A Fidesz átvágta az LMP-t az új alkotmánybírók jelölésénél?

2016. november 18. 19:55

Nem vonjuk kétségbe az LMP jóhiszeműségét abban, hogy az ország érdekeit akarják szolgálni az alkotmánybírák megválasztásával. De orbitálisan átvágja őket a két kormányzópárt.

2016. november 18. 19:55
Navra László
Kettős Mérce

„A helyzet az LMP különalkujával tehát a következő. Négy konzervatív világnézetű alkotmánybírót választhat az Országgyűlés, akik közül az eddigi pályájuk alapján kettőről lehet alappal feltételezni, hogy képesek a kormánypárti érdekektől független, autonóm cselekvésre. Az Alkotmánybíróság sokszínűsége nem nő ezekkel a bírójelöltekkel, a Fidesz-KDNP hatalmi érdekeit zokszó nélkül kiszolgáló bírók száma pedig még nőhet is a testületen belül. Ráadásul a mostani választással ez a személyi összetétel 2023-ig betonozódik be az Alkotmánybíróságon belül, ami nemcsak a 2018-as, de még a 2022-es választások nyomán megalakuló kormányok mozgásterét is politikai szándékok szerint fogja meghatározni.

Nem vonjuk kétségbe az LMP jóhiszeműségét abban, hogy az ország érdekeit akarják szolgálni az alkotmánybírák megválasztásával. De orbitálisan átvágja őket a két kormányzópárt. Nyilván nagyon jó érzés egy kis ellenzéki párt számára, hogy a nagyok asztalához odaengedik őket tárgyalni. A tárgyalóasztal másik oldalán azonban hétpróbás gazemberek ülnek. Legalább az megfontolásra késztethetné Széll Bernadettet és Hadházy Ákost, hogy vajon miért is megy bele a Fidesz az alkuba. Az Alkotmánybíróság elvegetál a jelenlegi tizenegy bíróval is, akik között a kormánypártoknak egyértelmű többsége van. Ezen a helyzeten a Fidesz a bevett rutinja szerint csak akkor változtat, ha az érdekei úgy kívánják, ha tovább tudja erősíteni a hatalmi pozícióját. Sajnálatos, hogy ehhez az LMP így asszisztál.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. április 26. 20:58
Meggyőzik a választókat arról, hogy a jelenlegi ellenzék szükségtelen és az ország érdeket képtelen felmérni, tehát szükséges a Fidesz 2/3. A világon nincs olyan ellenzék amelyik csak azt nézi mi rossz a kormánynak. Ráadásul amikor megegyeznek valamiben - lásd a Jobbikkal az alkotmány módosítás előtt - azt sem tartják be!
balbako_
2017. április 26. 20:58
Én inkább arra emlékszem amikor a Jobbik hátba döfte a MIÉP-et.
kamasuka
2017. április 12. 20:32
A Kettős Fércmű faszkalapok gyülekezete, akik csórók, és politizálni szeretnének valamikor, de qurva szar oldalra álltak, így a büdös életben nem fognak. De mivel szükség van hasznos és haszontalan hülyékre, jó sok cenzúrával, így a szaros kis oldalukon élik ki azt, ami még megmaradt hátralévő politikainak látszó fiszem-faszom pályafutásukból.
Mich
2017. március 27. 20:25
A Soros-bérenceknek fáj minden siker, amit a kormány, az ország elér... Szeretnék, ha minden elakadna...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik