A pedagógusok státusztörvényétől a szuverenitásvédelemig – ezekről döntött idén az Országgyűlés

2023. december 27. 15:48

Változnak az önkormányzati választás szabályai, és nem lehet majd büntetlenül kampánytámogatást elfogadni külföldről.

2023. december 27. 15:48
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Idén is egy sor meghatározó jelentőségű új jogszabályt és törvénymódosítást fogadott el a magyar törvényhozás, amely az élet több területét is érintik.

A parlament még márciusban szavazta meg a költségvetés módosítását, amely

négyszeresére emelte a Rezsivédelmi Alap összegét, ezzel biztosítva, hogy minden magyar család továbbra is a rezsicsökkentett árat kapja az átlagfogyasztás mértékéig. 

A kormány az alap korábbi, 670 milliárd forintos keretét közel négyszeresére, 2580 milliárd forintra emelte.

Ezzel együtt júliusban elfogadták a 2024-es büdzsét is, amely több forrást biztosít a védelmi kiadásokra, biztosítja a családtámogatási rendszer megújítását, megtartja a családi adókedvezményeket és biztosítja a már említett a Rezsivédelmi Alap forrásait.

A parlament júliusban szavazott a pedagógusok státusztörvényéről, amely 2024-től vezet be jelentős változásokat. A törvény jövő évtől teljesítményalapú bérrendszer jön létre, változik a tanárok jogviszonya és óraszáma, továbbá emelkedik szabadnapjaik száma.

A pedagógusok fizetését sávos rendszerben határozták meg a különböző fokozatok alapján, de figyelembe veszik a szakmai gyakorlati időt és az önként vállalt többletfeladatokat is. 

A törvény értelmében a munkáltatók minden évben kötelesek értékelni a pedagógus teljesítményét, amely hatással lehet bérezésükre. 

Nyáron hozott döntést az Országgyűlés a jövő évi adócsomagról is, amelynek fókuszában a családi adórendszer védelme, a munkát és a gazdaságot terhelő adók alacsonyan tartása, az egyszerűsítés, a dereguláció és a gazdaság fehérítése áll. A törvény többek között kiterjesztette a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának kedvezményeit, csökkentette az adminisztrációt és egyszerűsítette a gépjárműadó szabályait.

Az év végén egy sor további fontos jogszabályról határozott a Ház, így elfogadták digitális állampolgárságról szóló előterjesztést, amely tovább egyszerűsíti majd az állampolgári ügyintézést az okoseszközökön keresztül. 

Az Országgyűlés döntése értelmében módosultak önkormányzati választásra vonatkozó szabályok, így jövőre a fővárosban visszavezetik a listás rendszert. Ennek folyományaként 

nem a kerületi polgármesterek alkotják majd a Fővárosi Közgyűlést, hanem a pártlistákon bejutó képviselők.

 A parlament döntött a harmadik országbeli polgárok beutazásáról és itt tartózkodásáról szóló új idegenrendészeti törvényről is, amely szigorú kereteket szab a vendégmunkások Magyarországon tartózkodására és munkavállalására. 

A jogszabály egyebek mellett kimondja, hogy csak annyi vendégmunkás jöhet Magyarországra, amennyi betöltetlen álláshely van és külföldi munkavállalók csak korlátozott ideig tartózkodhatnak Magyarországon, ezt követően el kell hagyniuk az országot. 

December 12-én fogadták el talán az idei év legfontosabb jogszabályát, a szuverenitásvédelmi törvényt, amely egyebek mellett deklarálja, hogy minden választáson induló szervezetre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, 

szabadságvesztéssel lesz büntetendő, ha valaki külföldi pénzt használ fel a kampányban

A jogszabállyal létrejön a Szuverenitásvédelmi Hivatal, amely vizsgálja a külföldi befolyásolási kísérleteket. 

Nyitókép: a parlament plenáris ülése 2023 november 21-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás) 

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2023. december 28. 00:35
... höhöhö - az UTÓD Lázárfalva paraméterei: "A kiürülés üteme egyedülálló a magyar városok között. A rendszerváltás óta Mezőhegyes lakossága fogy a legnagyobb mértékben: 7000-ről 38 százalékkal, 4400-ra csökkent bő harminc év alatt."
llnnhegyi
2023. december 27. 18:39
Nincs nap,hogy a libbcsikommcsik ne csalódnanak! Ez nagyon jó hír.
llnnhegyi
2023. december 27. 18:36
Döntött, jól és gyorsan. ------- A libbcsikommcsik tébolyultan bámulnak! Gyurcsány Ondó Ferenc tajtrészegen felül Petschnig Mária Zita hátára és kurjongat: " Megint át lettünk baszódva!"
Valodi
2023. december 27. 17:31
... höhöhö - nem döntött ez a "parlament" a ló szerszámáról sem, amit a kezükbe ad Orbán Cipolla lovag!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!