Vitézy Dávid Karácsony Gergely politikai sírásója lehet

2024. január 03. 18:08

Ha a közlekedési szakember vállalja a főpolgármester-jelöltséget, az az egész ellenzéki együttműködésre komoly kihatással lehet.

2024. január 03. 18:08
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

A Fidesz még vár, hogy megnevezze a főpolgármester-jelöltjét – Orbán Viktor a nemzetközi sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy márciusnál előbb nem jelentik be, ki lesz az, a hírek szerint egyébként több név van még terítéken –, az ellenzéki oldalon azonban felettébb érdekesen alakul ez a kérdés. 

A Jobbiknak létkérdés, hogy legyen főpolgármester-jelöltjük

A Mi Hazánk volt az első, amely közölte, kivel száll ringbe, de Toroczkai Lászlóék sem gondolják, hogy Grundtner András komolyan labdába rúghatna. De miután a párt országosan szinten meghatározó tényező, a harmadik legerősebb politikai alakulat, nem engedhetik meg maguknak, hogy a fővárost hanyagolják. Már az is meglepő lenne, ha Grundtner június 9-én kapna öt százalékot.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Orbán Viktor: A nagy küzdelmek éve volt 2023

Videó

A miniszterelnök az év utolsó kormányinfóján a pedagógusok béremeléséről, a kormány 2024-es terveiről, Ukrajna támogatásáról, a közelgő EP-választásról, valamint Magyarország soros elnökségéről is beszélt. Összefoglalónk!

A Jobbikkal hasonló a helyzet, ők sem hiszik, hogy a soproni kötődését ezerszer vállaló Brenner Kolomán meghatározó tényező lehet. Ugyanakkor nekik is bizonyítaniuk kell, hogy fenn vannak a politikai térképen, főleg azt követően, hogy leváltak a szivárványkoalícióról. S mivel az önkormányzati választással egy időben lesz az uniós voksolás, Gyöngyösi Márton pártelnöknek, a listavezetőnek is létkérdés, hogy a Jobbik neve minél gyakrabban elhangozzon a kampány időszakában.

Ezt is ajánljuk a témában

Így Karácsony Gergelynek sokáig nem volt oka aggódni, hogy az ellenzéki oldalon kihívója legyen. Főleg azt követően, hogy pár hete a DK – majd nem sokkal azt követően a Momentum – is letette mellette a voksát. a Demokratikus Koalíció támogatása annak tükrében különösen érdekes, hogy Gyurcsány Ferencnek idén márciusban még milyen lesújtó véleménye volt a főpolgár teljesítményéről. Azt mondta róla, hogy nem teljesíti a hazafias kötelezettséget, nem viszi bele Budapestet a kormány elleni küzdelembe. S van legalább három ember a tarsolyukban – van, aki a pártos világhoz van közelebb, van, aki civilnek tekinthető –, aki jó jelölt lehetne.

Ezt is ajánljuk a témában

Persze nem nevezte meg őket, s tavasz óta már nem is került többször szóba, hogy kihívót állítsanak Karácsonnyal szemben, így végül nem okozott meglepetést Gyurcsányék döntése. S miután az MSZP már jóval korábban hitet tett a főpolgármester mellett, a hatpárti szövetségből egyedül az LMP hiányzott. 

Az LMP felfedezte Vitézy Dávidot

Ungár Péter Gyurcsányhoz hasonlóan többször bírálta Karácsonyt, nem tartja elég zöldnek, elég határozottnak, s arra is felhívta a figyelmét, hogy számoljon el a 99 Mozgalom mikroadományaival. Ennek ellenére sokáig úgy volt, támogatják, de inkább csak azért, mert rajtuk marad, mint az üledékes kőzet – fogalmazott a párt társelnöke nem túl barátságosan a főpolgármesterről. Azután az LMP egyik pillanatra a másikra felfedezte Vitézy Dávidot, s pár hete győzködik már, hogy vállalja el a jelöltségét, mondván, politikus helyett szakértő kell Budapest élére. 

Ezt is ajánljuk a témában

Vitézy már nagyon fiatalon a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE)  szóvivőjeként lett ismert. 2010 és 2014 között, Tarlós István főpolgármestersége idején a Budapesti Közlekedési Központ alapító vezérigazgatója volt, majd a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatójaként dolgozott. 2020 februárjától a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója volt, majd 2022 májusától szakterületi államtitkárként a szervezet jogutódjának, a Nemzeti Közlekedési Központnak (NKK) a megbízott vezérigazgatója.

