Süddeutsche Zeitung: Orbánék nem totalitárius ideológusok, ők „csak” hatalmi mámorban lévő konzervatívok

2023. július 27. 09:02

„Magyarországon az emberek továbbra is elmennek szavazni, ugyanakkor demokratikus úton nem lehet a Fideszt a hatalomból kiszorítani” – magyarázza Maximilian Steinbeis alkotmányjogász.

2023. július 27. 09:02

Berlinben alkotmányjogászok játsszák el, hogyan lehetne csendben, hatékonyan és kifinomult jogi eszközökkel a németországi demokráciát leépíteni. Erre az AfD egyre szélesebb szavazótábora ad leginkább aggodalmat. Az alkotmányjogászok arra figyelmeztetnek, hogy „a tekintélyelvűség nem
ajtóstul ront majd a házba, hanem hatékonyabban, sokkal veszélyesebb módon, fokozatosan, lopakodva fog betoppanni, és szakmailag – ahogy Lengyelországban és Magyarországon” – olvasható a Süddeutsche Zeitungban.

A lap idézi az alkotmányjogászok által vezetett „alkotmányblogot”, amely közelről követte a lengyelországi és a magyarországi fejleményeket, és megfelelően kommentálták azokat, valamint ismerik az AfD körüli jogi viták részleteit is. „Ma, tizenhárom évvel Orbán Viktor hatalomra kerülése után 

a magyar alkotmányt úgy optimalizálták, hogy ellene már senki nem kormányozhat Magyarországon”

 – magyarázta Maximilian Steinbeis alkotmányjogász. 

„Orbánék nagyon ügyesen játszanak a rendszerrel”

Steinbeis szerint „technikai szinten Orbánék nagyon ügyesen játszanak a rendszerrel”, nagyon okos jogászok. „Magyarországon az emberek továbbra is elmennek szavazni, ugyanakkor demokratikus úton nem lehet a Fideszt a hatalomból kiszorítani”. Steinbeis szerint 

„Orbánék nem totalitárius ideológusok. Ők csak hatalmi mámorban lévő konzervatívok”

 – szögezte le.

Nyitókép: Beata Zawrzel/AFP

 

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
connorj
2023. július 27. 23:58
Kedves fehérkenyerek! Allahhu Ámbár!
connorj
2023. július 27. 23:57
Zűddajcseeee...
Dixtroy
2023. július 27. 15:13
"Ma, tizenhárom évvel Orbán Viktor hatalomra kerülése után a magyar alkotmányt úgy optimalizálták, hogy ellene már senki nem kormányozhat Magyarországon" Hogyan és miként kellene az alkotmány ellen (??) kormányozni? Mi a faszom ez a baromság?
survivor
2023. július 27. 13:55
Tök mindegy Németország kormánya most milyen Germaniszzáné MUSZLIM lesz...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!