Szenzitív adatok

NAIH: Nem lehet mindenkit körbefotózni a momentumos fórumon

2017. március 2. 21:40

A Momentum Mozgalom adatvédelmi hatósági eljárást kezdeményezett, miután egy komáromi fórumukon egy helyi fideszes önkormányzati tanácsadó egyenként lefotózta a megjelenteket. A NAIH szerint ez jogszerűtlen, ezért meg kell semmisíteni a képeket. Ha ennek nem tesz eleget a tanácsadó, akkor a hatóság bírságot is kiszabhat.

A múlt héten egy komáromi momentumos rendezvényen a helyi fideszes önkormányzati főtanácsadó, Radics Gábor egyenként lefotózta a megjelenteket. A fórumot tartó momentumosok hiába kérték, hogy hagyja abba.

A mozgalom az adatvédelmi hatósághoz fordult az ügyben. Péterfalvi Attila NAIH-elnök állásfoglalása szerint jogszerűtlen volt Radics eljárása, mert engedélyt kellett volna kérnie az érintettektől a fotózáshoz. A sajtó is csak tömegfelvételt készíthet nyilvános rendezvényekről, de egyénileg nem emelhet ki senkit a tömegből a hozzájárulása nélkül. A politikai rendezvényen való megjelenés ráadásul szenzitív személyes adat, mert pártszimpátiát fejez ki – írja Péterfalvi, aki szerint így Radics megfelelő jogalap nélkül kezel személyes adatokat.

A hatóság felszólította a tanácsadót a felvételek törlésére: ezt közjegyző előtt kell megtennie. Amennyiben a felszólításnak nem tesz eleget, a NAIH adatvédelmi eljárást indít, aminek a vége bírság is lehet – áll a Momentum közleményében.

A bejegyzés trackback címe: http://jog.mandiner.hu/trackback/28893

Összesen 192 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Radics Gábor egyenként lefotózta a megjelenteket"

Igény van a politikai kultúra frissítésére, ebből a társadalom tisztességes felének elege van.

Válaszok:

Retorzió, megfélemlítés, listázás? Hol élünk?

Válaszok:

Fontosak a demokratikus értékek, fontos a párbeszédre való törekvés minden oldalon:

http://index.hu/belfold/2017/0..

Válaszok:

Radics

Elképesztő , hogy mit művelnek .

Radics feltehetően tisztában van ezzel ,mégis megcsinálta.
Úgyhogy minősített eset.


A pénzbüntetés mellett mellékbüntetésként le kellene íratni ezerszer egy jól megszerkesztett mondatot arról, hogy teljes tudatossággal , dölyfösen agresszálta a kisváros lakóit és hogy ez politikushoz méltatlan magatartás.

most látom ,hogy főtanácsadó

Válaszok:

Három troll kísérgeti a Momentumot
Német Tamás NÉMET TAMÁS
KÖVETÉS
2017.02.25. 20:49

Frissebb (1)
Fizethet a fotózó fideszes vagy töröl


Ellenzéki rendezvényekről ismert kormányközeli aktivista fiatalok kísérik a Momentumot vidékre is, hogy minden híradásban benne legyen a kis molinójuk, szórólapjuk. Nem volt ez másképp szombat délután Komáromban sem, ahol egyébként körülbelül 20-30 érdeklődő jelent meg, hogy kis csoportokban beszéljék át a Momentummal az oktatás, egészségügy, lakhatás helyi problémáit, kérdéseit. A komáromi önkormányzat tanácsadója pedig szinte egyesével fotózott végig mindenkit, aki megjelent a momentumos fórumon.
http://index.hu/belfold/2017/0..

Ezek szerint működhet, párbeszédet folytatva, odafigyelve, meghallgatva a másikat?

https://www.youtube.com/watch?..

Valami változásban van ...

