Hogyan válaszolhatnak a civil jogvédők a kormányzati támadásokra?

2017. január 17. 12:09

Az a kormányzat, amely működését egyre titkosabbá tette, kétes erkölcsi alappal kéri másokon számon a transzparenciát.

2017. január 17. 12:09
Eötvös Károly Intézet
Ekint.org

„A jogvédő szervezetek gazdálkodásának átláthatósága konszolidált viszonyok között ésszerűen megvitatható kérdés. Erre most nincs lehetőség. Annyit azonban le kell szögeznünk, hogy a közhatalom képviselőinek átláthatóbbnak kell lenniük, mint a közügyeket tárgyaló civil szervezeteknek. Az a kormányzat pedig, amely működését egyre titkosabbá tette, kétes erkölcsi alappal kéri másokon számon a transzparenciát. A mostani helyzetben naivitás volna abból kiindulni, hogy a kormánypárt politikusai a közélet tisztaságát akarnák erősíteni. A kormánypárt nem tisztánlátást akar, hanem már a vita megkezdése előtt ítéletet hirdet és támad, a megtámadott védekezési lehetőségeit pedig korlátozza, a közvéleményt megpróbálja ellenük hangolni. Ennek keretében a közélet befolyásolásának a szándékával »vádolja« ezeket a szereplőket—mintha ugyan bűn lenne, hogy magyar állampolgárok azzal a céllal képviselik nyilvánosan erkölcsi meggyőződésüket, hogy polgártársaikat meggyőzzék. Eközben Magyarországon a 21. században(!) a kormányzati kommunikációban a »külföldi« szót immár becsmérlő hangsúllyal használják. Szerintük a kormány népszavazáson elbukott menekültellenes politikájának bírálata magában is egyenértékű az idegen érdekek és hatalmak kiszolgálásával, mintha a megszólalók szóláshoz való joga attól függene, hogy véleményükkel támogatják-e a kormányt.

A kormánypárt vezetőinek mondatai egyértelművé teszik, retorikai rohamaik valódi célja a »legitim« politikai álláspontok körének korlátozása, a jogvédő szervezetekkel szemben ellenséges társadalmi légkör kialakítása, a potenciális támogatók és együttműködő partnerek elriasztása, és ezáltal az anyagi és emberi utánpótlási lehetőségek elapasztása. Függetlenül attól, hogy a jogvédő szervezetekkel szemben milyen ésszerű átláthatósági követelmények támaszthatók, a mostani támadások nem ezekről, hanem a magyar közélet néhány markáns véleményt képviselő szereplőjének ellehetetlenítéséről szólnak, és ennek megfelelően kell hozzájuk viszonyulni. Vagyis úgy, mint az egykor volt magyar demokrácia nyomokban még fellelhető elemeit és szellemét képviselő szereplők elleni támadásról. Amikor a kormánypárt illetékese a kritikus szervezetek eltakarításáról beszél, valójában a demokratikus köztársaság maradványait akarja eltüntetni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. április 26. 20:58
Úgy, hogy eleget tesznek a törvénynek.
balbako_
2017. április 13. 21:05
Egy apró különbség azért van. A kormányzati transzparenciát kérni kell esetenként a kormányzat viszont elrendelheti! (És a jogállam harcosai nem függetleníthetik magukat a jogtól és szépen végrehajtják. És a Ius murmurandi még mindig érvényben van, az örökös emberi jog.)
istvanrizner@gmail.com
2017. április 13. 16:25
A civil jogvédők hazudnak. Ők ugyanis nem civilek. Civilek az állampogárok egyedileg. Az egyén. Sem több, sem kevesebb!!!!!! Mindenki más aki a civilek jogait akarja magára húzni, védeni stb.csal. Az emberi jogok egyetemes nyilatkozata egészen másról beszél. Nem véletlen ,hogy ezek a senkiháziak minden másról, politikáról ,jogvédelemről ,sajtószabadságról, és a békák nászáról beszélnek,de nem szólnak a fenti nyilatkozatról. Ennek tudatában állitom hogy,az összes civil jogvédőt akik nem magyar megbízásból ténykednek ki kell söprüzni az országból, akik meg magyar megbízásból azokat teljes mértékig át kell világítani . Ebből érdekes dolgok kiderülnének. Mi civelek pedig jól tesszük ,ha teljes mértékben elutasítjuk őket, nem támogatjuk ,nem hallgatunk rájuk ,nem követjük Őket. A választáson az X-et saját magunk kútfejéből tesszük a megfelelő helyre. A rendező elv ugyanaz mint civil jogvédőknél kell ,hogy legyen. A haszonelv. Mi a jó számomra a választottban.
nyugalom
2017. április 13. 16:24
Milyen támadás? Az átláthatóság kérése miért támadás? Mindenkinek van kötelessége, kötelezettsége, de nekik nincs, mert az bántás, támadás!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik