Több ponton is elmarasztalta Karácsonyék konzultációját az adatvédelmi hatóság

2023. október 02. 16:14

Péterfalvi Attila hivatala szerint a kérdőív nem más, mint politikai marketing

2023. október 02. 16:14
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Lezárta a Budapesti Lakógyűléssel kapcsolatos adatvédelmi vizsgálatot a Nemzetei Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, amely hétfőn tette közzé a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzatot számos ponton elmarasztaló ajánlását.

Mint ismert, a főpolgármester májusban kezdeményezett egy négy kérdésből álló konzultációt a budapesti lakosokkal, a „kormányzati elvonások”, a közösségi közlekedés és a Lánchíd felújítása kapcsán.

A konzultáció már akkor több adatvédelmi aggályt is felvetett, így azt, hogy abban részt vehetnek akár 14 évesek is. 

A Budapesti Lakógyűlésen mindössze a fővárosiak kilenc százaléka, azaz 136 ezer embert vette részt, de a főpolgármester ezzel is nagyon elégedett volt

A Péterfalvi Attila vezette hivatal hétfőn kiadott ajánlásában egyebek mellett megállapítja, hogy az adatkezelő által a tájékoztatóban és a kérelemben meghatározott cél nem teljesen azonosan került meghatározásra. Ez kétségkívül félreértésre adhat okot, s nem segíti elő a jogi követelmények érvényesülését, adott esetben akár visszaélésre is alapot adhat. 

Az adatkezelő akkor járt volna el precízen és jogszerűen, ha a – polgárok által meg nem ismert – kérelemben és a polgárok számára megismert tájékoztatóban szövegszerűen teljesen azonos célmeghatározást alkalmaz – írta a NAIH.

A tájékoztatóban meghatározott cél (a „Budapesti Lakógyűlés” lebonyolítása) tehát nem kellően egzakt célmeghatározás, továbbá túlterjeszkedik a Kérelemben foglalt és a Belügyminisztérium által jóváhagyott célmeghatározáson, ennél fogva 

nem felel meg az általános adatvédelmi rendeletben foglalt egyértelműségre vonatkozó követelménynek

A hatóság azt is megállapította: a célhoz kötöttség követelményét sértő első három kérdés esetén az adatkezelő érdemi célja nem a kérelemben meghatározott közlekedési tárgyú kérdésekről való konzultáció volt, hanem az, hogy az Adatkezelő a polgárok részére 

saját politikai álláspontját ossza meg közvetlen levelezés formájában, ezért a hatóság ezt a célt politikai marketingként azonosítja.

A 18 éven aluliak részvételével kapcsolatban A NAIH felhívja a figyelmet, hogy a 18 éven aluli (de 14. életévét betöltött) személy a magyar polgári jog szerint korlátozottan cselekvőképes, ezért jelentősebb jognyilatkozatainak érvényességéhez a törvényes képviselő hozzájárulása is szükséges. Ezért Karácsonyéknak úgy kellett volna eljárnia, hogy a kiskorúak véleményének kikérése során elsősorban a törvény által biztosított közvetlen kapcsolatfelvételi eljárás jogintézményét veszi igénybe.

Emellett 

a kiskorú személyek személyes adatainak kikéréséhez be kellett volna szereznie a törvényes képviselő előzetes hozzájárulását.

A Hatóság ugyanakkor azt is megállapította, hogy a kiskorúak közéleti kérdésekben való véleménynyilvánító részvételére és az ezzel kapcsolatos adatkezelésekre vonatkozóan a hazai jogi szabályozás hiányos,ezért ajánlásokat fogalmazott meg a jogalkotók részére is. 

A NAIH  vizsgálata szerint Karácsonyék politikai marketingnek tekinthető kérdőíve a kiskorúak esetében a GDPR Preambulum 38 bekezdésében meghatározott közvetlen marketing célú megkeresés tilalmába ütközik.

Nyitókép: Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond a felújított Lánchíd átadásán a híd budai hídfőjénél 2023. augusztus 4-én. (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. október 05. 19:59
Atika teljesít…különben előveszik a múltját…
Obsitos Technikus
2023. október 02. 22:01
Csalás vádjával nem lehet letartóztatni?
FeketeFehér
2023. október 02. 21:14
Mondjuk Karácsonyék "Budapesti Lakógyűlés"-e nagyjából pontos másolata a Fidesz "Nemzeti konzultáció"-jának.
... az oláhokat
2023. október 02. 20:19
Ó, ha ilyen hiányosság vannak, pl. az az adatgyűjtési engedélytől való eltérés, akkor kötelezzék őket az adatbázis törlésére! Az adatvédelmi felelős meg mehet a dutyiba, ha netán mégsem történik meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!