Válaszok:

"És ekkor kezdődött az egészen zavarba ejtő jelenet: azok a fiatalok és idősebbek, akik azért jöttek, hogy néhány olimpiás bekiabálással megzavarják az eseményt, a hangos úr eltűnésével csendben leültek egy-egy asztalhoz, ahol aztán vérmérsékletüktől függően belefolytak a beszélgetésekbe. Volt asztal, ahol hangosabban és részletesebben érveltek a Fidesz mellett, volt, ahol a szocikat szidták, de körülbelül negyedóra elteltével kifogástalan minőségű BESZÉLGETÉS zajlott az egész teremben. Ezen a videón bele tud nézni, hogyan nézett ki a hangulat."

(lásd előző video)

Válaszok:

Lehet, hogy Ők mindannyian jobb országban szeretnének élni, csak eddig megosztotta és egymás ellen hangolta őket a politika? Lehetséges, hogy ezen emberek képesek leülni közös asztalokhoz és képesek konstruktívan, észérveket is cserélni?

A válasz most már tudható.

Válaszok:

Mimózák. Mint a Jobbik. Egy darabig keménykedtek, de amikor rájuk szállt a Fidesz, elkezdtek rinyálni, hogy jajbáncsa őket a csúnya fideszpolitika.

Addig mindenki mennyire tökös odamondogató, amíg arról van szó, hogy bohóckodni kell a kamera előtt, meg Orbánt elküldeni a búsba. Amint rájuk mozdul a fideszes médiagépezet, elkezdenek rinyálni, mint a fürdőskurvák. Ti akartok politizálni? Ti akartok rendszert váltani? Ahhoz előbb tököt kéne növeszteni.

Válaszok:

"Amint rájuk mozdul a fideszes médiagépezet" - a törvényeket nem betartva vagy épp semmibe véve.

Megy a gépezet az érdeklődők képébe és egyenként rögzíti ,hogy a kisvárosban ki az aki érdeklődik egy ellenzéki mozgalom az "ivadékok", "árvák" ,"új SZDSZ" (idézve a fideszes nomenklatúrát) iránt.

ez más műfaj

Ezek az emberek a rendezvényen résztvevők, a tömeg

Ez más műfaj ,mint a célzott és egyedileg kidolgozott szobafotók.

Még szerencse, hogy ezen monyókok a politika fölött állnak és nem a megosztásban utaznak.

Ez a NOlimpia projekt óta tudható.

No igen, de az érvényes aláírások száma már elérte a 150 ezret...

gondosan

Az megint más , mint hogy beáll a gépével a tanácsadó és egyenként lelövi őket a képükbe kattintva. Gondosan mindegyiket.

Ez nem pokémon gyűjtés, hanem zaklatásféle.
Egyébként tényleg egy gyűjtőmunka.
Engedély nélküli információgyűjtés.

Azért nem egészen így van . Szerintem országszerte figyelik a Momoról a híreket.

Válaszok:

a közelgő 2018-as választásokra

vaktyúk 2017. február 26. 15:10
22
14
@vaktyúk
vaktyúk 2017. február 26. 11:27
6
@nemezis
A közelgő 2018-as országos választásokra


A közelgő 2018-as választásokra való felkészüléshez:
adott választási szabályok szerint a pártok jelöltjei indulnak.

Ha bárki valamit akar, jelentős választást szeretne:
1). a kétharmadtól való szabadulást
2). más politikai vezető erőt

akkor az alábbiak átgondolása szükséges:

a).A jelenlegi választási szabályok legalaposabb elemzése és fellépés az antidemokratikus szabályokkal szemben. Ebben az ügyben a politikai mozgalmak nagyon sokat tehetnek , de hogy a parlament elé vagy alkotmánybírósághoz kerüljön az ügy az ellenzéki pártok együttműködése szükséges. Ez közös ügy , mégsem foglalkoznak vele kellő mértékben a pártok-lustaság, reménytelenség érzése.Ha a civilek ezt az ügyet vinnék, a pártok a megfelelő helyen bekapcsolódnának

b). a pártok és a szavazóbázisok
a Fidesznek és az MSZP, DK,(Együtt?liberális párt) megvan a szavazóbázisa . Ezek a pártok vettek részt az elmúlt évek kormányzásaiban a rendszerváltás óta. Az új politikai mozgalmak ezekkel szemben lépnek fel elsősorban.
El kell nagyon azon gondolkodni ,hoyg ezt a mozgalmi szerveződést valóban érdemes-e most párttá alakítani vagy jobb ha mozgalom marad (így kevesebb támadás éri és többen tudnak csatlekozni is hozzá)és a 2018-as választásokon
a politikai erejével határozottan kiállva a már
meglevő, infrastruktúrával rendelkező pártokat támogatja.Alternatíva ez esetben a Jobbik vagy az itt lehúzott LMP.

