Katonai diktatúrákban volt eddig csak példa az Emberi Jogok Európai Egyezményének felmondására

2017. március 28. 11:31

Magyarország nemzetközi megítélése bizonyosan tovább romlik.

2017. március 28. 11:31
Eötvös Károly Közpolitikai Intézet
Sajtóközlemény
„Miután a strasbourgi bíróság két bangladesi menedékkérő ügyében elmarasztalta Magyarországot, a nyilvánosságban megjelentek olyan vélemények, amelyek az Emberi Jogok Európai Egyezményének felmondását vagy egyes rendelkezéseinek felfüggesztését szorgalmazták.  A múlt hét elején még elszigetelt és elrugaszkodott ötletnek tűnő felvetésről a hét végére meglepetésre kiderült, hogy a kormány egyáltalán nem határolódik el attól. Ez komoly aggodalomra ad okot, mert a huszadik század közepén az emberi jogok nemzetközi védelmi rendszerét azért hívták életre, hogy az emberek legalapvetőbb jogai soha ne válhassanak egy állam önkényének tárgyává; a nemzetközi megállapodás felmondása ennek ellenkezőjét üzeni.

Az EKINT álláspontja a kérdésben az alábbi négy pontban foglalható össze:

1. A strasbourgi bíróság döntése bírálható, de az Egyezmény felmondása nem tehető értelmes vita tárgyává.

2. Az Egyezmény felfüggesztésének feltételei nem állnak fenn.

3. Katonai diktatúrában volt eddig csak példa az Európa Tanácsból való kilépésre és ezzel az Emberi Jogok Európai Egyezményének felmondására.

4. Az alapvető jogok általános elvekként az uniós jogrend részét képezik úgy, ahogy az Egyezményből és az ahhoz kapcsolódó esetjogból következik.

Az Egyezmény alkalmazásának esetleges felfüggesztése tehát a magyar kormány számára semmilyen politikai előnnyel nem jár, sőt viselnie kellene jogellenes lépése következményeit, de még az emberi jogok újabb sérelmei esetén a Magyarországgal szembeni jogi eljárásokat sem szüntetik meg. Ugyanakkor, ha ezt mégis megteszik, Magyarország nemzetközi megítélése bizonyosan tovább romlik.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2021. november 22. 01:48
PöCe beszéd
quiet
2017. május 20. 01:58
Ha az emberjogi intézmény aszongya, hogy ugorj a kútba, akkor beugrasz? Beeeeeee.......:))
kortárs
2017. május 20. 01:58
Nem az Emberi Jogokat nem tartjuk tiszteletben, hanem a marxista társadalomromboló forradalmi őrületet nem osztjuk. Majtényi elvtárs már megint csúsztat. Az ő aberrációja nem emberi jog, csak mocskos debil perverzió. Köszönjük nem kérjük, leszavaztuk már párszor, jövőre se támogatjuk.
Szívemből magyar
2017. május 20. 01:58
Szó sem volt az Európai Jogok Európai Egyezményéből való kilépésről, szokásos ballibsi csúsztatás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik