Döntött az Alkotmánybíróság Pankotai Lili ügyében

2024. március 22. 14:09

Nem érkeztek jó hírek az aktivista számára.

2024. március 22. 14:09

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Gyülekezési joggal való visszaélés szabálysértés elkövetése miatt 100 ezer forint pénzbírságot szabott ki a rendőrség Pankotai Lilire egy tavaly áprilisi demonstráció miatt, az összeget 40 ezer forintra csökkentve később a bíróság is jóváhagyta a döntést – emlékeztetett a HVG.

Csakhogy

ezt az ítéletet egyenesen Alaptörvény-sértőnek tartotta Pankotai Lili, mert szerinte a törvény által védett spontán megmozdulás történt.

A minap Magyar Péter mögé is beálló aktivista tényleg azt mondta egy hangosbeszélőn keresztül, hogy „gyertek velünk és induljunk el most a Karmelitához, ahol jelenleg kordonbontás zajlik”. Viszont szerinte önmagában a tüntetési cél meghatározása, a helyszínre tett javaslat,

a tömeg skandáltatása nem zárja ki azt, hogy a gyűlés spontánnak, előre meg nem tervezettnek minősüljön,

hiszen nem volt olyan szervezője, aki azt előzetesen megtervezte.

Ő tehát nem volt szervező, állítja a panaszos, „a Várba vonulást nem lehetett előre megtervezni, mivel egy előre nem látható esemény és az arra adott rendőri reakció váltotta ki a tiltakozást”.

Ezt is ajánljuk a témában

Az Alkotmánybíróság döntése

Az Alkotmánybíróság Czine Ágnes vezette tanácsa nem értett egyet ezzel. Idézte saját korábbi állásfoglalását, miszerint „a békés célú gyülekezéshez való jog gyakorlása nem függhet a hatóságok szabad mérlegelésétől”, viszont úgy látta, hogy a vitatott esetben „az indítványozó fellépése nélkül a befejezetté nyilvánított gyűlés helyszínén lévő tömeg (akik a bejelentett gyűlés miatt voltak a Széchenyi téren), magától nem indult volna el a budai Várba, a Karmelita kolostor elé.”

Szervezőként lépett fel és részvételre buzdított, ami viszont már önmagában kizárja a gyűlés spontán jellegét.

Ezért végül a testület a panaszt elutasította.

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:06
🍓 ️ ­­A­­­ ­­d­­ö­­g­ö­­­s­ ­­­l­á­n­y­o­­­k­­­ ­­v­á­­r­­n­a­­k­­ ­­­r­­á­d­­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­.­­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­­.­­­𝗙­­­𝗨­­𝗡
pandalala
2024. április 03. 00:17
Pankotai Lili -- Alkotmánybíróság asztakurva .... :-DD méghogy nincs nálunk ""jogállamiság"" !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :-))
esvany-0
2024. április 02. 19:04
Az Alkotmánybíróság milyen alapon foglalkozik ilyen tyúkperekkel?
darling
2024. március 27. 22:36
Pankotai nem hölgy, hanem csak egy ostoba, felhergelt, proli lány. Szörnyű az egész jelenség, miért jó ennyire lesüllyedni a baloldalnak? Nem volt elég Nagy Blanka, a kifutó darab? Akiket ezek a buta, közönséges libák meg tudnak szólítani, azok aligha járnak szavazni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!