Orbán Balázs: Nem akarunk kínai vagy orosz típusú politikai rendszerben élni

2024. február 29. 20:22

Mi csak a saját utunkat akarjuk megtalálni a túléléshez – fejtette ki a miniszterelnök politikai igazgatója a Wall Street Journal műsorában.

2024. február 29. 20:22
null

Orbán Balázs, a magyar miniszterelnök politikai igazgatója a Wall Street Journal  felelős szerkesztőjével, Gerry Bakerrel beszélgetett a nyugat jövőjéről a Szólásszabadság című podcast legfrissebb adásában.

Svédország NATO-csatlakozása

Svédország NATO-felvételével kapcsolatban a főszerkesztő arra volt kíváncsi, hogy mi tartott ilyen sokáig Magyarországnak beleegyezni ebbe a döntésbe. 

Orbán Balázs kifejtette, hogy ez egy komoly döntés, mert ez a legnagyobb elkötelezettség a nemzetközi politikában, amit meg lehet tenni. 

A NATO-szerződés arról szól, hogy készek vagyunk egymásért harcolni, készek vagyunk egymást megvédeni, készek vagyunk egymásért meghalni, tehát ezt a komoly elkötelezettséget nem lehet robotpilóta üzemmódban megtenni” 

– fejtette ki a műsorban. Majd hozzátette: az elmúlt években a magyar-svéd kétoldalú kapcsolatok nem voltak a legjobbak, mert elsősorban a svéd liberális politikai elit támadta folyamatosan Magyarországot sok területen, mint például demokrácia, jogállamiság. „A mi álláspontunk az első pillanattól kezdve az volt, hogy készek vagyunk támogatni Svédország NATO-tagságát, de előbb át kell beszélnünk ezeket a problémákat, és azt, hogy hogyan leszünk együtt egy szövetségi struktúrában” – magyarázta Orbán Balázs. 

Orbán Viktor kapcsolata Oroszországgal a háború árnyékában

A WSJ munkatársa megjegyezte, hogy Orbán Viktor jó kapcsolatokra törekszik Oroszországgal és Kínával, „annak ellenére, amit Oroszország tett”. Gerry Baker végül azt a kérdést szegezte a politikai igazgatónak, hogy ellentétes-e az a Fidesz konzervatív filozófiájával, hogy ilyen jó kapcsolatokat ápolnak ezekkel az „autokratikus és nagyon antidemokratikus rezsimekkel”.

Orbán Balázs szerint ez nem megy szembe a konzervatív elvekkel. „Mert ha komolyan vesszük a nemzeti konzervativizmus eszméjét, az azt jelenti, hogy felismerjük, hogy azért vannak különböző politikai struktúrák, mert az országok különbözőek, mert a civilizációk különbözőek. 

Tehát mi, magyarok, nem akarunk egy kínai típusú politikai rendszerben vagy egy orosz típusú politikai rendszerben élni, de nem is akarjuk a mi rendszerünket népszerűsíteni. Mi csak a saját utunkat akarjuk megtalálni a túléléshez” 

– válaszolta Orbán. Ehhez pedig gyakorlatiasan kell együttműködnünk mindenkivel, mert így tud virágozni a magyar gazdaság és így tud a magyar embereknek virágzó jövője lenni.  A feladat Orbán szerint nem az, hogy meggyőzzük egymást arról, hogy valaki más irányát kellene követnünk, hanem az, hogy azonosítsuk azokat a kapcsolódási pontokat, amelyeken kölcsönösen előnyös kapcsolatokat tudunk kialakítani mindenkivel.

Nyitókép: Czeglédi Zsolt

 

 

 

 

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:27
🍓 ️ ­A­­ ­d­­­ö­g­­­ö­s­­ ­­l­­­á­n­­y­­o­k­ ­­v­á­r­­­n­­a­k­ ­r­­á­­­d­­­ 👉 𝗪­­𝗪­­𝗪­­.­­𝗖­­­𝗨­­𝗠𝟰­­.­­­𝗙­𝗨­­𝗡
Pelso j.
2024. március 01. 05:49
balázs, ti már olyan rendszerben éltek, amilyet akartatok: hatalom, harács, haverok, buli, fanta.
Lisa
2024. március 01. 05:32
Bezzeg ez az EU rendszer nagyon jó! Ugyanolyan diktatúra, mint a többi!
Lajoss
2024. március 01. 05:29
Orbanisztán egy undorító pártállam,élén Bástya elvtárssal. 🤮🤮🤮
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!