Áder János szerint alaptalanul akarják belekeverni Orbánt a kegyelmi ügybe

2024. március 01. 09:22

A volt köztársasági elnök hivatali ideje alatt egyszer sem fordult elő, hogy Orbán Viktor bármilyen kérést fogalmazott volna meg felé egy kegyelmi ügyben.

2024. március 01. 09:22

1990 óta minden köztársasági elnöknek ugyanazokat a szempontokat kellett figyelembe vennie a kegyelmei döntéseknél, a szabályok változatlanok – mondta a Kossuth Rádióban péntek reggel Áder János, volt államfő. A korábbi köztársasági elnök hangsúlyozta: a kegyelmi döntéseknél nem azt mérlegelik, hogy az adott személy bűnös-e vagy sem, nem bírálják felül a bírósági döntéseket. „Ez nem egy újabb bírósági fórum” – fogalmazott.

Ehelyett emberi – így családi, egészségügyi vagy szociális – szempontokat vesznek figyelembe.

Áder elmondta, 

nem tartaná helyesnek az eljárásrend megváltoztatását, akkor sem, ha most született egy rossz döntés. 

Ezért erősen átgondolná, hogy a parlament a változtatás útjára lépjen.

Áder beszélt arról is, hogy kegyelmi eljárást a terhelt vagy annak védője kezdeményezheti, a kérelmet először az igazságügyi miniszter a szakértői vélemények alapján bírálja el, mielőtt azt felterjesztik a köztársasági elnökhöz. De az ő idejében a Köztársasági Hivatalon belül is többszintű volt a döntéshozatal. A volt államfő jelezte: olykor órákon keresztül vitatkoztak egy-egy kegyelmi ügyről.

Áder szerint Orbán Viktort mindenképpen bele akarják keverni a kegyelmi ügybe, pedig a miniszterelnöknek vagy más kormánytagnak nincs beleszólása az ilyen kérdésekbe.

Leszögezte: az ő hivatali ideje alatt egyszer sem fordult elő, hogy a kormányfő bármilyen kérést fogalmazott volna meg felé egy kegyelmi ügyben.

Áder elmondta azt is, hogy regnálása alatt 6210 kérvényből csupán 119 részesült pozitív elbírálásban. Tehát több mint hatezer ügyben nem volt olyan releváns szempont, amely indokolta volna a kegyelmet.

A korábbi államfő példákat is hozott saját hivatali idejéből, hogy milyen szempontokat kellett mérlegelni: így például amikor egy gyermekét egyedül nevelő nőt pénzbüntetésre ítélt a bíróság, ő azonban nem tudta kifizetni a büntetést. A pénzbírságot átválthatták volna börtönbüntetésre, de akkor nem lett volna, aki vigyázzon a gyerekre. 

 

Nyitókép: Áder János  a veszprémi Pannon Egyetem fenntarthatósági hónapjának nyitórendezvényén. (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka) 

 

Összesen 343 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fed74
2024. március 03. 11:07
Ez pofázik ?? Ez a rühes fél cigány aláíró bajnok!!! Ez egy semmit érő rühes fideszes durung bajszu geci!!!!
Szutykok
2024. március 01. 19:40
A NER nélkül összeomlana a magyar futballbajnokság Az NB I.-ben a csapatok bevételeinek mindössze 2 százaléka származik jegyeladásokból, miközben a rejtélyes „egyéb” kategóriához a bevételek 47 százaléka tartozik. Az UEFA szerint ez egy egészségtelen, az állam erőteljes szerepvállalása nélkül fenntarthatatlan struktúra, főleg a miniállamokra és a szovjet utódállomra jellemző.
Tommaso
2024. március 01. 18:40
Novak KALETAlin jol meg van fizetve.
Tommaso
2024. március 01. 18:39
HA az ellenzek ugyesen hasznalja ki a magyarok jogos felhaborodasat ORBAN-ek tenylegesen elkovetett hibai s bunei miatt, az a 3 honap mulva esedekes valasztasokon derul ki. HA 3 millio helyett 2 millional is kevesebben szavaznak a PEDOFIL INFLACIOBAJNOK FIDESZ-re. Akkor talan van remeny a sarbataposott jogallamisag ujjaepitesere.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!