Az új politikai mozgalmak programja leginkább az LMP-hez áll közel . Kölcsönös egymásra hatással 2018-ban valószínű , hogy a leghatékonyabban így érhető el a legtöbb eredmény úgy , hogy a szereplők megtartanák a saját identitásukat és úgy működnének együtt a szavazóbázisukat támogatottságukat összeadva.

az 1). pont teljesítése, nagyobb parlamenti ellenzéki képviselet érdekében így lehetne fellépni. A következő négy évben pedig így lehetne tovább tanulni az ellenzéki politikát.
a 2). -nak nagyon kevés a reális esélye de megváltoztatott, korrigált választási szabályokkal ennek a lehetősége is nő.
http://mandiner.hu/cikk/201702..
http://mandiner.hu/cikk/201702..

A közelgő 2018-as választásokra(2)

Nagy kérdés hogyan lehetne erősebb az ellenzék.
Véleményem szerint az alábbi módon:
Nem könnyű összehozni egy ellenzéki pártot, sőt nagyon nehéz a magyarországi feltételek mellett.

A momosok majd el fogják dönteni ,hogy párttá alakulnak-e vagy nem. Febr. 20-án a Momentum úgy nyilatkozott hogy párttá alakulnak és önállóan indulnak a 2018 évi választásokon . Febr.25-én a vezetőjök azt mondta , hogy 2018-ban nem verhető a Fidesz , 2022-re készülnek.

Kérdés hogy addig mozgalomként vagy pártként tehetnének többet?
Mozgalomként valószínű ,hogy nagyobb lenne az elfogadottság és könnyebb lenne a hálózatépítés. A jelenlegi helyzetben az emberek, a fiatalok így könnyebben csatlakoznának. Lenne egy tanulási idő,lehetne készülni. Az országos politikával és szakpolitikával foglalkozni,helyi csoportokat , szakpolitikával foglalkozó teameket, alapítványokat létrehozni, akciókat szervezni. Kiformálódhatna a mozgalom arculata.

Ha most nem alakulnának párttá, a választásokon nem gyengítenék az egyébként nagyon gyenge ,de mégis elég stabil szavazóbázissal rendelkező LMP-t , amely korosztályban, politikai céljait tekintve a legközelebb áll hozzájuk a parlamenti pártok közül .
Nem gyengítenék, hanem éppen erősíthetnék, ha a választásokon segítenék. Ezzel választási tapasztalatokat is szerezhetnének, gyakorolhatnák az együttműködést és a következő 4 évre lenne a parlamentben, olyan képviselet amihez közvetlenül fordulhatnának , a Momentuma a segítségéért cserébe valószínű ,hogy hallathatná a szavát.Az LMP gyenge szervezet , nem nőne a Momentum felé , hanem valószínű ,hogy megtapasztalhatnák a kölcsönös segítés előnyeit az összefogásban levő megerősödést.
A következő öt évben ezen az úton a fiatalok politika formálóvá válhatnának. A Momentum és az LMP együtt szervezhetne vitákat más politikai pártok ifjúsági csoportjaival, aktív részvételre serkenthetnének sokakat az ország jövőjéről való gondolkodásban. 2022-re aztán már adódna a helyzet ,hogy együtt vagy külön , hogyan érdemes folytatni , hogyan lenne jó a választásokon részt venni.


A másik variáció , hogy a Momentum gyorsan párttá alakul.
Véleményem szerint kevesebb támogatót és nagyobb ellenállást talál ez esetben.
Elérhet valahány százalékot ,de a parlamentbe jutás bizonytalan . Az LMP-t azonban annyira legyengítheti, hogy nem üti meg a küszöböt és kiesik. A Fidesz megosztó politikájának ez pontosan megfelel. A két kis párt egymást is kioltva sikeresen gyengítette a Fidesszel szemben álló nagyobb, a Parlamentbe biztos bejutó pártokat.

