Új ülésszak, új lex: most a postát bújtatnák ki az Infotörvény alól

2016. február 10. 21:13

Aligha tévedünk nagyot, ha azt feltételezzük, hogy a postának vagy valamelyik leányának éppen lehet bukóra álló információszabadsági ügye, amit csak így tudnak elsikálni.

2016. február 10. 21:13
Alkotmányjogászok
Így írnánk mi

A módosított rendelkezés tehát sokkal szélesebb körre, a posta és leányai összes adatára vonatkozik, ott viszont mindenféle differenciálás nélkül, általában mondja azt, hogy aminek a nyilvánossága aránytalan sérelmet okozna az üzleti tevékenység szempontjából (különösen, ha annak ismerete »indokolatlan« előny lenne a versenytársak számára), az nem nyilvános. Ne legyenek illúzióink arról, hogy ez bármi mást jelentene, mint azt, hogy bárminek a kiadását megtagadják, amit kicsit is kellemetlen lenne kiadni.

Hiszen adatkezelői oldalról nézve nyilván indokolatlan előny egy piaci vetélytárs számára mondjuk a vezetők bérének és prémiumának megismerése (így könnyebben el tudják vinni a jó szakembereket), az ingatlanok fenntartásával, eladásával kapcsolatos adatokhoz való hozzáférés (a versenytársaknak is kellenek ingatlanok) ugyanúgy, mint a postásbiciklik beszerzésével kapcsolatos információk nyilvánossága. Ha kiderül, hogy mennyivel támogatják a MOB-ot vagy mennyiért hirdettek egyes lapokban és plakátcégeknél, az meg aztán az aránytalanság netovábbja lenne.Az MTVA például érvelt már komoly arccal perben, hogy azért nem ad adatot az Átlátszónak, mert az versenytársa, így üzleti érdekeit sértené az adatkiadás. Így szinte biztos, hogy ha ez a szöveg átmegy, akkor sok más állami cég is szeretne majd magának hasonlót.

Külön érdekesség, hogy – a visszaható hatályú jogalkotás tilalmát elég nyilvánvaló módon sértve – a folyamatban levő bírósági perekre is alkalmazni rendeli a törvényjavaslat az új, korlátozóbb szabályt. Az elmúlt évek jogalkotási gyakorlata alapján aligha tévedünk nagyot, ha azt feltételezzük, hogy a postának vagy valamelyik leányának éppen lehet bukóra álló információszabadsági ügye, amit csak így tudnak elsikálni.

Őszintén reméljük, hogy lesz ötven országgyűlési képviselő, aki elfogadása esetén megtámadja a módosítást az Alkotmánybíróság előtt.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. március 03. 08:04
Attól, hogy maga kizárólag lopásból élt ezt ne tegye általánossá!
Zokni
2016. február 25. 02:36
"És ez?" - írja. Miért "és"? Mindenesetre igazuk van. A tüntetésre még én is elmennék. (Amit egyébként régen szerveznek már, és az független a kerekizétől.)
Zokni
2016. február 25. 02:36
"Ezek a ballibbant alkotmányjogászok anno csak a Fletóék által elherdált tízezer milliárdot nem féltették?" -írja. Most mondott valami okosat, mi?
Zokni
2016. február 25. 02:36
"A titkosításról meg alapból az olajügyek ugranak be..." - amik ugye az MDF idején tetőztek. Mit akar? Jobbikot? Gondolja, hogy van olyan politikus, aki az életét, családját, vagyonát viszi az ambíciójába, hogy ne akarna jól járni? Ez teljesen természetes! A demokrácia (az itt védendő nyilvánossággal) az egyetlen eszköz arra, hogy ezt a késztetést - mely Önben is megvan -, kordában tartsuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik