Kiderült: ezekben az esetekben használhatnak fegyvert a határvadászok

2023. szeptember 28. 06:27

A nemzetközi jog már-már „kedvez” az embercsempészeknek és az illegális bevándorlóknak.

2023. szeptember 28. 06:27

Mint ismert, nemrég a rendőrség ismertette, hogy automata fegyverekkel lőtték a magyar és szerb járőröket Mórahalom térségében szeptember 21-én. A Magyar Nemzet annak járt utána, hogy egy határrendész, illetve a határvadász mikor és milyen körülmények között használhat fegyvert. 

Az ORFK Kommunikációs Szolgálata azt a választ adta alapnak, hogy a rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény határozza meg Magyarország teljes területén valamennyi rendőr és szerződéses határvadász számára a lőfegyverhasználat feltételeit, szabályait. 

A lőfegyverhasználat a legsúlyosabb rendőri kényszerítő eszköz, mely akár az élet jogszerű kioltásával is járhat. 

A rendőrt – és vele együtt a határvadászt – a lőfegyverhasználati jog – a jogos védelem és a végszükség esetein kívül – a törvényben foglaltak szerint illeti meg.

Kiemelték, 

a rendőr, a határvadász lőfegyvert használhat az élet elleni közvetlen fenyegetés vagy támadás elhárítására, illetve a saját élete, testi épsége, személyi szabadsága ellen intézett támadás elhárítására.

Van, amikor azonnal kell cselekedni

A lőfegyverhasználatot a következő sorrendben meg kell előznie elsősorban egy felhívásnak, hogy a felhívott a rendőri intézkedésnek engedelmeskedjék, majd más kényszerítő eszköz alkalmazásának, figyelmeztetésnek, hogy lőfegyverhasználat következik. A figyelmeztető lövés csak ezek után dördülhet el.

Ugyanakkor a lőfegyverhasználatot megelőző fenti intézkedések részben vagy teljesen mellőzhetők, ha az eset összes körülményei folytán a megelőző intézkedésekre már nincs idő, és a késedelem az intézkedés eredményességét, a rendőr vagy más személy életét, testi épségét közvetlenül veszélyezteti – sorolták.

A rendőrség válaszából az is kiderült, hogy a nemzetközi jog a fegyveres embercsempészeknek és illegális migránsoknak kedvez, hiszen a határvédő – a határrendész, a határvadász – még akkor sem lőhet vissza a szomszédos országból rálövő bűnözőkre, ha az élete van veszélyben. 

A nemzetközi jog ugyanis tiltja a szomszédos államba való átlövést.

Ennek értelmében a szeptember 21-én az embercsempészek által megtámadott magyar–szerb járőrpár így egyetlen dolgot tehetett, fedezékbe vonult és kivonta magát a lőzónából, vagyis az árokba ugorva kikúsztak a golyózápor veszélyeztette szakaszból.

Szigorúan szabályozzák, hogy a külföldi rendőrök mit tehetnek magyar földön

A Magyar Nemzet azt is megtudta, hogy a közös járőrpár szerb tagjai magyar területen használhatnak kényszerítő eszközöket, a rendőrségről szóló törvény pedig rájuk is vonatkozik, az pedig szigorúan szabályozza, hogy a külföldi rendőrök magyar földön mit tehetnek.

Továbbá az ORFK Kommunikációs Szolgálata kérdésre közölte: az államhatár közvetlen környezetében az ott lefolytatott (kényszer)intézkedés során a szomszédos állammal kötött nemzetközi szerződéseket tiszteletben kell tartani. 

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Kabinetiroda/Vadnai Szabolcs

 

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menő manó
2023. szeptember 29. 07:14
Tessék mondani a 2015 szeptemberi katonai eszközökkel való felvonulás az mi volt? A vészhelyzet nem ad felmentést? Itt rendőrhalálnak kell történni hogy változás legyen? Mit csinálnak a szerb barátaink?
sulikroland
2023. szeptember 28. 21:57
Erős szavak. Gondolom első kézből származó tapasztalatok alapján állítasz ilyet. Te hányszor is voltál éjszakás az 1-2. szektorban?
alexandrosz-2
2023. szeptember 28. 21:32
Gyáva semmitérő szarok ezek, nem rendőrök és nem határőrök. Semmit nem őriznek. Migrikisérgető gyáva csicskák. Pintérestöl, orbánostól. Rohadjanak meg!
KBA98
2023. szeptember 28. 16:59
Nem érdekel, hogy ki mit mond! A határvadászok életveszélyben vannak! Ez a sok mocsok szemét papírok, oltás és minden nélkül átvették a hatalmat Európában! Csináljanak egy jó széles aknazárat a kerítés mellet, aki át ér az esetleg a rendőségig eljöhet, aki meg repül az többé nem próbálkozik! Egy vicc, hogy nem lehet egy kurva határt megvédeni sem a mocskos EU-tól sem attól a sok szeméttől, akiket ők telepítettek be!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!