Nem politikus, hanem szakember

Ám az iménti felsorolásból is az derül ki, hogy Vitézy sohasem politikusként, hanem szakemberként vett és vesz részt a hazai közéletben, s azt még a vele nem szimpatizálók sem vitatják, hogy hatalmas tudással, komoly nemzetközi kitekintéssel rendelkezik a közlekedés területén. A Fidesztől, a kormánytól való távolságtartását az is bizonyítja, hogy több kérdésben – főleg a vasút fejlesztését érintően – számos vitája van a szaktárca vezetőjével, Lázár Jánossal. Gyakran posztol a Facebook-oldalán, és ott sem csomagolja be a kritikus  véleményét.

Az LMP lépése ennek ellenére nem kis döbbenetet okozott az ellenzéki térfélen, 

hiszen amellett, hogy a település- és területfejlesztési, közlekedési szakember az eddigi munkái miatt számos szempontból kötődik a Fideszhez, kormányhoz, ráadásul távoli családi kötelék Orbán Viktorhoz is fűzi. Szabó Rebeka, a Párbeszéd társelnöke egy Facebook-posztban háborodott fel, megkérdőjelezte, hogy „Ungár pártja, az LMP mondható még egyáltalán ellenzéki, illetve zöld pártnak. Vagy inkább a Fidesz Karácsony Gergely megbuktatását célzó tervét igyekeznek segíteni? Persze úgysem fog sikerülni nekik, de azért itt eléggé kilóg a lóláb” – fogalmazott. Érthető, hogy a legkínosabban a Párbeszédet érintik ezek a fejlemények, hiszen Karácsony Gergely még mindig ennek a gyakorlatilag tetszhalott állapotban lévő pártnak a tagja, még ha igyekszik is ezt elfeledtetni. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Csak az előválasztás lenne a megoldás

Az igazi kérdés csupán az, mi történne, ha Vitézy a sok bejgli hatására végül beszállna a küzdelembe.

Az elképzelhetetlennek tűnik, hogy akkor Karácsony visszalép, ugyanis kétszer nem ütheti el a villamos, s ez a politikus karrierjének a végét jelentené.

Az sem tűnne üdvös megoldásnak, ha mindketten ringbe szállnának június 9-én, mert ebben az esetben borítékolható lenne a Fidesz jelöltjének a győzelme – bárki lenne is az. Ha Brenner Kolomán nem is visz el értékelhető mennyiségű voksot a jelenlegi főpolgármestertől, Vitézy képes lenne annyi szavazatot szerezni, amennyivel már a Lendvay utcában örülnének.

Ezt is ajánljuk a témában

Egy megoldás lenne, az előválasztás, erre Karácsony nem mondhatna nemet, hiszen 2019-ben is így lett az ellenzék jelöltje. Csak míg négy és fél éve a nála jóval esélytelenebb Horváth Csabát, majd később a szintén nem túl acélos DK-s Kálmán Olgát és a momentumos Kerpel-Fronius Gábort kellett megvernie, addig most egy igazi profit kellene maga mögé utasítania.

S a harmatgyenge Párbeszéden kívül csak a szintén halódó MSZP állna ki mellette teljes, vagy majdnem teljes mellszélességgel, 

Gyurcsányék sem Vitézyt támogatnák, de a DK-sok mosolya nem lenne igazán őszinte, amikor Karácsony mellett kampányolnának, és nagyjából ez igaz a Momentumra is. S azzal a budapesti ellenzéki szimpatizánsok is tisztában vannak, hogy a rengeteg konfliktust generáló, az itt élőket nagyon megosztó döntéseket hozó, a főváros büdzséjét lenullázó, a mikroadományok ügyében besározódó kormánnyal állandóan hadban lévő Karácsonnyal szemben egy profi városvezetőt kaphatnának, aki a pártérdekek helyett valóban sokkal inkább szakmai alapon irányítaná a várost, és gyaníthatóan még a kormánnyal is jobb viszonyt tudna kialakítani, ami hasznos lenne az itt élőknek. 

