Adjunk hangot Európának – nemzetközi konferenciát szervez az MCC

2024. február 15. 23:01

Február 23-án Európa számos országából érkező tudósok az európai civilizációs örökség és az európai együttműködés jövője előtt álló kihívások megvitatására vállalkoznak.

2024. február 15. 23:01

Mit is jelent Európa? Elsősorban népeinek lelkületét és történelmük sajátos útját: az olaszok lezserségét, a franciák eleganciáját, a magyarok leleményességét, a németek precizitását. Azt a páratlan civilizációs örökséget, amelyet még gyermekként sajátítunk el iskoláinkban és országunk kultúrájában, s amely naggyá tette a kontinenst.

A rendszerváltoztatás időszakában mindez a maga teljességében tárult elénk egy lendületben lévő és versenyképes európai együttműködés formájában. Mára azonban az Európai Unió elveszítette lendületét, nincsen világos víziója, miközben komoly külső kihívásokkal néz szembe a demográfia, a versenyképesség és a védelem területén is. Ennek ellenére ezekről a kérdésekről ma nincsenek kellő mélységű viták Európában.

Az MCC – a Horváth Barna Jog és Szabadság Kör közreműködésével – február 23. napján reggel 9 órától egész napos nemzetközi konferenciát szervez az európai civilizációs örökség megértése és megóvása, valamint az európai együttműködés jövőjét érintő kihívások feltárása és megvitatása érdekében.

Az Európa-szerte egyedülálló konferencia célja, hogy rávilágítson az európai örökségünk mai jelentőségére, az uniós intézmények és döntéshozatal előtt álló kihívásokra, az európai stratégiai autonómia és az európai versenyképesség kérdéseire. A budapesti MCC konferenciára Európa számos országának neves egyetemeiről érkeznek elismert professzorok, jogtudósok, geopolitikai szakértők, valamint nemzeti bírók és nemzetközi bíróságok tagjai.

A konferencia előeseményén február 22-én 17 órától az MCC Budapest Lectures sorozat keretében Matthieu Grandpierron, az ICES-Vendée Katolikus Egyetem politikatudományi tanszékének vezetője, és Sándor Lénárd, az MCC Nemzetközi Jogi Műhelyének vezetője, a konferencia szervezője beszélgetnek az európai stratégiai autonómia fogalmáról, kihívásairól és jelentőségéről.

A konferencia előadói közül néhányat megemlítve:

  • Rocco Buttiglione, a római Szent V. Pius Egyetem politológia professzora;
  • Anne-Marie Le Pourhiet, az 1. Számú Rennes-i Egyetem professzora;
  • Peter M. Huber, korábbi német alkotmánybíró, Müncheni Lajos–Miksa Egyetem jogászprofesszora;
  • Nicoló Zanon, olasz alkotmánybíró;
  • Vladam Petrov, szerb alkotmánybíró;
  • Christopher Vajda, az Európai Unió Bíróságának korábbi tagja, a King’s College professzora;
  • Rajko Knez, a szlovén alkotmánybíróság tagja;
  • Adam Candeub, a Michigan Egyetem professzora;
  • Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora.

Az MCC minden érdeklődőt szeretettel vár konferenciára, amelynek helyszíne: 1113 Budapest, Tas vezér utca 3-7. szám. A konferenciára regisztrálni itt lehetséges: https://feliratkozas.mcc.hu/hu/form/-reclaiming-our-european-future.

 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ez D-dúr és e-moll
2024. február 16. 09:11
"CsakOlvas 2024. február 15. 23:47 Így is van, ahogyan az eddigi hozzászólók méltatták. Mire is jó ez? Minek is kell, hogy bárki bármilyen rendezvényen mindenféle kellemetlen dolgokról beszéljen? Egyenek csak kaviárt, és élvezzék saját jelentéktelenségüket, ugye? Persze, a kaviárt fizessék csak ki. 'Bohóckodás, nem több. Az ilyen konferenciáknak még soha sem volt semmi értelme.' Bizonyára a kedves hozzászóló a Marx bácsinak a hasonló dolgaitól maga alá ájult." Volt tavaly az a családvédelmi konferencia; abból ezt-azt láttam és egyik-másik hozzászóló nagyon penge és nagyon kemény volt. Bár a a Fideszből is meghallották volna a szavaikat azok, akikre tartozik! Ha ezeket a bulikat fölpakolnák a Zinternetre, én biztos belenéznék.
Ez D-dúr és e-moll
2024. február 16. 09:06
Fel kellene tenni az internetre feliratozva, hogy az is értse, aki nem tud szlovénul. :-) Ez sokkal érdekesebb lenne, mint Orbán tik-tok videói.
Zsolakomarom
2024. február 16. 08:52
Orkban kimegy brusszelbe, ahol leszopatjak, es minden europa ellenes dolgot alair, megszavaz Aztan hazajon, ahol az MCC es mas gittegyletek kozpenzbol meghivnak olyanokat, akiknek kulfoldi hangzasu neve van es felmondjak orban ideologiajat, ami ellen szavazgatni szokott Ilyen a mesebe nincs
Pelso j.
2024. február 16. 07:18
Aha. Európának nulla szüksége van a közpénzből tartott, bazári bohóckodás hangjára. Megélhetési ideológusok, szócsövek, kalandorok, szélhámosok próbálnak a színpadon maradni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!