Ha a Momentum valami folytán annyira megerősödne,hogy ezzel párhuzamosan az LMP teljesen jelentéktelenné válik , akkor is sok szavazó potenciálisan politizálásra rávehető ,megnyerhető ember elvesztése lenne várható.
Ha az ellenzéki oldalon összeomlik egy parlamenti párt, azzal leginkább a Fidesz nyer( akár kétharmadot is) esetleg más ellenzéki parlamenti pártok (Jobbik MSZP )erősödnek.
A Momentum a jelenlegi helyzetben ha valahogy bejutna akkor a küszöbön tanyázna, nem elég erővel kevés hatékonysággal működne a Fidesz féle parlamenti rendszerben.

Nem kell ezekkel a vitatható akciókkal mártírokat csinálni a Momentumosokból .

"Radics ugyanerről a komáromi momentumos eseményről a Magyar Időknek az önkormányzat sajtóreferenseként nyilatkozott. Mivel Radics az önkormányzatnál dolgozik és módszeresen végigfotózta az összes asztalt, minden bizonnyal nem érdeklődőként vagy újságíróként ment el az eseményre, hanem össze akarta gyűjteni, hogy kik vettek részt rajta.
Az önkormányzati főtanácsadó a fényképezéssel jogellenesen rögzíthette, hogy kik vesznek részt az eseményen, vagyis hogy vélhetően kik szimpatizálnak a Momentummal. Az ilyen adatgyűjtést szigorúan tiltják a törvények: beleegyezés nélkül senkinek a politikai véleményét vagy pártszimpátiáját nem lehet listázni. Mivel egy önkormányzati dolgozó rögzíthette, hogy kik voltak jelen az eseményen, fennállhat annak a veszélye, hogy ezeket az embereket politikai véleményük miatt hátrány érheti Komáromban."

Fontos, hogy a politikában is érték maradjon a jogszerűség, demokrácia - hogy a tisztességes, emberi megnyilvánulások legyenek a meghatározók.

Válaszok:

S fontos, hogy ne a pártok, politikusok legyenek az ember értékrendjének középpontjában. Sokszor tapasztalható, az ember elsődlegesen a pártok, politikusok, adott politika érdekeit védi, akár politikai érzelmeitől vezérelve, még úgy is, hogy értékeket dob ki az ablakon, ha azok ellentétes irányba mutatnak.

Pedig valójában másként kellene. Ha értéket képez bármely irány, azt értékként kell kezelni, ha pedig értéktelenek vagy rombolók adott dolgok, ha alapértékekkel haladnak szembe, azoktól el kell fordulni. Fontosabb az ország épülése, mint a pártpolitikai hatalmi harcokban a "saját" oldal képviselete.

Válaszok:

Ezek a fiatalok tisztességesen, egyenesen, párbeszédre törekszenek, míg mások az amortizációban, a párbeszéd rombolásában és listázásban látják a működő eszközöket, megoldásokat.

Összevethetők az eszközök, módszerek és minősíthetők.

Dr. Péterfalvi Attila Radics Gábornak írtakban a 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyv

2:48. § [A képmáshoz és a hangfelvételhez való jog]
(1) Képmás vagy hangfelvétel elkészítéséhez és felhasználásához az érintett személy hozzájárulása szükséges.
rendelkezésre hivatkozik Ugyanakkor a 2. bek. a következőket tartalmazza:

(2) Nincs szükség az érintett hozzájárulására a felvétel elkészítéséhez és az elkészített felvétel felhasználásához tömegfelvétel és nyilvános közéleti szereplésről készült felvétel esetén.

A 2. bek.-hez kapcsolóható a http://www.szellemkeponline.hu.. linken megjelenő írás.

Dr. Péterfalvi Attila továbbá a 2011. évi CXII. törvényben (Info. törvény) foglaltakra is hivatkozik. A törvény azonban a kezeléssel, nyilvánosságra hozatallal foglalkozik. Dr. Péterfalvi Attila ugyan akkor azt állítja, hogy „a rendezvényen részt vevő személyek politikai nézetei miatt készített róluk felvételt”, de nem rögzíti, hogy ennek mi az objektív bizonyítéka.

