„Krisztus áldja meg e hajlékot” – házszentelést tartottak a Karmelitában (VIDEÓ)

2024. január 08. 18:54

Orbán Viktor munkahelyén évek óta él ez a vízkereszti hagyomány.

2024. január 08. 18:54

A Karmelitában is megtartották hétfőn a vízkeresztkor szokásos házszentelést. 

Nagy János, a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár közösségi oldalára egy videót is feltöltött az eseményről, melyben elmondta, hogy vízkereszt ünnepekor hagyomány, hogy a C+M+B betűket és az adott évszámot felírják a családi házakban és az intézményekben az ajtófélfákra.

Elhangzott, hogy a Karmelitában is él ez a szokás, és mindenhova felírják, hogy „Christus Mansionem Benedicat”, azaz „Krisztus áldja meg e hajlékot”.

Az államtitkár arra is kitért, hogy az idei szertartást Jaczkó Sándor görögkatolikus parókus atya végezte, aki a Rózsák terei görögkatolikus templom lelki pásztora, és aki

 rendkívül fontos és hasznos munkát végez a kárpátaljai magyar, ruszin és ukrán hívek, menekültek lelki gondozásában”

 – hangsúlyozta. 

Nagy János a videót azzal zárta, hogy megköszönte Jaczkó atya szolgálatát.

A vonatkozó felvételt alább tekinthetik meg:

Az eseményről a magyar miniszterelnök pedig képes beszámolót tett közzé:

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2024. március 23. 09:22
Eddig bevált!
KBA98
2024. január 09. 17:04
Így helyes!
auditorium
2024. január 09. 13:42
Ausztriában is a legtöbb helyen, főleg vidéken láthatunk C+ M+ B feliratot a Sternsinger-ek làtogatàsa utàn. Sokan a hàrom kiràlyok kezdőbetűjére tippelnek: Caspar, Melchior és Balthasar. Valójában azonban áldás: Christus Mansionem Benedicat. Ha nem kaptunk volna mi is Mo-n 54 évig kommunista ateizmust, akkor ma SENKI nem csodálkozna vagy botránkozna meg a Karmelita házszentelésén.
2024. január 09. 09:46 Szerkesztve
Ördögűzés után kell felszenteléssel megáldani a helyet, egyébként csak a sunyin sunnyogó sátán felszentelése, báránybőrbe bújtatása történik meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!