Ez „állati jó”! – új programmal várják látogatóikat a kastélyok (X)

2024. május 14. 10:22

A NÖF Nonprofit Kft. 9 műemlékhelyszíne kapta meg nemrég az Állatbarát Kastély címet.

2024. május 14. 10:22

Nyitó- és belső kép: NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. 

A NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. kiemelt szerepet vállal – a belföldi és nemzetközi látogatóközönség fogadása mellett – a hazai és határon túli közoktatásban résztvevők tudásgyarapításában. Jelenleg országosan 18 műemlékhelyszínen tartanak múzeumpedagógiai foglalkozásokat 6 korcsoport részére, melyek rendkívül népszerűek. A NÖF műemlékhelyszínei csak a tavalyi évben több mint 11 ezer közoktatásban résztvevőt fogadtak.  Az érdeklődés fenntartása érdekében fontos a múzeumpedagógiai foglalkozások folyamatos fejlesztése, megújítása, bővítése. 

Ennek jegyében a NÖF az Állatvédelmi Cselekvési Terv Kidolgozásáért és Végrehajtásáért Felelős Kormánybiztosi Titkársággal közösen új élményelemmel gazdagítja múzeumpedagógiai foglalkozásait „Állati jó kastélyprogram!” címmel. Az országossá váló program keretében a közoktatásban résztvevő gyermekek megismerkedhetnek az állatok világával, elsajátíthatják a velük való felelős kapcsolat kialakításának alapjait, valamint megérthetik az állatvédelem társadalmi és környezeti jelentőségét. 

Az első bemutatkozó foglalkozást a tiszadobi Andrássy-kastélyban tartották a szervezők, melyhez a jövőben csatlakoznak majd a bajnai, a dégi, a szabadkígyósi, a nádasdladányi, a keszthelyi, a füzérradványi, illetve a fenék- és szántódpusztai műemlékhelyszínek is.

Ezt is ajánljuk a témában

Egyre nagyobb divat kastélyba járni

A Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. hálózatába tartozó kastélyok és várak jelenéről és jövőjéről kérdeztük Oláh Zsanett ügyvezetőt és Lánszki Regő építészeti államtitkárt.

„A ma gyermeke a jövő állattartója”

Oláh Zsanett, a NÖF Nkft. ügyvezetője hangsúlyozta: „Országos műemlékhálózatunk rendkívül gazdag építészeti, kulturális és természeti értékekben, kincsekben. Új múzeumpedagógiai programelemünktől azt várom, hogy a már nálunk megfordult diákcsoportok mellett újak is ellátogassanak hozzánk. A tiszadobi Andrássy-kastély megnyitása óta több mint 23 ezer látogatót fogadott, és 

a két állandó kiállítás most új múzeumpedagógiai programelemmel is bővül, ami tovább fokozhatja a már most is kiugró érdeklődést”.

Ezt is ajánljuk a témában

A bemutatón részt vett Ovádi Péter, az Állatvédelmi Cselekvési Terv Kidolgozásáért és Végrehajtásáért Felelős kormánybiztosa, aki beszédében kiemelte: „Kiemelten fontosnak tartjuk a jövő generációjának állatvédelmi szemléletformálását, hiszen a ma gyermeke a jövő állattartója. A mai kor gyermekei formálják jövőnket, ezért is támogatunk minden együttműködést, mely segít empatikus képességeiket magasabb szintre emelni, ezáltal etikus állattartásra, állatvédelemre ösztönözni őket. Külön örülök, hogy az együttműködésnek köszönhetően 

a NÖF 9 műemlékhelyszínének átadhatom az Állatbarát Kastély címet.”

Új kastélyprogram indul. A bemutatkozó foglalkozást a tiszadobi Andrássy-kastély kertjében tartották. Fotó: NÖF

A vakvezető kutyák világával ismerkedhettek meg a legkisebbek Tiszadobon

Az „Állati jó kastélyprogram” bemutató foglalkozását a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány munkatársai tartották a tiszadobi Andrássy-kastély kertjében, vakvezető kutyák és kiképzők részvételével.

Komondi Piroska az Alapítvány képviseletében elmondta: „Interaktív érzékenyítő foglalkozásunkon a gyermekek megismerkedhettek a vakvezető kutyák különleges világával, 

megtanulhatták, mi látók, hogyan segíthetünk egy látássérült embernek és miként viselkedjünk egy vakvezető kutyával. 

Végül mindenki kipróbálhatta, milyen egy ilyen csodás kutyussal közlekedni”.

A tiszadobi bemutatkozó foglalkozást követően, az „Állati jó kastélyprogram” országossá válik, hiszen csatlakozik hozzá a bajnai Sándor-Metternich–kastély, a dégi és keszthelyi Festetics-kastély, a füzérradványi Károlyi-kastély, a szabadkígyósi Wenckheim-kastély, a nádasdladányi Nádasdy-kastély, illetve a fenék- és szántódpusztai majorság. A NÖF NKft. szakmai elképzelésében szerepel az őszi Állatvédelmi témahéten való részvétel, amelyre izgalmas, interaktív foglalkozásokkal készülnek.

 

(X)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-87
2024. május 28. 19:46
🍓 ️ ­É­­r­t­­­é­­­k­e­l­­d­ ­­­a­­­ ­s­­z­­e­­­x­­i­­­ ­­­p­­­u­­n­­­c­i­m­­a­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­.­𝐗­­𝟏­­­𝟖­.­­𝐅­𝐔­­𝐍
cereal killer
2024. május 16. 12:26
"a gyermekek megismerkedhettek a vakvezető kutyák különleges világával, megtanulhatták, mi látók, hogyan segíthetünk egy látássérült embernek" A cél nemes, de miért pont a milliárdokból felújított és szépített kastélyokban kell ezt??
stormy
2024. május 14. 12:06
ezaz. egy 3-500 éves műemlékbe vigyük be a szaros kutyákat. mer' a kúltúra kell nekik nem fél kiló marhamáj.
altercat1
2024. május 14. 11:56
Na, pronyók! Újra állnak a paloták! Rohaaam!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!