Alkotmányellenes a közigazgatási perrendtartásról szóló törvény

2017. január 13. 12:04

Az Alkotmánybíróság döntése szerint alkotmányellenes a közigazgatási perrendtartásról szóló törvény közigazgatási felsőbíróságra vonatkozó rendelkezései. A testület kimondta: a támadott rendelkezések sértik a jogbiztonságot, mivel azokat nem egyszerű, hanem kétharmados többséggel kellett volna elfogadnia az Országgyűlésnek.

2017. január 13. 12:04

Alkotmányellenesek a közigazgatási perrendtartásról szóló törvény közigazgatási felsőbíróságra vonatkozó rendelkezései – mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) pénteki nyilvános határozathirdetésén, összhangban Áder János köztársasági elnök indítványával.

Az Ab az államfő érvelését elfogadva kimondta, hogy a támadott rendelkezések sértik a jogbiztonságot, a jogállamiság követelményét, ugyanis azokat nem egyszerű, hanem minősített, kétharmados többséggel kellett volna elfogadnia az Országgyűlésnek.

Az Országgyűlés által megszavazott, de ki nem hirdetett törvényt, mely 2018. január 1-jén lépett volna hatályba, az Ab döntése nyomán a törvényhozásnak újra kell tárgyalnia. (MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
na még ez is
2017. március 16. 18:32
Nincs meg hozzá a kétharmaduk
Bástyaelvtárs
2017. január 20. 20:55
igen igen, teljesen jogellenesen polgári ügyeket pl közérdekű adatigénylés átminősítenek közigazgatási üggyé és a fidesz bírósághoz utalványozzák az ügyet. És itt már nem is szükséges bírói végzettség, h a közig bíróságon bíráskodhass. Egyszerűen kinevezik a megfelelő fideszest. Ez lett volna a válasz arra, h sorra bukták el az adatigénylő pereket amivel olyan disznóságok buktak ki mint az MNB alapítványok ügye.
noMores
2017. január 20. 20:54
Bakker, ez nem nagyon jött át, de az orbán kormány magánbírósága lett volna: Patyi Ultraszerviris Seggnyaló lett volna az elnöke, teljesen szakmaiatlanul csak azokat nevezték volna ide ki bíráknak, akik fideszesek. Na ez a bíróság vitte volna az adatigényléses és véletlenül kibukó kormányzati korrupciós ügyeket. Miközben fenn lehetett volna tartani annak a látszatát, hogy a bíróság független, csak egy pici szelete nem az.... Hányinger a NER!
brabant89
2017. január 14. 17:25
Ez annyira egyértelmű helyzet volt - kétharmados törvényt egyszerű többséggel fogadtak el - hogy sem Áder, sem az AB nem tehetett mást, mint hogy elkaszálja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik