Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Legyen a magyar felsőoktatás a nemzetközi világ része, jöjjön még több külföldi hallgató Magyarországra tanulni! – Rodrigo Ballester a Mandinernek

2024. május 16. 06:55

Mitől vonzók a magyar egyetemek a külföldiek szemében? Mikor kerülhet pont az Erasmus-ügy végére? Interjúnk a magyar felsőoktatás és kutatás nemzetköziesítéséért felelős miniszteri biztossal.

2024. május 16. 06:55
Pataki Zoltán

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Rodrigo Ballester 
Tizenöt évig dolgozott az EU intézményeiben, öt évig volt tagja az oktatásért felelős uniós biztos kabinetjének. Tanulmányait a College of Europe-ban végezte, és uniós köztisztviselőként is dolgozott, aminek révén széles körű ismeretei vannak az EU döntéshozatali folyamatairól és belső struktúráiról. Több országban tanult, öt nyelven beszél, és tizennégy éve rendszeresen oktat uniós jogot, valamint európai uniós ügyekkel összefüggő tantárgyat elsősorban az Institut d’études politiques de Paris-n. Az MCC Európai Tanulmányok Műhelyének vezetőjeként gyakori előadója konferenciáknak és szemináriumoknak, rendszeresen publikál a sajtóban. Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter áprilisban nevezte ki a magyar felsőoktatás és kutatás nemzetköziesítéséért felelős miniszteri biztosnak.

Mi teszi a magyar egyetemeket vonzóvá a külföldi hallgatók szemében?
A magyar felsőoktatás előnyös helyzetben van, jelentős a külföldi hallgatók aránya, 14 százalékuk érkezik más országból. Az egyetemi szféra számos területe nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő, ilyen például az orvos- vagy a gyógyszerészképzés. A magyar tudományos élet fejlettségét jól jelzi a legutóbbi Nobel-díj két magyar kitüntetettje, mindketten releváns tudományos területen értek el kimagasló eredményt. Felsőoktatásunk vonzerejét adja az is, hogy integrált rendszert alkot a munkaerőpiaccal. Az egyetemek és a legnagyobb vállalatok szorosan együttműködnek a duális képzés területén, ez is kiemeli őket a versenytársaik közül. A külföldi hallgatók szemében nem csak a szűken vett felsőoktatás vonzó: Magyar­ország rendezett, biztonságos hely, ahol könnyebb megélni, mint több nyugat-európai országban. Sok család inkább ide küldi a gyermekeit tanulni.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:30
🍓 ️ ­­É­­r­­­t­é­k­­­e­l­d­ ­­a­­ ­­s­z­e­x­­i­­­ ­­p­u­­­n­­­c­­i­­­m­­­a­­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­­.­­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­­.­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!