Kormányzati Facebook: Majtényi az egész világon nem talált hasonlót

2015. november 18. 10:13

Megszavazta a parlament az arckép profil nyilvántartást, közismert nevén a kormányzati Facebookot. Majtényi László senkinek sem ajánlja, hogy örüljön ennek a nyilvántartásnak.

2015. november 18. 10:13

Minden egyes magyar állampolgár benne lesz a kormányzati arckép-profil nyilvántartásban, sőt az itt megforduló külföldiek, migránsok is. Majtényi László azt mondta: a szabályozás mögötti filozófia a lényeg, hogy potenciális bűnözőknek tekintjük-e az állampolgárokat, illetve az sem mindegy, hogy milyen célból lehet majd felhasználni az arckép-profilokat. A most megszavazott törvényben szerepel például a célok között a házelnök védelme – mutatott rá Majtényi, ami szerinte a „közvicc kategóriájába” tartozik.

Az igaz, hogy a nyilvántartott kódból nem lehet újra fotót csinálni, de van egy kapcsolati kód, amin keresztül vissza lehet jutni a fényképhez, ha valakit azonosítani akarnak. Ráadásul sok intézmény van, amelyik ezen adatokhoz hozzáfér.

Majtényi szerint ugyan legitim cél a bűnüldözés, de a kormányzati Facebook ehhez képest aránytalanul korlátozza a személyes adatok védelméhez való jogot. „Egy autoriter hajlamú állam és a modern technológia összekapcsolása különleges veszélyt jelent a polgárok szabadságára” – fejtette ki Majtényi. Szerinte az adatokhoz való hozzáférésre vonatkozó törvényi határok egyébként is messze túl vannak azon, amit egy alkotmányos államban meg lehetne engedni, és az is kérdés, hogy ezeket a határokat egyáltalán betartják-e majd a hatóságok, illetve ad absurdum nem használják-e majd fel politikai célra is a nyilvántartást.

A kormányzati Facebookról a Mandiner is készített riportot, amely itt olvasható. Többek között kiderül belőle, hogy van a magyar arckép profil nyilvántartáshoz hasonló rendszer a világon: Izraelben.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2016. november 16. 18:21
Akkor biztosan jó és hasznos nekünk, ha ez a Majtényi tossznak tartja.
anegy_
2016. április 29. 20:49
Majtényi az egyik legbutább ellenzéki politizáló. "illetve ad absurdum nem használják-e majd fel politikai célra is a nyilvántartást." Magából indul ki ez a féreg, mert a bal-libbantak amikor hatalmon voltak minden lehetőséget kihasználtak az önös érdekeiknek. A facés-korban a hülye-gyerekek már most is a világhálón teregetik a szennyesüket. Nagyhatalom vagyunk informatikai téren, éppen ideje, hogy ezt a tudást a haza érdekében qurvára jól megfizetve hazahozzák. Erre sem sajnálom a milliárdokat éppúgy, mint a kerítésre sem, a stadionokra sem, a sportolókra sem, a gyermekétkeztetésre sem, a várak felújítási programjára sem, stb.....! Ez mind azért valósulhat(ott) meg, mert a kormányunk okosan gazdálkodik, nem saját zsebre dolgozik mint az elmúlt nyócéves "vizesnyócasok"!
balbako_
2016. április 17. 17:46
Hát bazdmeg akkor ne menj Amerikába, mert ott még DNS mintát is vesznek tőled! Mint régi maoista káder persze, hogy a terroristákkal van Majtényi és K.Szolga dettó.
Aerion
2016. április 13. 15:03
Gondolja itt bárki is, hogy nem vezetnek nyilvántartás a közösségi oldalak tartalmaia lapján az olyan demokratikus kormányzati szervek, mint a CIA, vagy akár a brit és német titkosszolgálat? Száljatok már le a földre. Ezt csinálja mindenki, az orosz, a kínai, az iráni, a zsidó, és a magyar is. Akkor is, amikor Orbán a miniszterelnök, és akkor is, ha bárki más. Ez ugyanis rendszerműködési struktúra eredménye, nem pedig kormányzati struktúra következménye.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik