Törvénytelen adatgyűjtés? Hatóság vizsgálja Karácsony „lakógyűlését”

2023. május 25. 15:00

Péterfalvi Attila hivatalához az adatkezelés jogalapja kapcsán érkezett egy állampolgári panasz, Tényi István szerint pedig felmerülhet a törvénytelen adatszerzés, adatgyűjtés lehetősége.

2023. május 25. 15:00
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Láthatóan hosszú hajrába kezdett Karácsony Gergely főpolgármester, aki legutóbbi megnyilatkozása alapján száz százaléknyi esélyt ad arra, hogy jövőre elindul a főpolgármester-választáson. Karcsony odáig merészkedett, hogy a DK-nak is odaszúrt, miszerint „meglepődne”, ha Gyurcsány Ferenc pártja önálló főpolgármester-jelölttel állnak elő. Ha viszont ez mégis megtörténne, akkor az azt jelezné, hogy „a DK mégsem olyan nagy párt”. Nem sokat kellett várni a válaszra, a főpolgármestert Gréczy Zsolt intette nagyobb szerénységre az ATV műsorában. 

A Budapest csődközeli helyzetével évek óta riogató Karácsony Gergely május elején indította el „Budapesti lakógyűlésnek” keresztelt, az általa is sokat kritizált kormányzati nemzeti konzultációra megszólalásig hasonlító akcióját.

A főpolgármester négy kérdésben akarja kikérni a fővárosiak véleményét, a „kormányzati elvonások”, a közösségi közlekedés finanszírozása és a Lánchídon való autós közlekedés témakörében.

A konzultáció a kommunikációs költségekkel együtt 125 millió forintjába kerül az önkormányzatnak,

vagy ahogy a baloldalon előszeretettel emlegetik: a magyar adófizetőknek.

Karácsonyék sok helyen hirdetik akciójukat, óriásplakátokon, metrólejáratoknál, sőt még a BKV járatain is.

A főpolgármester kifejezett szándéka volt, hogy már 14 éves kortól is részt lehessen venni a konzultációban. Erről Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke már korábban elmondta a Mandinernek, hogy a 14 és 18 éves kor közöttiek korlátozottan cselekvőképesnek nyilvánulnak, ezért ehhez biztosan kell a törvényes képviselőjük hozzájárulása.

A NAIH elnöke szerint az is fontos kérdés, hogy a főváros honnan tudja, ki töltötte be a 14. életévét és honnan van meg nekik a 14. életévüket betöltött személyek elérhetősége.

Ahogy a NAIH elnökétől most megtudtuk,

a hivatalhoz már érkezett egy panasz Karácsonyék lakógyűlésével kapcsolatban, amely alapján vizsgálatot indítottak.

A panaszt egy magánszemély nyújtotta be, mert bár az adatnyilvántartóban letiltotta címét, mégis kapott levelet Karácsony Gergelytől.

A beadványozó azonban az adatkezelés jogalapjára is kiváncsi, így ezt is vizsgálja a NAIH. Karácsony ezzel kapcsolatban azt állítja, hogy őt is megilletik a nemzeti konzultáció kapcsán a kormány számára biztosított jogok a lakcímadatbázis használatára, amelyre – ahogy a konzultáció honlapján írja – meg is kapta az engedélyt. 

A közérdekű bejelentéseiről elhíresült Tényi István is a NAIH-hoz fordult, azt kérdezve, hogy fennáll-e a törvénytelen adatszerzés, adatgyűjtés lehetősége. Tényi beadványa indoklásában hangsúlyozza, hogy a még a megfelelő jogalap megléte esetén is

vizsgálandó az adatkezelési cél, amelynek hiányában az adatkezelés jogellenesnek minősül.

Az adatkezelési cél meghatározása szükséges előfeltétele annak, hogy megállapítható legyen az adatkezelés jogszerűsége, illetőleg az alkalmazandó adatvédelmi garanciák – írta beadványában Tényi. 

A konzultációról már többen elmondták a véleményüket, így Tarlós István volt főpolgármester, aki felelősség-áthárításnak nevezte Karácsony akcióját. Wintermantel Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője pedig azt mondta. örül, hogy a főpolgármestert érdekli a budapestiek véleménye, de véleménye szerint a kérdés – hogy a szolidaritási adót fizesse-e be a főváros vagy járjon a villamos – „óvodás szintű, és inkább arról kellene például kérdezni a budapestieket, helyes-e, hogy a főpolgármester döntése miatt a BKV hárommilliárd forint reklámbevételtől esik el.

Nyitókép: Karácsony Gergely a 3-as metró felújított Nagyvárad téri állomásának avatásán (Fotó:MTI/Mónus Márton)

 

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
chief Bromden
2023. május 26. 06:22
De legalább úgy látszik mintha a rikkancs csinálna valamit. Meddőnek meddő, de olyan helyes fiú. :)
Almassy
2023. május 25. 23:05
A Datadat-ot már felszámolták?! Ha nem, akkor passzolom...
tetx
2023. május 25. 20:25
Pár perce néztem meg, ostoba demagógiából ötös az biztos. A kérdésekre kapásból beugrott olyan válasz amely nem szerepel az opciók között.
Obsitos Technikus
2023. május 25. 19:31
"mert bár az adatnyilvántartóban letiltotta címét, mégis kapott levelet Karácsony Gergelytől" Pontosan ez a helyzet mindenkivel itt a házban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!