Kijöttek az adatok, már csak öt uniós ország van előttünk

2024. április 25. 08:38

Még a vészterhes 2022-es évben is sikerült öt helyet javítanunk a termékenységi ráták rangsorában.

2024. április 25. 08:38
null

Nyitókép: Pixabay

Mint ahogy arról a Mandiner is beszámolt, „A tények feltárása” címmel tíz részes cikksorozatot indított a Hungarian Conservative, aminek az első részében a hazai infláció történetével és összefüggéseivel foglalkoztak a szerzők, a másodikban a foglalkoztatás témáját járták körbe, a harmadikban a kereseteket, a negyedikben a GDP-t vették górcső alá, az ötödikben a szegénységet, a hatodikban pedig a családtámogatási rendszert.

Ezt is ajánljuk a témában

A szerzők a hetedik részben a hazai demográfiai helyzetet járták körbe. Messziről kezdték, kifejtették, hogy a második világháború után a Marshall-tervvel Nyugat-Európa 1951-re az 1938-as termelés 135 százalékát termelte meg, és az országok a baby-boom idején a jóléti állam megteremtése felé mozdultak el.

A keleti blokk országaiban az államosítás közben a tetőfokára hágott, a legkisebb műhelyeket és üzleteket is elvették az iparosoktól és kereskedőktől, a gazdáktól pedig a kis földterületeket. A „közveszélyes munkakerülés” intézménye – és az államosítás – miatt a térségben nem következett be ez a jóléti változás, ahogy a baby-boom se. 

Magyarországon az abortusz 1952 és 1955 közötti szigorú tilalma és a gyermektelenségi adó egyidejű bevezetése hároméves születésszám-növekedést eredményezett. Majd 1956. június 4-én (az első világháború végén Magyarországot felosztó trianoni békeszerződés aláírásának 36. évfordulóján),

hatályba lépett a történelem első abortuszt legalizáló törvénye, és a születési ráta meredeken csökkent.

Fél évszázaddal később, 2011-ben értük el a termékenységi mélypontot – fejtették ki a szerzők a cikkben – 2022-re a hatodik helyre kerültünk, a legnagyobb növekedéssel az EU-ban. Az Eurostat legfrissebb adatai szerint 2022-ben, az orosz-ukrán háború első évében öt helyet léptünk előre, annak ellenére, hogy abban az évben kevesebb gyermekünk született, mint 2021-ben. Ez a visszaesés sokkal kisebb volt, mint más uniós országokban, jegyezték meg a szerzők, Szalai Piroska, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézetének munkatársa és Varga Mátyás Zsolt.

A tavalyi 0,05 százalékos éves csökkenésünk az egyik legkisebb volt, 20 országban pedig 2022-ben nagyobb volt a csökkenés mértéke, mint Magyarországon,

ami azt eredményezte, hogy öt helyet javítottunk a termékenységi ráták rangsorában. Csak öt országban volt magasabb a termékenységi ráta, mint Magyarországon: Franciaország, Románia, Bulgária, Csehország és Szlovákia.

Hazánkban a születésszám csökkenése 2022-2023-ban sokkal kisebb volt, mint 2008-2011-ben. Azt is fontos megjegyezni, hogy a 20-40 éves nők, a legaktívabb gyermekvállalási korosztály száma 2010-ben több mint 1,5 millió volt, mára pedig alig több mint 1 millió 160 ezerre, azaz csaknem negyedével csökkent.

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:14
🍓 ️ ­­A­­­ ­­­d­­ö­­g­­­ö­­­s­­­ ­l­á­­n­­­y­o­­k­­ ­­v­á­r­n­­­a­­­k­ ­­­r­á­­­d­­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­­.­­𝗖­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­­­𝗨­­𝗡
makrancos-kata
2024. április 25. 12:07 Szerkesztve
Le akarják vinni 1 számjegyűre az SzJA-t. NE VIGYÉK! Maradjon 15 % és ebből 3-3 %-ot kapjon anyuci és apuci! A babaváró mintájára legyen egy nyugdíjváró, vagy kapják meg készpénzben azonnal a folyószámlájukon. Egyből érdekes lenne, hogy hánygyerek, mittanult, meg nemabörtönbenül.
zseblámpa
2024. április 25. 11:27
Remélem mindenkinek van legalább 3 gyereke, aki termékenységi ráta ügyben bírálja a kormányt.
Lajoss
2024. április 25. 11:05
Folyamatosan csökken a magyar TFR…🤷‍♂️
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!