Kiderült, mi lehet Gyurcsány mesterterve Karácsonnyal

2023. július 11. 19:04

A DK elnöke tovább játssza a jó rendőr-rossz rendőr játékot Karácsony Gergellyel – mondja a Nézőpont Intézet elemzési igazgatója. Az ellenzéki pártok egyelőre nem döntöttek, támogatják-e a főpolgármester újrázását.

2023. július 11. 19:04
Helmeczi Zoltán

Gyurcsány Ferenc azt javasolja a DK-nak, hogy támogassák Karácsony Gergely újbóli főpolgármester-jelölti indulását a jövő évi önkormányzati választáson – írtuk meg hétfőn a DK elnökének az ATV-ben tett bejelentését, amellyel kapcsolatban elemzőt nyilatkoztattunk, és az ellenzéki pártokat is megkérdeztük, ők hogy állnak a regnáló városvezető újrázásához.

A DK elnöke továbbra is lebegtet

„Gyurcsány Ferenc tovább játssza a jó rendőr-rossz rendőr játékot Karácsony Gergellyel, azaz ő maga az esetek nagy többségében dicséri, vagy legalább megengedő vele szemben, míg a DK többi politikusa keményen bírálja a főpolgármestert” – mondta a Nézőpont Intézet elemzési igazgatója a Mandinernek. Boros Bánk Levente szerint itt is ugyanezt látjuk: a párt támogatásának lehetőségét továbbra is nyitva hagyja Gyurcsány, hiszen nem azt mondta, hogy támogatja Karácsony jelölését, hanem úgy fogalmazott, hogy „lehet olyan megfontolás”, amikor őt ajánlja a saját pártjának. Ebben a kijelentésben két feltételnek kell egymás után teljesülni ahhoz, hogy ténylegesen a jelenlegi főpolgármester mellé álljanak: egy megfontolásnak, hogy Gyurcsány támogassa, majd a pártja döntésének.
Mindez azt jelenti – folytatta az elemző –, hogy

a DK elnöke továbbra is lebegtet, politikai játékot játszik Karácsony Gergellyel.

Boros Bánk Levente arra számít, végül minden bizonnyal belemegy a Demokratikus Koalíció az újrázásba, de ezért komoly politikai árat fognak kérni. „Gyurcsány már régen megtanulta, hogy nem a politikai pozíció, hanem a tényleges hatalom számít, így vélhetően ezt a helyzetet kívánja megteremteni az önkormányzati választásra. A jelenlegi budapesti felállás neki tökéletes, hiszen a közgyűlés és a városháza de facto irányításával most is sakkban tartja a főpolgármestert, és a háttérből a saját pártján keresztül irányít” – magyarázta.

A Nézőpont Intézet elemzési igazgatója szerint ebből az következik, hogy a DK inkább a közgyűlési helyekre koncentrál és majd tart igényt, nem feltétlenül a polgármesteri helyeket ambicionálja, hiszen az előbbiekkel kontroll alatt tudja tartani, bárki is lesz az adott településen az első ember. „Az összefogás mantrájának ismétlése pontosan ezt a célt szolgálja nála: addig, amíg a Gyurcsány-párt gyenge volt a többi ellenzéki párthoz képest, ezt az eszközt használta, hogy bejusson az Országgyűlésbe és megerősödjön, most pedig, amikor már a DK a legerősebb kormányellenes formáció, az összefogás mítoszát arra használja, hogy maga alá gyűrje a többi kisebb ellenzéki szereplőt” – fogalmazott Boros Bánk Levente.

Ezt is ajánljuk a témában

Az ellenzéki pártok még nem döntöttek

Lapunk megkeresett több ellenzéki pártot is, hogy megtudjuk, ők határoztak-e már arról, támogatják-e Karácsony Gergely újrázását. A válaszokból az derült ki, döntést egyelőre sehol sem hoztak.

„A Jobbik-Konzervatívok év elején meghirdetett politikája, hogy az önkormányzati választásokon olyan, a helyi ügyekért elkötelezett lokálpatrióta személyeket tud támogatni, akiket a helyi közösségünk is pont ezen értékei miatt támogat. Budapesten szervezeteink részéről a főpolgármester személyével kapcsolatosan döntés egyelőre nem született, így nemcsak Karácsony Gergely, de más személlyel kapcsolatban sem tudjuk kijelenteni, hogy támogatjuk. Amint születik az ügyben releváns döntés, értesíteni fogjuk Önöket” – írta lapunknak küldött reagálásában a Jobbik sajtóosztálya.

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja még szintén nem döntött arról, hogy támogatja-e Karácsony Gergely főpolgármester-jelöltségét, ahogyan a Momentum Mozgalom sem hozott még végleges döntést a jövő évi főpolgármester-választást illető kérdésben – derült ki a Mandinernek küldött válaszokból. Az MSZP nem reagált megkeresésünkre.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. július 14. 07:31
Neres álmok..:)
tapir32
2023. július 12. 02:00
Gyurcsány éretlen, felelőtlen ember. Éretlen, felelőtlen és megbízhatatlan ember az aki, nem veszi komolyan a munkáját és a munkájával járó felelősséget. Gyurcsány: „Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. . . . hazudtunk reggel, éjjel, meg este. . . . Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. .... És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit.” Mi tartotta vissza attól, hogy dolgozzon? Mi tartotta vissza attól, hogy igazat mondjon?
Seniormerga
2023. július 11. 23:40
Az egész ellenzéki bagázy úgy szánalmas, ahogy van!
tizennyolcfok
2023. július 11. 22:55
kisderül, hogy mi lehet? ezen még dolgozzon a propagandista.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!