Szerintem a 2.bek. foglaltak figyelmen kívül hagyását is indokolni kellene, mivel a megjelent információk alapján nem egyenként, hanem asztaloknál ülőkről készített fotót. A tájékoztatókból pedig arra lehet következtetni, hogy a rendezvény nyilvános volt.

Mindezek ellenére az ilyen módon végzett fotózást, adatgyűjtést szükségtelennek, provokatívnak és visszaélésre alkalmasnak tartom. Ugyanakkor azt is elítélem amikor sállal akasztással fenyegetnek.
„Szórólapokkal tiltakoztak civilek az „álomgyilkos” új SZDSZ szegedi bemutatkozó estjén. „Nekik csak eszköz, ami sokunknak szent” – többek között ezt üzenték, és értetlenkednek, mit keres vidéken, aki lenézi a vidékieket. Felszólalásaikat hangos pfújolással fogadta a Momentum-szimpatizáns közönség, elhangzott Fidesz-bérencezés is, egy fiatal hölgyet pedig megfenyegettek, a sálánál fogva kötik fel, ha nem hallgat el.” – olvasható a http://szegedma.hu/hir/szeged/.. linken.

Úgye emlékszünk még a Kövér László „köteles” beszédének a tálalására, melyről az MNO-n - http://mno.hu/migr/gyurcsany-v.. - a következő olvasható: „Semmi kétség: ami elhangzik, az képileg erőteljes, sőt durva, de nem agresszív, és nem fenyegető. Kövér nem akar akasztani. De amit mond, az - egy kis rossz szándékkal - ellene fordítható. Még kiforgatni se nagyon kell, csak kihasználni a benne rejlő lehetőségeket (...) És összerakjuk. Fölhozatjuk még aznap reggel az egy szem kazettát, ami van, lejátsszuk a sajtónak. Szili Kati félig oldalra hajtott fejjel, sírós hangon mondja el, hogy ez milyen borzasztó. Nagyszombaton Lendvai Ildikó még a Fidesznek kézbesít mindenfajta leveleket, és elindítjuk azt az SMS-kampányt, amelynek a vége a köteles tüntetés – mondja Gyurcsány Ferenc”

Akkor most a sállal való akasztás kijelentést miért sumákolják el?

Demokráciában azt gondolom, hogy a jogszerűségre törekvés nem alternatív irány, annak minden demokratikus közösségben létjogosultsága van, a törvény kötelezettségeket képez.

Az ember és pártok értékrendjének irányába:

Az ember személyének amortizációja vagy a másik ember tisztelete olyan témák, amelyeket minden politikai oldalon azonosan kellene megítélni - ami adott határokig kevésbé jog, mind inkább értékrendi kérdés.

A hazugság eszközének alkalmazása, igazmondásra törekvés, korrupció, tisztességes, becsületes megnyilvánulásokra törekvés, az erkölcsösségre törekvés vagy etikátlanságok elfogadása megint olyan értékrendi irányok, amelyek politika felett állnak, amelyekről minden tisztességre törekvő embernek azonosan kellene gondolkoznia, függetlenül attól, hogy ki melyik politikai párt mellett teszi le voksát.

Vajon ha jogszabályokkal megyünk szembe, ha amortizáljuk mások személyét, ha hazudunk, ha csalunk, ha etikátlanul viselkedünk, ezen irányok mely párt értékrendje szerint képeznek értéket? Ezek inkább politikai érdekeket szolgálhatnak, de egyértelműen emberi alapértékeket rombolnak.

"meg kellene már mondani ezeknek a túlmozgásos fideszes önkormányzati "tanácsadóknak" is, hogy menjenek a picsába, és szakmai hozzánemértésüket ne azzal próbálják kompenzálni, hogy ávóst játszanak, hanem hogy értelmes és hasznos munkával utólag kiérdemlik azt a pozíciót, ahova uram-bátyám alapon odahelyezték őket."

