Csődközeli állapotba került Balmazújváros, nem biztos, hogy kapnak fizetést a városi dolgozók

2023. október 23. 14:12

A legutóbbi képviselő-testületi ülés határozatképtelen volt, ezért nem tudták meghozni a szükséges döntéseket, az egyik hiányzó szerint problémák lehetnek a 2022-es költségvetéssel, ezért akadályozza a polgármester a revíziót.

2023. október 23. 14:12
null

A főispán fogadja el Balmazújváros 2022. évi költségvetési zárszámadását, mert az október 20-ára összehívott rendkívüli képviselő-testületi ülés hat városatya távolmaradása miatt határozatképtelen volt – számol be a Cívishír. 

A balmazújvárosi képviselő-testületben 6-6 a városvezetés és az ellenzék aránya, emiatt lényegében működésképtelen, és nem fogadnak el egy 2022. évi költségvetési rendeletet és a zárszámadást. Emiatt 

havonta több tízmillió, eddig az évben összesen mintegy 800 millió forint támogatástól esett el a város, így az önkormányzat csak a saját bevételeiből gazdálkodhat.

Hegedüs Péter polgármester szerint novembertől már nem lesz pénz a közszféra dolgozóinak fizetésére, működésképtelenné válik a város. A hat képviselő azt szeretné, ha egy független könyvvizsgáló revízió alá venné a múlt évi zárszámadást, és ő mondja ki, hogy az törvényes, vagy ha vannak benne problémák, akkor azokra mutasson rá, és tudják korrigálni. 

Mivel a zárszámadást október 20-ig nem fogadta el a testület, a főispánra hárul a feladat. 

Egyikük, Tóth Attila a hivatalba küldött levelében azt írta, ő azért nem vesz részt az ülésen, mert azon változtatás nélkül terjeszti be a polgármester az október 18-ai ülés napirendi pontjait. Tóth előterjesztett egy javaslatot, amivel a dolgozók fizetése egyértelműen biztosított lenne. Ezt nem fogadták el, ebből látszik, hogy 

komoly problémák lehetnek a 2022-es költségvetéssel, ezért akadályozza a polgármester a revíziót 

– állítja és javasolta, készítse el az önkormányzat a likvidhitel felvételének előterjesztését, hogy arról a legrövidebb időn belül egyeztethessenek.

A Közösen Balmazújvárosért Egyesület aznap délutánra tüntetést szervezett a Városházával szemközti parkba. Felhívásukban az utolsó esélyről írtak, de békésre sikeredett a demonstráció, mintegy 120-150, főleg idősebb ember vett rajta részt.

Nyitókép: MTI Fotó: Oláh Tibor

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulakman
2023. október 23. 20:08
Hegedűst hallgatni fizikai fájdalommal jár-t , akár jakabpetyát!
Darnai
2023. október 23. 18:22
V. István
Abelzoli
2023. október 23. 16:10
Soros
mreinstand-2
2023. október 23. 15:53
Mindig röhögnöm kell, ha meghallom a “főispán” szót. Nagy mókamester volt, aki kitalálta!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!