Így az előszavazók nagyon is meggondolnák, hova húzzák az ikszet. Ezért Vitézy alighanem közelgő döntése alapvetően meghatározza a jövő évi önkormányzati választás tétjét, s az egész ellenzéki együttműködés jövőjét. Az is biztos, hogy Karácsony a politikai holtszezonban is figyeli híreket.

Fotó: Földházi Árpád/Mandiner

 

Összesen 158 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
manitowoc
2024. január 04. 15:00
iimre 2024. január 04. 00:41 Kiemelve válaszolok a beírásodra: Az a 90 ezer külföldi szavazó" egy kiirthatatlan HAZUGSÁG a kormánypártiak részéről. A valóság: Budapesten 56 303 fő külföldi szerepelt a névjegyzéken a 2019.10.13-i önkormányzati választás során. 1.) NEM KÉSZÜLT, ezért NINCS KIMUTATÁS arról, hogy az 56 303 külföldiből HÁNYAN mentek el szavazni. 2.) NEM LEHET KIMUTATÁS (mert a szavazás titkos) arról, hogy az 56 303 külföldiből HÁNYAN adtak le érvényes szavazatot 3.) NEM LEHET KIMUTATÁS (mert a szavazás titkos) arról, hogy az érvényes szavazatot leadó külföldiekből HÁNYAN szavaztak Karácsony Gergelyre 4.) Megjegyzések: A 90 ezer az Kósa Lajos után, a kormányzati médiában elterjesztett szám, ami egy bizonyos Szőnyei Dávidtól, az SZFE volt hallgatójától származik, aki a Vote4Budapest szervezőjeként, aktivistájaként ezt mondta egy 2019. októberi videóban. Az 56 303 a Nemzeti Választási Iroda (NVI) főosztályvezetője, Listár Dániel által közölt szám.
manitowoc
2024. január 04. 11:53
alexandrosz-2 2024. január 04. 07:06 Ezt írtad: (Vitézy) "lerombolta a Közlekedési muzeumunkat, az kiváló vizsgamunka volt, ma is csak egy gödör van a helyén!" 1.) Több dolgot is lehet Vitézy szemére hányni, de a Közlekedési Múzeum "lerombolásához" (valójában: lebontásához) Vitézynek NINCS KÖZE. 2.) Egyértelműen a Liget projekt kiagyalóinak (köztük Baán Lászlónak) az ESZEMENT elképzelése volt, hogy a városligeti Közlekedési Múzeumot lebontják, majd néhány méterrel odébb, az épületet EREDETI méretében (a kupolás résszel), DE 3 (három) FÖLD ALATTI SZINTTEL BŐVÍTVE, újra Közlekedési Múzeumnak építik meg. Hogy ez mekkora baromság lett volna, arra - ha nagy késéssel is - de Orbánék rájöttek, és új helyszínt (kőbányait) jelöltek ki a múzeum számára. (Most viszont jegelik azt a már lezárult tervpályázattal is bíró kőbányai projektet.) 3.) Baánék nem tettek le arról, hogy a KM helyén beépítés legyen, nem pedig zöldfelület. Felépítenék az eredeti épületet, Magyar Innováció Házá-nak.
Vasalo
2024. január 04. 08:48
Már az LMP is elkezdte fehérre mosni Karácsony négereit, s nagyon söpri placcot Dávid elött. Sajnálatos modon koncepciot, tervet nem igen tudnak az asztalra tenni kivéve megint csak a kormány vegzálását.
concrete
2024. január 04. 07:53
Unknownconcrete 2024. január 04. 02:21 Elmész ám a büdös picsába a hazugságaiddal te szopadék! Össze sem lehet hasonlítani a Tarlós alatt fejlődő Budapestet a karógeri alatt nyögővel! Hazug, geci!“ Egy igazi kulturgyöngyszem. Külön szépsége, hogy egy szóval sem vetettem össze a két főpolgármester munkáját, eredményességét. Csakis az ellenzéki szavazók motivációjáról írtam, mert itt sokan fölvetik a kérdést, hogyan lehet Karácsonyra szavazni. Gondoltam, megvilágítom kicsit némi objektivitásra törekedve. Unknown úrból ilyen gondolatokat váltottam ki. Szegény unknown.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!