Oroszország formálisan kilép a Nemzetközi Büntetőbíróságból

2016. november 16. 16:40

Oroszország visszavonja a Nemzetközi Büntetőbíróság alapító szerződésének aláírását. A lépés szimbolikus, ugyanis a hágai székhelyű bíróság döntései eddig sem voltak kötelező jellegűek az országra, mivel az orosz parlament azt nem ratifikálta. Moszkva azután döntött a közösség elhagyásáról, hogy a hágai bíróság jelentésében államközi konfliktusnak minősítette a Krím-félsziget annexióját. Korábban csak afrikai országok szakítottak Nemzetközi Büntetőbírósággal.

2016. november 16. 16:40

Moszkva azután jelentette be, hogy visszavonja a Nemzetközi Büntetőbíróság 2002-es római alapító statútumának aláírását, hogy hágai székhelyű testület nyilvánosságra hozta a jelentését a Krím-félsziget orosz annexiójáról, amit Ukrajna és Oroszország közötti fegyveres konfliktusnak minősített – számol be a The Guardian.

Az orosz külügyminisztérium Vlagyimir Putyin elnök utasítására azt nyilatkozta, hogy a nemzetközi közösségnek a hágai bíróságba fektetett reményei meghiúsultak, mivel annak munkája „egyoldalú és nem hatékony”. Oroszország először 2008-ban jelentette ki, hogy újraértelmezi a nemzetközi törvényszékkel való kapcsolatát, amikor az orosz-grúz háborúról hoztak határozatot.

Oroszország a szíriai szerepvállalása miatt is dönthetett a bíróságtól való formális szakítás mellett, ugyanis több emberi jogi szervezet háborús és emberiség elleni bűntettekről számolt be, többek között Aleppó és a városba érkező segélykonvojok orosz és szír bombázásával kapcsolatosan. 

A mostani lépés leginkább szimbolikus, ugyanis a kormány által aláírt szerződés csak szándéknyilatkozatnak tekinthető, azt az orosz törvényhozás eddig még nem ratifikálta, így Oroszország nem volt részese a nemzetközi szerződésnek, amely így nem is volt rá kötelező. Aláíró államként ugyanakkor azt vállalta, hogy nem cselekszik a szerződés teljesülésével ellentétesen.

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróságot 2002 júliusában alapította 124 tagállam. Ez az első jogi testület, ami állandó jelleggel bíráskodik népirtás, emberiesség elleni- és háborús bűnök ügyeiben. Eddig csupán afrikai országok Burundi, Gambia és a Dél-Afrikai Köztársaság léptek ki a Nemzetközi Büntetőbíróságból.  

Kapcsolódó cikkek

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
CsakNézelődök
2023. március 25. 15:57
a szíriai szerepvállalása ?
emhem
2020. február 29. 21:38
az orosz elnök is. nem is erről van szó, hanem háborús bűnökről. de demagógiából jeles.
tango47
2020. február 29. 21:35
Utána kellene néznie a demagógia szó jelentésének, mielőtt használja. Jobbulást!
balbako_
2017. április 26. 20:58
Már a létjogosultsága is vitatott az ilyen gittegyletnek, mert ahol demokrácia van ott minek, ahol meg nincs ott pláne nem kell!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik