NoÁr a ciszterci gimnáziumban: reagált a fenntartó

2023. december 08. 16:04

Eljuttatta lapunkhoz álláspontját NoÁr meghívásáról a Budai Szent Imre Ciszterci Gimnázium fenntartója.

2023. december 08. 16:04
A Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium épülete a Villányi úton
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Mint arról december elsején beszámoltunk, a radikális baloldali Molnár Áron noÁr politikai aktivista volt a vendége a katolikus Budai Szent Imre Ciszterci Gimnázium október 28-i Szent Imre napján rendezett színházi kerekasztalának. Az esetről noÁr is beszámolt Facebook-oldalán, nem említve az iskola nevét, az a hozzánk forduló szülők elmondásából derült ki. Az is érdekes volt, hogy a programban eme kerekasztal soránál nem szerepelt a meghívott neve. A hozzánk forduló szülők  tendenciaszerűségre panaszkodtak.  

Azóta többen jelezték felénk, hogy a budai ciszterci gimnázium a felmérések szerint az ország legjobb katolikus gimnáziuma, valamint hogy a Szent Imre nap programjának több mint negyven meghívottja többségének értékrendje keresztény és konzervatív. 

Ezt is ajánljuk a témában

Kerestük a fenntartót is, a Ciszterci Iskolai Főhatóság vezetője, Rubovszky Rita a következő nyilatkozatot küldte a Mandinernek:

„A Budai Ciszterci  Szent Imre Gimnázium régi nagy elődeihez méltón nap mint nap elkötelezett, hívő keresztény értelmiséget nevel. A minket körülvevő jelenségekről alkotott különböző vélemények megjelenítése, a disputa hagyományainak felelevenítése Pázmány óta a magyar keresztény értelmiség sajátja. Személy szerint üdvözlöm azt a magas színvonalú és minőségű programsorozatot, melyet a gimnázium nyújt  diákjainak, és Noár meghívását azért sajnálom, mert közéleti tevékenysége, stílusa véleményem szerint  nem az értelmiségi  disputa hagyományait színesíti.

Úgy tűnik, az azóta közzétett véleménycikkek és megszólalások politikai táborokra osztják a szülőket, amely jelenség már nem a diákok épülését szolgálja. Szent Bernát, a ciszterci rend egyik legnagyobb lelkiatyja a középkor leghíresebb vitájában győzte le Abélard-t, a híres racionalista entellektüelt a Le Sens-i székesegyházban »fölséges pragmatizmusával, mely mindenekelőtt égni és élni akart« ( Kerekes Károly). 

A mégoly heves vitának és véleménynyilvánításnak tehát helye van a keresztény  oktatás világában, ha ez arra növeli diákjainkat, hogy égjenek és világítsanak a szent bernáti példa alapján. A sértettségből fakadó vitában azonban nem égni fognak, hanem elégni.

Ezúton is őszintén köszönjük a szülőknek a Gimnázium felé áradó bizalmukat, mellyel megtiszteltek minket, és a Szent Imre Gimnázium értékteremtő  szellemi műhelyébe adták gyermekeiket.”

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

A felzárkóztatásnak nem záloga az integráció – Rubovszky Rita a Mandinernek

Nem igaz, hogy csak integrálással lehet felemelni a leszakadó társadalmi rétegeket Rubovszky Rita, az integrált óvodát működtető Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont igazgatója szerint, aki a Mandinernek adott interjúban rámutat: ha az ünnepelt harlemi modellben is csak feketék vesznek részt, akkor a hazánkban sem lehet probléma, hogy csak cigányok járnak egy iskolába. Az igazgató úgy látja: nem a társadalmat kell átalakítani, hanem a leszakadókat felemelni. A Patrona igazgatója szerint hamis a liberális média által az egyházi iskolákról sugalmazott kép. Rubovszky Rita beszél a digitális oktatás tapasztalatairól, az érettségiről, az iskolai erőszakról és persze a NAT-ról is kikértük a véleményét.

 

 

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
macskusz-4
2024. március 14. 22:36
Berúgott szakmunkásfiúk ennél jobbat csinálnának.
macskusz-4
2024. március 14. 22:34
Ezek a belpestiek nem tudnak felnöni.
kombinator-0
2023. december 19. 13:42
Gyurcsány mikor fog fellépni?
konfucius
2023. december 18. 08:07
Első olvasatra ez a nyilatkozat cinizmust áraszt, és tisztességtelen, mert semmit nem mond el a gimnázium üggyel kapcsolatos álláspontjáról. Nem ítéli el határozottan ennek a balos alja seggfejnek a meghívását, inkább realitivizálja. Egyházi gimit keresek a fiamnak, a budai ciszterbe egyre kevésbé szívesen adnám.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!