Fizethet az állam a Hunvald-per fővádlottjának

2014. március 11. 11:42

Gál György összesen százezer euró kártérítést követelt hosszú és szerinte indokolatlan előzetes letartóztatása miatt, de a strasbourgi bíróság csak 3100 eurót ítélt meg, mert Gál ügyét nem bírálták el ésszerű időn belül.

2014. március 11. 11:42

Gált, a budapesti VII. kerület gazdasági bizottságának volt elnökét 2008 novemberében vették őrizetbe és helyezték előzetes letartóztatásba különböző korrupciós cselekmények gyanújával. A szabadságvesztést többször meghosszabbították, amit a szökés, illetve összebeszélés veszélyével indokoltak. Szabadlábra helyezték ugyan 2011 májusában, ám ugyanazon év júniusában ismét előzetes letartóztatásba helyezték, amiből decemberben szabadult. 

Az első fokú bíróság 2012 februárjában nem jogerősen nyolc és fél év szabadságvesztésre ítélte. A fellebbezést még nem bírálták el. Gál György 2011-ben fordult az Európa Tanács égisze alatt működő strasbourgi székhelyű bírói fórumhoz, arra hivatkozva, hogy hazájában a hatóságok a vele szemben folytatott eljárás során megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményét. Ezt keresete szerint az indokolatlan előzetes letartóztatással valósították meg. 

Az EJEB-hez csak akkor lehet fordulni, ha a panaszos saját hazájában már az összes jogorvoslati lehetőséget kimerítette. Gál tehát nem a büntető ügy érdemi elbírálásával kapcsolatban fordult Strasbourghoz, hiszen ügyében még nem is született jogerős ítélet. Panasza az előzetes letartóztatásra vonatkozott, ami ellen – valamint a meghosszabbítások ellen – rendre tiltakozott, eredménytelenül. 

Gál György az európai emberi jogi egyezmény számos paragrafusának a megsértésére hivatkozott – így például arra, amely az ügy ésszerű időn belüli elbírálásának kötelezettségét mondja ki, illetve arra is, amely a magánélethez és a családi élethez való jogról szól. Összesen 100 ezer euró nem vagyoni kártérítést követelt. 

A strasbourgi ítélkező fórum azonban csak abban a pontban látta alátámasztottnak a magyar hatóságok részéről az Emberi Jogok Európai Egyezményének a megsértését, amely szerint minden letartóztatottnak joga van ahhoz, hogy ésszerű időn belül bíróság elé állítsák, ellenkező esetben szabadlábra kell helyezni. Ennek alapján ítéltek meg Gál Györgynek 3100 euró nem vagyoni kártérítést.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2014. április 10. 14:35
Amely összeget le kéne foglalni a károkozás enyhítésére.
micream
2014. március 11. 19:16
ugyan már! mi ez az egymilló az elcsengetett 3000 milliárdnyi magán nyugdíj vagyonhoz képest? vagy az eltőzsdézett MOL részvények, amit 500 milliárdért vettek és mára már csak 200 milliárdot ér?
tóth mária
2014. március 11. 18:39
Hááát, ez minden volt, csak nem elszámoltatás! Fel kellene ébredni Fidesz!/mondom fideszesként/!
stüszivadász
2014. március 11. 18:38
Azok fizessék meg,akik felelősek a helyzet kialakulásáért!Ne mindannyian szenvedjünk azért,mert néhány jogász hozzá nem értés/nemtörődömség /szándékosság miatt idézte elő ezt a helyzetet! Aki vétkes,az fizessen!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik