártállamunk tolvajlásait..ideje volt..
tapir32
2023. május 22. 00:34
A magyar demokrácia és a jogállam elleni harcban elért kimagasló eredményeiért Cseh Katalint és Daniel Freundot a Piszkos Lapostetű érdemrend kitüntetettjének javaslom!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!