A megfogalmazásával akár egyet is lehetne érteni. Azonban a történtben ez egy következmény. A történeteket mindig ok-okozati összefüggésben kell értékelni, mert ennek elhagyása a következtetés hibás lesz. Az "ahova uram-bátyám alapon odahelyezték őket" szubjektív feltételezés, így hiányzik az objektív bizonyíték.
Ilyen alapon önről is fel lehetne tételezni, hogy a valóságban nem is jobboldali, hanem baloldali liberális és SZDsZ-es szimpatizáns.

A karakterparódiáról ...

"A Momentum "Megint butaságot ír a kormány propagandagépezete a Momentumról" címmel adott ki közleményt, amelyben leírták, hogy a kormányzati propagandának a korábbi hazugságok után mára már csak arra futotta, hogy őszintének állítsanak be egy ironikus blogbejegyzést. A "888 adómilliókkal kitömött álhírgyárától nem is vártunk mást, bár több száz milliárdból azért ez kicsit gyenge teljesítmény" - fogalmaznak. Egyúttal megköszönik a 888 propagandagépezetének ismertségük növelését, sok szeretettel várják őket és olvasóikat is a Momentum pultjainál."

https://www.youtube.com/watch?..

Válaszok:

A mozgalom vezetőinek, előadóinak hozzáállásáról, megnyilvánulásaikból tanulni lehet. A politikai kultúra megreformálásra szorul, mert az romokban hever (lásd videobejátszást).

Az, hogy karakterparódia nem én mondom, csak közvetítem, lásd video-t s hallgattassuk meg a szerzőt is - pl. a 888 mellett és/vagy helyett, akik nem egyszer s kétszer próbálnak amortizálni másokat politikai érdekből, ezzel ugyanakkor morális bizonyítványt, hitelességi bizonyítványt kiállítva magukról.

Amikor magunk kívánjuk meghatározni már azt is, hogy mások mit gondolnak, azt gondolom, az már régen nem a helyes irány. Azért is mert ez azt fejezi ki részben, hogy már kevésbé az igazság érdekel bennünket, mint inkább a saját elgondolásunk képviselete.

S gondolkozzunk el azon, hogy mely közösségek veszik a fáradtságot, hogy leüljenek a társadalom sorai közé, beszélgetni emberekkel, fővárosban és vidéken, országosan, meghallgatni őket párbeszédet folytatni (pedig mindenki megtehetné - a fidelitas is - tette, teszi?),s melyek azok, akik a saját elgondolásaikat sulykolják minden irányba azt várva, hogy majd azt hallják vissza a társadalom soraiból. Melyik irány fejezi ki a társadalom tiszteletét és megbecsülését? Mely irány veszi komolyan a társadalom véleményét, szolgálatát szimplán a saját elgondolások képviselete helyett?

A gyümölcseiről ismerni meg a fát.

S ami a tájékozódást segítheti még, figyeljük a műfajok, közlésmódok stílusjegyeire, felcserélve ezen tevékenységre már a hitelesség és igazmondás elveit feladó propaganda médiák amortizációs kísérleteit.

Tekintsünk valóban minden irányba a megtermett gyümölcsökre, azok fognak beszélni a fáról.

Ne helyezzünk pártokat, politikusokat, pártpolitikai érdekeket mindenek fölé. Ne képezzenek azok bálványokat, mert azon út garantáltan rossz irányba vezet.

A politikát az ember teremtette, az embert magát (sokak hite szerint) pedig Isten.

Nem az ember és nem is a politika mindenek meghatározója - ha az ember mégis ezt hiszi, idővel meglepetések fogják érni. Amihez valóban igazodni kell, az a politika felett található, ami helyesebben jelöli ki a követendő utat, mint a politika világa, az emberi képződmény.

Kun Béláékat is lehetett fotózni...akkor a maiakat miért nem lehet?

Hogy ezzel az egyenként, pofába bele fényképezéssel mi a gond, azt csak az nem érti aki nem akarja érteni.
Ha mégsem így van -akarja, csak nem tudja- akkor gondoljon bele az ellenkező szituba, akkor menni fog.


Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés