Beiktatták az új, konzervatív legfelsőbb bírát Washingtonban

2017. április 10. 19:15

Letette hivatali esküjét Neil Gorsuch, konzervatív bíra, ezzel újra konzervatív többség lett az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságában.

2017. április 10. 19:15

Neil Gorsuchnak  a nap folyamán  ez volt a második eskütétele. Neil Gorsuch reggel a legfelsőbb bíróságnak a Capitolium melletti épületében, a bíróság többi tagja és családtagjaik körében,  tette le a bírói esküt, majd a Fehér Ház Rózsakertjében nyilvános ünnepségén ismét esküt tett az alkotmányra.    

Az ünnepségen Donald Trump elnök méltatta a 49 éves coloradói bíró eddigi pályáját és felidézte a tavaly télen elhunyt konzervatív Antonin Scalia érdemeit. Neil Gorsuch a Scalia bíró halálával megürült posztot tölti be. Neil Gorsuch a jelölése előtt a coloradói fellebbviteli bíróság bírája volt, akit képzettsége - tanulmányait a Columbia Egyetemen, a Harvardon és Oxfordban végezte.  

Jelöltsége szenátusi megszavazásához a republikánusoknak a szabályok megváltoztatásához kellett folyamodniuk, így a bírót nem kétharmados, hanem egyszerű többséggel választották meg. A demokrata párti szenátorok ugyanis – három politikus kivételével – nem voltak hajlandóak megszavazni  jelölését.

A demokraták részben  azért nem szavaztak Gorsuchra, mert túl konzervatívnak ítélték a bírát, másrészt válaszlépésként a republikánusok előző évi bojkottjára. 2016-ban a a republikánus szenátorok még csak meg sem hallgatták az előző elnök, Barack Obama által jelölt liberális főbírót. A republikánusok egyébként akkor azzal érveltek, hogy választási kampány idején nem ildomos főbírót jelölni, ez az új elnök feladata. A konzervatív

Neil Gorsuch megválasztásával a bíróságban ismét 5:4 arányú a konzervatív többség.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gabor7th
2017. április 11. 12:31
Aztán csináljon is valamit.
jolly77
2017. április 11. 11:13
a gyengeelméjű tapsológépeknek jelezném: a konzervatív bíráskodás lényege, hogy az államtól, a kormányzattól, így nyilván Trumptól is a legnagyobb mértékben független.. ennek az iskolapéldáját láttuk, amikor nemrégiben kétszer is elmeszelték a bíróságon Trump idegenellenes rendeletét és ezek az amcsi konzervatív bírók pont leszarják, hogy ki jelölte őket.. ők valóban konzervatívok
jolly77
2017. április 11. 11:13
ez még a globalizáció előtti, régi magyar nyelvhasználat, ami a Bibliából kölcsönözte sokszor a szavakat... de a hozzászólásodból látszik, hogy ehhez a régi archaikus világhoz neked semmi közöd nincs.. belpesti libsi vagy nyilván te is :D
Akitlosz
2017. április 11. 11:12
"bíra" mi? Ez valami londoni tájszólás? Mert ennél azért még a pestiek is jobban tudnak magyarul. Nem tudom, hogyan áll a Mandiner költségvetése, de lehet ingyen helyesírás ellenőrzőt telepíteni, s akkor az azért jelezne a csíráknak "bíra" esetén. Mert a másik megoldás, hogy olyan újságírókat alkalmaznak, akik legalább az általános iskolát sikeresen elvégezték nyilván drágább, a képzett munkaerőt meg kell fizetni. Vagy lehet cikkeket írni a munkaerőhiányról aztán akkor ilyen "bíra" cikkek születnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik