Megtépázta a házát a vihar? Ezekre nem fizet a biztosító!

2023. augusztus 07. 10:28

Az Alfa összegzése szerint csak a hétvégi viharkár összege meghaladhatja majd a 650 millió forintot a biztosítónál.

2023. augusztus 07. 10:28

Ahogy azt korábban mi is megírtuk, augusztus 5-én éjjel pusztító vihar söpört végig az ország számos településén. A hétvégi viharok több milliárdos kárt okoztak, így a hét elejétől a biztosítókat sorra keresik fel a károsultak.

A biztosítók ezúttal is megerősített kárrendezési kapacitással várják a panaszbejelentéseket, amelyek megtételére a kár bekövetkeztét követő 2 napon belül van lehetősége a biztosítottaknak – olvasható az Indexen

Az Alfa összegzése szerint csak a hétvégi viharkár összege meghaladhatja majd a 650 millió forintot a biztosítónál. A július utolsó 3 hetét végigkísérő viharok már 7 ezer kárbejelentést eredményeztek a piacvezető társaságnál, ahol úgy számolnak, hogy 

a július 10. és augusztus 5. közötti időszak várható összes kára meghaladhatja a 730 millió forintot.

Mire fizet vagy nem fizet a biztosító?

A lakásbiztosítási fedezetek nem vagy csak korlátozottan térítik a föld alatt lévő helyiségekben – pincékben – lévő vagyontárgyakban keletkezett károkat. Miután a csapadékvíz lefelé keresi az utat, a pincék elárasztása 1-1 heves eső nyomán sokkal gyakoribb, épp ezért a biztosító is elvárja, hogy a tulajdonosok a kármegelőzés kapcsán lépéseket tegyenek. 

Az elöntött pincékben lévő vagyontárgyakat így csak abban az esetben téríti a lakásbiztosítás, 

ha azokat – biztosítótól függően – a talajszinttől legalább 15-30 centiméter magasságban létesítették.

Mi a helyzet a nyitva maradt ablakokkal? A biztosító nem téríti meg az így felróható károkat, ám ez inkább a magukra hagyott lakásokban keletkezett károkra és nem arra vonatkozik, amikor este a kánikulában nyitva hagyjuk az ablakot alvás idejére, és mire felébredünk, az ablakon befolyó víz károkat okoz. 

Ugyancsak meglepő lehet, hogy a helyiségen belüli légáramlás/huzat miatt keletkezett károkat szintén nem biztos, hogy megtéríti a biztosító.

Egészen biztosan le kell mondani a kártalanításról a szabadban tárolt és a viharban megsérült tárgyak esetében, ide kell érteni a szabadban/udvarban tárolt autót is. Utóbbinál ugyanakkor a casco biztosítás fedezheti a kárt.

A biztosító szakértői a szemle során arról is meggyőződnek, hogy az ingatlan karbantartása megfelelő volt, ha a tető már korábban is megbontott volt, aligha fogják elfogadni az igénybejelentésünket.

A kártalanítás menete

A szabályok szerint a kár bekövetkeztét követő 2 napon belüli kárbejelentést követően a biztosító 5 napon belül köteles kárszakértőt kiküldeni. A kisebb összegű károk esetében a biztosító rendszerint szemle nélkül, akár 48 órán belül fizet. 

Amíg a szemle nem történik meg, addig a kár helyszínén csak a kárenyhítéshez, a további károk megelőzéséhez szükséges mértékű beavatkozás tehető, az is a biztosító tájékoztatása mellett. 

Fontos megjegyezni, hogy a szemle időpontjáig a károsodott tárgyakat mindenképp meg kell őrizni. 

Érdemes a kárt egyből fényképekkel, videófelvétellel dokumentálni, lényegesen megkönnyíti ugyanis a kártalanítást, s ugyanígy dokumentálandóak a javítások. A biztosítóval való, kártalanítási összegről szóló vitát általában eldönti, ha a javítási munkálatokat számlát adó szakemberrel végeztetjük el.

Nyitókép: MTI/Mihadák Zoltán

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2023. augusztus 08. 08:43
Villámcsapás másodlagos hatása miatt tönkre ment egy nagy képernyős Sony televízió, egy videomagnó, és egy kábeles modem. A kábeles modemet a szolgáltató ingyen kicserélte a TV-t és a videomagnót a biztosító bekérette a javítóműhelyébe ahol megállapították hogy a két készülék javíthatatlan és a kárra kifizettek 18.200 Ft-ot. A következő hónaptól a biztosítási díjat megemelték a kárkifizetésre hivatkozva havi 500 Ft-tal. Aranyos, nem?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!