Magyarországon nincs keresztényüldözés

2024. január 11. 12:55

Gyakorló keresztényként egyetlen esetet tudok felidézni, amikor kézzelfogható hátrány illetve kényelmetlenség érhetett volna a vallásom miatt.

2024. január 11. 12:55
null
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
Népszava

Egy olyan nehezen tettenérhető jelenségnél, mint amilyen a hazai keresztényüldözés, a legjobb, ha az ember a saját tapasztalataira hagyatkozik. Íme az enyém: az elmúlt bő fél évszázadból, amelyet gyakorló keresztényként és magyar állampolgárként megértem, egyetlen esetet tudok felidézni, amikor kézzelfogható hátrány illetve kényelmetlenség érhetett volna a vallásom miatt. Az az egy eset azonban még bőven a vállaltan ateista előző rendszer idejére esett, és végül abból sem lett semmi (a főiskola párttitkára akadékoskodott a felvételin, de lehurrogták, azaz többségi szavazás nyomán a felvételi bizottság ignorálta az álláspontját).

Magyarországon nincs keresztényüldözés, mint ahogyan nincs egyetlen nyugat-európai államban sem, és aki mást állít, az cinikusan kigúnyolja azokat, akiket a világ más tájain a hitük folytán valóban üldöznek. Sőt: nálunk a kormány de facto államvallássá tette a katolicizmust, és államegyházzá a magyar katolikus egyházat. Ami persze azzal is jár, hogy az utóbbi szervezet a hit terjesztése, valamint a felebaráti szeretet terén történő példaadás helyett elsődlegesen a jelen hatalmi viszonyok újratermelésével és a politika kegyeinek keresésével van elfoglalva; most épp a saját legfelsőbb földi irányítójával, a római pápával fordul szembe a Fidesz kedvéért. De még ha a keresztényeket valóban üldöznék is, abban sem lenne semmi olyasmi, amivel eleve ne kellene számolnia annak, aki Jézus követésére vállalkozik: »Emlékezzetek arra az igére, amelyet én mondtam nektek: nem nagyobb a szolga az uránál. Ha engem üldöztek, titeket is üldözni fognak«.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
makapaka2
2024. január 15. 18:38
Gyakorló keresztény? Na, ne nevettessen!
TOM66
2024. január 12. 10:00
Egy hitehagyott komcsi zsidó,mint gyakorló keresztény?! :-)))))))))))))))
Búvár Kund
2024. január 12. 08:39
Úgy volt ez népszarás vallásos, mint az szdszesből emeszpéssé lett mécs, 56-os halálraítélt
Gyula bá
2024. január 12. 08:38
A cikkíró szerint csak az keresztényellenes aki rombol, elítél, kiközösít. Nyugat értékei keresztényellenesek, úgy hogy a keresztények belesimultak a jólétbe, kényelembe és technológiai misztikába...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!