Főtanácsnok: Nem lehet levédetni a Rubik-kocka formáját

2016. május 25. 19:32

Nem lehetett volna európai védjegyként lajstromozni a Rubik-kocka formáját az Európai Bíróság főtanácsnoka szerint. Az indítvány nem köti a luxembourgi bíróságot abban a perben, amit egy német játékgyártó indított.

2016. május 25. 19:32

Az EU Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) még 1999-ben jegyezte be európai védjegyként a Rubik-kocka formáját egy brit szellemi tulajdonjogokat kezelő társaság kérelmére. A  német Simba Toys játékgyártó 2006-ban azt kérte a hivataltól, hogy töröljék a védjegyet. A német cég szerint az elforgathatóságban rejlő műszaki megoldás legfeljebb szabadalom által oltalmazható védjegyként azonban nem. Az EUIPO a kérelmet elutasította, ezt pedig a Simba Toys az Európai Törvényszéken támadta meg. Miután a Törvényszéken veszített, a társaság az Európai Bírósághoz fellebbezett.

A Bíróság lengyel főtanácsnoka, Maciej Szpunar szerdán tette közzé indítványát, mely szerint hatályon kívül kell helyezni az elsőfokú ítéletet és az EUIPO határozatát, és törölni kell a Rubik-kocka formáját az európai védjegyek lajstromából. Mivel a Rubik-kocka alapvető jellemzője (a forgathatóság) szorosan kapcsolódik az áru fő funkciójához, ezért a főtanácsnok szerint nem is lehetett volna európai védjegyként lajstromozni. Ugyanis ha ezeket a jellemzőket egyetlen gazdasági szereplő számára tartanák fenn, akkor a versenytárs vállalkozások nem adhatnának áruiknak olyan formát, amely az áruk használatához célszerű lenne. 

A főtanácsnok szerint ellentétes lenne a közérdekkel, ha a lajstromozással biztosított oltalom a hasonló formájú kirakós játékok minden típusát magában foglalná azok működési elvétől függetlenül. A Rubik-kocka esetén ez esetben az oltalom potenciálisan minden olyan háromdimenziós kirakós játékra kiterjedne, amelynek elemei egy 3x3x3-as kockát alkotnak. Ez a jogosult számára lehetővé tenné, hogy a kizárólagos jogot az áruk olyan jellemzőire is kiterjessze, amelyek nemcsak a vitatott forma funkcióját töltik be, hanem más hasonló funkciókat is. 

A főtanácsnoki indítvány az ítélet meghozatalánál nem köti az Európai Bíróságot.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
3M..
2016. november 18. 21:40
Már a németek is a románok, szlovákok útján. Lopnának mindent ami magyar. Szebb Jövőt!
Csomorkany
2016. június 01. 12:42
Mondjuk annyit aláírok, hogy a kockának sose lesz akkora reneszánsza, mint a föltalálása idején. Bevonult a jópofa logikai és ügyességi játékok közé, ámen.
egysegelem
2016. május 26. 22:03
A versenyekrol beszeltem. A versenyek nem masok mint ugyessegi versenyek mert az algoritmusok adottak, pedig a jatek eredetileg nem errol szolt. Ezert nem latom nagyon regen, hogy ennek az erteke. Szerintem semmi. Viszont gyerekeknek odaadni a kockat, hogy probaljak kirakni maguktol, annak mindig lesz ertelme, erteke.
lutra
2016. május 26. 19:37
Nem számít, mit gondol Európa, a legjobb kockákat Kínában gyártják, a versenyeken senki sem használ európai kockát. Nekem is van magyar Rubik gyártmányú, akad, szorul, de drága, Kínából kitűnő versenykockát vettem 25 %-kal kevesebbért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik